29 / 03 / 2024

İzmir'deki Garip Ada artık devletin!

İzmir'deki Garip Ada artık devletin!

Bir dönem inşaat sektörünün devleri arasında sayılan Fİ Yapı da TMSF bünyesine geçti. Fİ Yapı’ya ait varlıklar arasında ise önemli bir gayrimenkul bulunuyor. Garip Ada da, sulh ceza hakimliğinin kararı ile devlete geçmiş oldu.



İSTANBUL Anadolu Sulh Ceza Hakimliği’nin verdiği karar sonrası, bir dönem inşaat sektörünün devleri arasında sayılan Fİ Yapı da TMSF bünyesine geçti. Fİ Yapı’ya ait varlıklar arasında ise önemli bir gayrimenkul bulunuyor.  İzmir  Dikili’ye 4 kilometre yakın bir mesafede bulunan Garip Ada da, sulh ceza hakimliğinin kararı ile devlete geçmiş oldu. Adanın piyasa değeri 35 milyon dolar olarak hesaplanıyor.


Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü FETÖ soruşturması kapsamında Fi Yapı’ya ait iki şirkete de  (Fi Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ, FİDevletin bir yeni adası daha oldu Yönetim ve Hizmeti İşletmeleri AŞ) önceki gün kayyum ataması yapıldı. Sulh ceza hâkimliğinin kararı ile birlikte, TMSF yetkilileri, anılan şirketlere de kayyum olarak atanacak.


32 MİLYON DOLARA ALDI

Fi Yapı’nın TMSF denetimine geçmesi ile birlikte, şirketlere ait varlıklar da devletini denetimine geçmiş olacak. Dört yıl önce iflas erteleme başvurusu yapan Fi Yapı bünyesindeki en değerli varlık İzmir’de bulunan Garip Ada.


Fi Yapı, anılan adayı 6 yıl önce satın aldı. 32 milyon dolar bedelle alındığı belirtilen ada 358 bin metrekare. Garip Ada, Dikili'ye 4 km, Çandarlı'ya 10 km, Bergama'ya 19 km uzaklığında bulunuyor.  Yunanistan'ın Midilli Adası'na bu adanın uzaklığı sadece 13 deniz mili. Hiçbir inşaatın olmadığı adanın yüzeyi genel olarak düz ve pürüzsüz. Yer yer çam ve zeytin ağaçları ile kaplı olan adanın güney sahili boyunca uzanan yaklaşık 500m uzunluğundaki kum bandının genişliği 100-200 m.


350 MİLYON DOLARLIK YATIRIM PLANI

FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan Fi Yapı’nın sahibi Fikret İnan, adayı satın aldığı süreçte yapmayı planladıkları proje ile ilgili de bilgi vermişti. İnan, ada üzerinde 5 yıldızlı otel ve villalar inşa edeceklerini açıklamıştı. İnan, ada üzerinde yapacakları yatırımın tutarının 350 milyon dolar olacağını açıklamıştı.


ADAYI ALDI MALİ SIKINTIYA GİRDİ

Ancak, şirket adayı satın aldıktan 1 yıl kadar sonra mali sıkıntı yaşamaya başladı. Adayı satan aile ile de sorunlar yaşanmaya başladı. Adanın eski sahibi Dartar Ailesi, alacaklarını tahsil edemedikleri için, Fi Yapı aleyhine icra takibi başlatmıştı.


Şirket, içinde bulunduğu mali sıkıntıyı aşmak için de adanın satışını gündemine aldı. Ancak, bir çoğu yabancı olan yatırımcılar ile yapılan görüşmelerde olumlu bir sonuç elde edilemedi. Şirkete yakın kimi kaynaklar, Fi Yapı’nın mali dengesinin bozulmasının en büyük nedenlerinden birinin satın alınan Garip Ada olduğunu belirtiyor.


ÜZERİNDE HACİZLER BULUNUYOR

Hali hazırda şirket kayıtlarında görünen Garip Ada üzerinde, SGK ve bazı vergi dairelerinin haciz kararları bulunuyor. Öte yandan, Fi Yapı, bir süreden beri yarım kalan konutları ile de gündemde. Şirketin, İstanbul Esenyurt ve Kırıkkale’de teslim edilmesi gereken 5 bin kadar konut var.


Fi Yapı'ya kayyum atandı!


Hürriyet 


Haber Takvim'de şu şekilde yer aldı


Türkiye genelinde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) baskınlar yapıldı. Teröristbaşı Fetullah Gülen ile örgütüne yönelik operasyonlar iş ve finans dünyasına da kaydı. Fİ Yapı'nın sahibi olan işadamı Fikret İnan da FETÖ baskınları sonucu tutuklandı. İstanbul Anadolu Sulh Ceza Hakimliği'nin verdiği karar sonrası, bir dönem inşaat sektörünün devleri arasında sayılan Fİ Yapı da TMSF bünyesine alındı. Fİ Yapı'ya ait varlıklar arasında ise önemli bir gayrimenkul vardı. İzmir Dikili'ye 4 kilometre uzaklıkta bulunan Garip Ada, sulh ceza hakimliğinin kararı ile TMSF'ye bırakıldı. Adanın piyasa değeri 35 milyon dolar olarak hesaplandı. Fikret İnan'ın sahip olduğu Fi Yapı, Garip Ada'yı 6 yıl önce satın aldı. 32 milyon dolar bedelle alındığı belirtilen adanın yüzölçümü 358 bin metrekare olarak açıklandı. Garip Ada, Dikili'ye 4 km., Çandarlı'ya 10 km., Bergama'ya ise 19 km. uzaklıkta bulunmaktaydı. Yunanistan'ın Midilli Adası'na bu adanın uzaklığı ise sadece 13 deniz mili kadardı.


KONUTLARI BİTİREMEDİ

Ancak, şirket adayı satın aldıktan 1 yıl kadar sonra mali sıkıntı yaşamaya başladı. Adayı satan aile ile de sorunlar yaşanmaya başladı. Garip Ada'nın eski sahibi Dartar Ailesi, alacaklarını tahsil edemedikleri için, İnan'ın sahibi olduğu Fi Yapı aleyhine arka arkaya icra takibi başlattı. FETÖ soruşturması açılan Fİ Yapı, içinde bulunduğu mali sıkıntıyı aşmak için adanın satışını gündemine aldı. Ancak, birçoğu yabancı olan yatırımcılar ile yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkmadı. Garip Ada üzerinde, SGK ve bazı vergi dairelerinin haciz kararları bulunduğu açıklandı. Öte yandan, Fi Yapı, bir süreden beri yarım kalan konutları ile de gündemde. Şirketin, İstanbul Esenyurt ve Kırıkkale'de teslim edilmesi gereken 5 bin kadar konut var.


Takvim


Geri Dön