23 / 04 / 2024

İzmir'deki ruhsat iptali yatırımcıyı kaçırıyor!

İzmir'deki ruhsat iptali yatırımcıyı kaçırıyor!

Mavişehir'de imar planı iptalinin ardından, inşaat ruhsatı için de ilk 'iptal' kararı çıktı. İnşaat sektörünün önde gelen isimleri, dava açma ve plan iptaline tepki göstererek, "Yatırımcılar, kente gelmek istemiyor" dedi.



İzmir'de imar planı kaosunu 12 yıldır aşamayan Mavişehir'de,  İzmir  2. İdare Mahkemesi'nin Kasım 2015'te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Mavişehir Bostanlı Toplu Konut Alanı imar planları iptalinin ardından, ruhsat iptali kararı da geldi. Henüz inşaata fiilen başlanmayan ruhsat için verilen karardan sonra gözler inşatı süren veya bitmiş yapıların ne olacağına çevrildi. Planlar yürürlükteyken alınan ruhsatların ne olacağı ise tartışma konusu oldu. İzmir 4. İdare Mahkemesi'nden çıkan yeni bir karar, bu tartışmalara kısmen nokta koydu. Mahkeme, önde gelen bir inşaat firmasının, Şenlikler Mahallesinde 170 bağımsız bölüm ve 44 bin 132 metreke yüzölçümde olacak yapı için 23 Ağustos 2013'te aldığı ruhsatı, dayanağı olduğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mavişehir Bostanlı Toplu Konut alanınına ilişkin planlar iptal olduğu gerekçesiyle iptal etti. 



Danıştay'da görüşülecek 


İnşaata başlamamış olan, ruhsatı alan firmanın projeden vazgeçeceği öne sürüldü. İzmir 2. İdare Mahkemesi'nin verdiği imar planı iptal kararı, temyiz incelmesi için Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu'nda görüşülecek. Ancak, Karşıyaka Belediyesi, hukuk gereği plan iptal kararı gereklerine uygun hareket ederek, plansız kalan bölgede yeni ruhsat vermeyecek. Karşıyaka Belediyesi'nin, iptal planlara göre ruhsat alan, inşaatı süren yapıların ruhsatını iptal edip etmeyeceği ve inşaatı tamamlanmış binalarla ilgili ne yapacağı konusunda ise belirsizlik var. 



'Kamu yararı' 


Karşıyaka Belediyesi ya ruhsata uygun yapılmış ve yapı kullanma izni alan binalar için plan iptal olduğu için ruhsatı da iptal edecek ya da Danıştay'ın emsal "kazanılmış hak" kararlarını dikkate alacak. Belediye'nin bu tavrı bölgedeki AVM, özel okul gibi tesisleri etkileyecek. Bölgenin planıyla ilgili ana karar ise, Toplu Konut Alanı İlanı'yla ilgili dava sürecinde Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu'nca verilecek. Bu karar bağlayıcı ve yön gösterici olacak. Yeni Kent Merkezi'ndeki plan değişikliği ile Mavişehir'de toplum konut ilanı hakkında idare mahkemeleri, Kasını 2015'te iptal kararı vermişti. Kararlarda, hukuka aykırı bulunan düzenlemeler için kamu yararı gözetildiği belirtilmişti. Büyükşehir'in 2013 yılında İzmir'in Turan-Alsancak arası kıyı kesimini kapsayan Yeni Kent Merkezi'nin 1/5000'lik planı notlarında yer alan turizm ve ticaret ile turizm, ticaret İzmir'e gelmek ve kültür tanımlarında değişiklikleri, İzmir 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Mahkeme, turizm-ticaret ve turizm-ticaret-kültür tanımlarına rezidans ve yüksek nitelikli konut eklenen plan notlarıyla ilgili iptal kararını, öngörülmeyen nüfus artışına neden olmasına karşın, ek teknik ve sosyal altyapı alanlarına yönelik plan kararı içermemesi nedeniyle verdi. 



İzmir'e gelmek istemiyorlar

Bayraklı'da 4 projesi olan Gözde Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kenan Kalı, Bayraklı'da şu anda 1. sıradaki iptallerin yer aldığını, daha iç bölgelerde olan projelerde henüz iptal kararı çıkmadığını, bunun önümüzdeki günlerde netleşeceğini söyledi. Kalı, "İzmir'de şu ana birçok proje yapılıyor. Özellikle İstanbul firmalarının son 7 yıldır ciddi yatırımları var. Ancak açılan davalar, ardından yaşanan plan iptalleri nedeniyle yatırımcının iştahı kaçıyor" diye konuştu. 




İtiraz, gelenek haline geldi


İzmir'in en büyük şanssızlığı, plansızlığı. Üst ölçekli planlar olmadan alt ölçekli planlar yapıldı. İzmir'de birileri, her projeye itiraz etmeyi gelenek haline getirdi. Buna bürokratik engeller de eklenince izmir'de kimse iş ve yatırım yapmak istemiyor. Yatırımcı kaçıyor. Böyle olunca da ekonominin çarkları dönmüyor. Yatırım olmayınca da işsizlik artıyor. Kent gelişmiyor. Hükümet, illerin mastır planlarını oluşturacak bir kanun çıkarmalı. 



'Mavişehir'deki 500'de 1' 

Yeşil Mavişehir'de 'Mavişehir Suites' konutlarını inşa eden İZKA İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Azat Yeşil, mahkemenin verdiği kararı eleştirmenin doğru olmadığını, İzmir'in kendi dinamikleriyle sorunları aşabileceğini söyledi. Yeşil, "İzmir'de plansız bir yapılaşma var. Mavişehir'de sorun İzmir'deki sorunun 500'de 1'dir bana göre. İzmir'in sorunları mikro değil makro ölçekte yapılacak planmalar ile çözülebilir" dedi. 




Milliyet Ege


Haber, Haber Ekspres'te şu şekilde yer aldı;


 İzmir'de imar planı kaosunu 12 yıldır aşamayan Karşıyaka ilçesindeki Mavişehir'de, İzmir 2. İdare Mahkemesi'nin Kasım 2015 talihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlıgı'nın Mavişehir Bostanlı Toplu Konut Alanı imar planlan iptalinin ardından, ilk inşaat ruhsatı iptali kararı çıktı. Henüz inşaata fiilen başlanmayan ruhsat için verilen karardan sonra gözler inşaatı süren veya bitmiş yapıların ne olacağına çevrildi. 

Mavişehir'de revizyona uğrayan, onaylanmayan planlar hariç, 2003 yılından bugüne kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve izmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı toplam 5 imar planının mahkeme kararıyla durduruldu veya iptal edildi. En son İzmir 2. İdare Mahkemesi 2012 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlıgı'nın yaptığı imar planlarını Kasım 2015 tarihinde iptal etti. Planlar yürürlükteyken alınan inşaat ruhsatlarının ne olacağı tartışma konusu oldu. 

İzmir 4. İdare Mahkemesi'nden çıkan yeni bir karar, bu tartışmalara kısmen nokta koydu. 

Mahkeme, Şemikler Mahallesi'nde 170 bağımsız bölüm ve 44 bin 132 metreke yüzölçümde olacak yapı için Katal İnşaat'm 23 Ağustos 2013 tarihinde aldığı ruhsatı, dayanağı olduğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mavişehir Bostanlı Toplu Konut alanımna ilişkin planlar iptal olduğu gerekçesiyle, dayanağı kalmadığı için iptal etti. İnşata başlamamış olan, ruhsatı alan firmanın projeden vazgeçeceği öne sürüldü. İnşaatına başlanmamış olan bu ruhsatın ardından, iptal olan imar planının dayanak olduğu inşaatı süren veya tamamlanmış binaların ne olacağı merak konusu oldu. 

İzmir 2. İdare Mahkemesi'nin verdiği imar planı iptal kararı, temyiz incelmesi için Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulunda görüşelecek. Ancak, Karşıyaka Belediyesi, hukuk gereği plan iptal kararı gereklerine uygun hareket ederek, plansız kalan bölgede yeni ruhsat vermeyecek. Devam eden inşaatları da durduracak, geldiği seviyeleri tespit edecek. 

Danıştay'ın son kararı beklenecek Karşıyaka Belediyesi'nin, iptal planlara göre ruhsat alan, inşaaü süren yapıların ruhsatını iptal edip etmeyeceği ve inşaatı tamamlanmış binalarla ilgili ne yapacağı konusunda ise belirsizlik var. Karşıyaka Belediyesi ya ruhsata uygun yapılmış ve yapı kullanma izni alan binalar için plan iptal olduğu için ruhsatı da iptal edecek ya da Danıştay'ın emsal 'kazanılmış hak' kararlarını dikkate alacak. Belediye'nin bu tavrı bölgedeki AVM, özel okul gibi tesisleri etkileyecek. 


Haber Ekspres


Geri Dön