26 / 04 / 2024

İzmir'deki Üçyol-Üçkuyular metro ihalesi iptal edildi

İzmir'deki Üçyol-Üçkuyular metro ihalesi iptal edildi

Aziz Kocaoğlu, Üçyol-Üçkuyular metro hattına ilişkin ihalenin, Kamu İhale Kurumu tarafından iptal edildiğini açıkladı



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Üçyol-Üçkuyular metro hattına ilişkin ihalenin, Kamu İhale Kurumu tarafından iptal edildiğini, gerekçeli kararı elden talep edip, yürütmenin durdurulması istemiyle dava açacaklarını söyledi.

Aziz Kocaoğlu, düzenlediği basın toplantısında, yüklenici firmanın taahhütlerini yerine getirmemesinden dolayı nisan ayından itibaren başlatılan süreç çerçevesinde önceki ihalenin iptal edildiğini ve yeni bir ihale yapıldığını
hatırlattı. Kocaoğlu, kalan işlerin bitirilebilmesi için üç aşamalı planı devreye soktuklarını ve konunun aciliyeti nedeniyle Üçyol-Üçkuyular bölümüne ilişkin ihaleyi gerçekleştirdiklerini anlatarak, şunları söyledi:

"Birinci ihaleyi, konunun aciliyeti ve tünelin betonlanmasının bitmemesinden dolayı olabilecek herhangi tehlikeli durumu dikkate alarak, acil ve davet usulü yapmaya karar verdik. Üçyol-Üçkuyular metro hattında ilk ihaleyi
yaptık. 4734 Sayılı Kamu İhale Yasası'na göre, davet usulü bir ihale gerçekleştirdik ve bir firma kazandı. İhaleye, bizim davet etmediğimiz ve bu konuda ne iş yaptığı, ne ettiği belli olmayan, yahut bizim araştırmalarımıza rağmen ulaşamadığımız, ulaşamadığımız için yeterliliği olup olmadığını bilmediğimiz bir firma 'Bana ihale dosyası vermediler' diye müracaat etmiş. Pazartesi günü itibarıyla Kamu İhale Kurumu, henüz bilmediğimiz gerekçelerle ihalenin iptal kararını vermiştir. Biz bu süreçte, ihale sürecinde doğru yaptığımıza, 4734 Sayılı Yasa'ya, kurallara uyduğumuza, yasal iş yaptığımıza inanıyoruz."

Kamu İhale Kurumu'nun gerekçeli kararını elden talep edip, gerekçelere göre hemen yürütmenin durdurulması istemiyle yargıya müracaat etme kararı verdiklerini belirten Kocaoğlu, şöyle devam etti: "Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Biz bu ihale sürecinde yaptığımız bütün işlerin, verdiğimiz kararların, yaşadığımız bütün süreçlerin mevzuata, hukuka uygun olduğuna inanıyoruz. Hukuk mücadelemizi de sonuna kadar sürdüreceğiz. Adalete gitmekten başka bir çare yok.

Biz Bornova-Ege Üniversitesi-Evka 3 ihalesini açık ihale usulü ile yaptık. Bornova etabı dışında Göztepe, Poligon, Fahrettin Altay istasyonlarını da yine açık ihale usulü ile yapmaya karar verdik. Elimizde Kamu İhale Kurumu'nun çeşitli yatırımcı devlet kurumları, belediyelerle ilgili kararları var. Bu kararlarla birlikte Kamu İhale Kurumu'nun verdiği karara itiraz edeceğiz. Süreç işleyecek, yargının verdiği karara göre biz de yolumuzu, yöntemimizi çizeceğiz.

Tünelde çalışmalar devam edecek. Hukuki sürecin sonunda duruma bakacağız. Hukukçularımızın görüşü bu kararın yüce yargıdan döneceği ve adaletin tecelli edeceği noktasındadır."

Kocaoğlu, bir gazetecinin sorusu üzerine Kamu İhale Kurumu'nun aldığı kararın siyasi bir karar olduğuna inanmadığını söyledi.

Kendisinin bugüne kadar hiçbir siyasi karar vermediğini anlatan Kocaoğlu,

"Karşımdakini de kendim gibi kabul etmek durumundayım. Ama bu işin gecikmemesi gerekir. Gecikmemesi gerekiyor diye de 'şurada hata yaptık, bunu da Kamu İhale Kurumu görmemezlikten gelsin' demiyoruz. Biz hata yapmadık. Kamu İhale Kurumu'nun kararını yargıya götürüyoruz, yapacağımız budur" dedi.

Aziz Kocaoğlu, bir başka soru üzerine Kamu İhale Kurumu'nun, "rekabeti engelleyici bir durum" gördüğü için ihaleyi iptal etmiş olabileceğini ancak davet usulünün 4734 Sayılı Yasa'da yer aldığını söyledi.

Davet usulünde, davet edilenlerin rekabetinin söz konusu olduğunu belirten Kocaoğlu, "Adı üzerinde davet usulüdür. İhaleyi yapan kuruma kimi davet edip etmeyeceğine yetki vermiştir. Başka bir sorun yok" şeklinde konuştu.
AA


Geri Dön