28 / 03 / 2024

İzmir'e yapılan kamu yatırımları mecliste konu oldu!

İzmir'e yapılan kamu yatırımları mecliste konu oldu!

İzmir Milletvekili Ali Yiğit, İzmir'e yapılan kamu yatırımlarına ilişkin soru önergesi hazırladı. Yiğit, sorularının Başbakan Yıldırım tarafından yanıtlandırılmasını talep etti..



İzmir e yapılan kamu yatırımları mecliste konu oldu!


İzmir Milletvekili Ali Yiğit, İzmir'e yapılan kamu yatırımlarına ilişkin soru önergesi hazırladı. Yiğit, sorularının Başbakan Yıldırım tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.


Yiğit önergesinde "İzmir, 7’si aktif, 9’u inşa halinde ve bir kısmı proje aşamasında olan organize sanayi bölgeleri, 2 serbest bölgesi, teknoloji geliştirme bölgeleri ve 4 ana ticaret limanı ile bölgenin yatırım için cazibe merkezidir. İzmir, birçok sektörde yabancılara yatırım olanağı sağlamaktadır. Bu bağlamda şehirdeki çeşitli kurum ve kuruluşlar kentin zengin doğal kaynaklara, yüksek sermaye birikimine, yetişmiş insan gücüne, gelişmiş kurumsal yapıya, bilim ve teknoloji altyapısına ve güçlü ulaşım ağlarına sahip olduğunu yabancı firmalara her fırsatta aktarmakta ve yabancı yatırımcıların gerçekleştirmeyi planladıkları yatırımlarını şehre çekmek için gayret göstermektedirler. Bu çerçevede son yıllarda ihracatta yaklaşık % 40, uluslararası firma sayısında da %108 oranında artış sağlanmıştır." dedi.


Ayrıca; "Öte yandan Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch son değerlendirmesinde İzmir’in kredi notunu AA+ olarak açıklamıştır. Yine bir başka Kredi Derecelendirme Kuruluşu olan Moody’s ise  İzmir  Büyükşehir Belediyesinin notunu en yüksek not olan “Aaa”ya yükseltmiştir. Uluslararası Kredilendirme kuruluşlarına göre İzmir, yatırım açısından riskin en düşük, yükümlülükleri karşılama açısından da en yüksek kapasiteyi temsil ederken, bu alanlarda İstanbul’un 7 basamak üzerinde yer almaktadır. " ifadelerinde bulunan Yiğit 3 soru sordu.


Yiğit'in soruları

1- 2015 yılında ödediği 45,4 Milyar TL ile ülkemizin toplam vergi gelirlerinin yüzde 11, l’ini karşılayan, buna karşılık 1,6 Milyar TL kamu yatırımıyla toplam kamu yatırımları içindeki payı % 2,6 olan İzmir’in kredi notunun, Uluslararası kredi Derecelendirme Kuruluşları Fitch ve Moody’s tarafından “AA+” ve “Aaa” seviyesinde değerlendirilmesinde hükümetinizin hangi proje ve yatırımları etkili olmuştur?


2- Son yıllarda ihracatta yaklaşık yüzde 40, uluslararası firma sayısında da % 108 oranında artış sağlayan ve Uluslararası Kredi Kuruluşlarınca da yatırım açısından riskin en düşük, yükümlülükleri karşılama açısından da en yüksek kapasiteyi temsil eden İzmir’e, yabancı yatırımcı çekmek adına hükümetinizce bugüne kadar hangi çalışmalar gerçekleştirilmiştir?


3- İzmir’in sahip olduğu potansiyelin yabancı yatırımcılara etkin bir şekilde tanıtımı ve pazarlanması amacıyla  Ankara  ve İstanbul’da, merkez ve ofis olarak faaliyet gösteren Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nm İzmir’de de bir şube açmasına yönelik bir çalışma başlatılacak mıdır?





Geri Dön