19 / 04 / 2024

İzmir'in 35 projesinin 7'si tamam!

İzmir'in 35 projesinin 7'si tamam!

İzmir için belirledikleri ‘35 Proje’ ile ilgili açıklama yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “35 projenin 25’ine başladık, 7’sini de bitirdik" dedi





Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım,  İzmir  için 2011 seçimlerinde ortaya koydukları 35 projeyle ilgili açıklamalarda bulundu. 35 projenin 25'ine başladıklarını ve 7'sini bitirdiklerini söyleyen Yıldırım, "Bu projeleri lafta ya da bastığımız broşürlerde bırakmadık" dedi. Sürekli engellerle karşılaştıklarını ve hala karşılaşmakta olduklarını dile getiren Yıldırım, "Ne yazık ki, engellerin çok büyük bir bölümü sadece ideolojik temelli" diye konuştu. "35 proje ile bu potansiyeli ortaya çıkararak İzmir'i Türkiye ekonomisine en büyük katkıyı sağlayan ikinci şehir konumuna getiriyoruz" diyen Yıldırım, Körfez Tüp Geçidi'nin asla doğal yapıya zarar vermeyeceğini de vurguladı.  


Bakanlığınız ve İzmir milletvekilliğiniz süresince birçok projenin sözünü verdiniz. Şu anda bunlardan kaç proje hayata geçti? 


İzmir, hükümet olarak üzerine titrediğimiz bir şehir ve İzmir'e de diğer illerimizde olduğu gibi sadece hizmet siyaseti düsturuyla yaklaşıyoruz. İzmir çok ihmal edilmiş bir şehir. Oysa İzmir sahip olduğu stratejik konumu, denizi, tarihi, üretim gücü ve nüfusuyla diğer şehirlerin arasında çok farklı bir özelliğe sahip ve gelişebilme açısından çok daha avantajlı konumda. İşte biz bunu gördük, daha önceki seçim döneminde gündeme getirdiğimiz ve şu anda bir bir hayata geçmeye başlayan 35 İzmir Projesi ile bu potansiyeli ortaya çıkararak İzmir'i Türkiye ekonomisine en büyük katkıyı sağlayan ikinci şehir konumuna getiriyoruz. Biz bu projeleri lafta ya da bastığımız broşürlerde bırakmadık. Tabii ki bu projeleri gerçekleştirirken sürekli engellerle karşılaştık ve hala karşılaşıyoruz. Ne yazık ki, engellerin çok büyük bir bölümü ideolojik temelli. Gerçeği kabul edelim; İzmir üzerinden siyaset yapmanın kimseye yararı yok. Özellikle de İzmir'e. Bugün 35 projenin 25'ine start verdik, 7'sini de tamamladık. Bu projelerin hepsini hayata geçireceğiz, hatta daha fazlasını bile... İnanıyorum ki hükümet ve yerel yönetim ortaklığı tam anlamıyla sağlanabilirse İzmir'de daha çok proje olacaktır.  


35 projenin her birinin tamamlanması İzmir için neler getirecek? 


Hedefimiz belli: İzmir'i ulaşımda, iletişimde, sağlıkta ve eğitimde sorunlarını çözmüş bir marka şehir haline getirmek. Bu amaçla söz verdiğimiz projelerimizi ne olursa olsun bir bir hizmete alacağız. Önümüze kim çıkarsa çıksın İzmir'in, İzmirli vatandaşlarımızın bu hizmetlerden mahrum kalmasına izin vermeyeceğiz. Bu projelerin önünde durmak isteyenler şunu unutmasınlar; bizler gideriz ama hizmetler İzmir'de kalacak. Bu projeler İzmir'i hak ettiği yere taşıyacak 


Bakan Binali Yıldırım, projelerin son durumuyla ilgili şu bilgileri verdi: 


Ankara-İzmir arasını 3.5 saate düşürecek, İzmir'i çekirdek yüksek hızlı tren ağına bağlayacak İzmir-Ankara YHT projesinin yapımına başladık. Polatlı-Afyonkarahisar Altyapı inşası devam ediyor. Afyonkarahisar-Banaz kesimi ile Afyonkarahisar direkt geçişinin mali teklifleri 2015 Ekim'inde alındı. Banaz- Eşme kesiminde ön yeterlilik ihalesi yapıldı. Eşme-Salihli kesimi kesin projeleri teslim edildi ve inceleme aşamasında. Bu yılın ikinci çeyreğinde yapım ihalesine çıkacağız. Salihli-Turgutlu-Manisa kesimi yapım işine yönelik keşif ve metrajların incelenmesi tamamlandı. Birkaç hafta içinde yapım ihalesine çıkacağız. 


Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'ni, Kemalpaşa-Turgutlu demiryoluna bağlıyoruz. 27 kilometrelik hattın geçici kabul ve resmi açılışını 11 Mart 2014 tarihinde yapmıştık. Proje kapsamında Ege'nin en büyük lojistik merkezini Kemalpaşa'ya yapıyoruz. Merkezin ilk kısmının geçici kabulü yapıldı. İleride öngörülen genişleme alanıyla birlikte toplam alanı 3 milyon metrekareye çıkaracağız. 


İzmir-Bursa-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Hattı'nda Bursa-Bilecik arasında yüksek standartlı, çift hatlı, elektrikli, sinyalli 85 km yeni demiryolu yapılarak, yüksek hızlı demiryolu hattının Bursa ile bağlantısı planlandı. 75 kilometrelik Bursa- Yenişehir kesiminin sözleşmesi imzalanarak 13 Ocak 2012 tarihinde yer teslimi yapıldı. Altyapıda şimdiden yüzde 15 fiziki gerçekleşme sağlandı. 


İZBAN'ı devreye aldık İzmirli biraz rahatladı. Şimdi de Aliağa- Cumaovası arasında çalıştırılan İZBAN trenlerinin güneyde Tepeköy'e uzatılması için mevcut hattın yanına ikinci hat yapımıyla hatların elektrikli ve sinyalli hale getirilmesi çalışmasını yürütüyoruz. 30 kilometrelik ikinci hat altyapı, üstyapı ve elektrifikasyon yapımı tamamlandı. İşletmeye açılması planlanıyor. 


Ayrıca Tepeköy-Selçuk arasında 26 kilometrelik kesime ikinci hat yapımını da başlattık. 2016 sonunda açacağız. Aliağa-Çandarlı Limanı Demiryolu Bağlantısı ve Nemrut Körfez Liman Bağlantısı Demiryolu projelerinin de hazırlıkları sürüyor. 


433 kilometrelik İstanbul-İzmir Otoyol projesini başlattık, iki kanattan devam ediyoruz. Sözleşmeye göre proje 2020'de bitecek ama biz bu dev projeyi 2 yılda tamamlamayı planlıyoruz. 


İzmir-Turgutlu Devlet Yolu Ayrımı-Kemalpaşa arasındaki 4 kilometrelik bağlantı yolunda toprak işleri, sanat yapıları ve üstyapı çalışmaları tamamlandı. 


Kuzey Otoyolu'nda 92 kilometrelik Çiğli-Aliağa-Çandarlı yolunun 10 kilometrelik kesimi tamamlandı. 6 km uzunluğundaki Koyundere Kavşağı ayrımında çalışmalara devam ediliyor. Kalan 76 km'lik kesimin 51 kilometresi (Menemen-Manisa Ayrımı-Çandarlı arası otoyolu ve 25 km bağlantı yolları) projesi ve ÇED raporu bitirildi. 


İzmir-Manisa arasındaki Sabuncubeli geçişinde yapımına başladığımız tünel de iki il arasındaki yolculuk süresini 15 dakikaya düşürerek. Şu anda tünelin İzmir tarafında sağ tüpte bin 404 metre, sol tüpte bin 457 metre; Manisa tarafında sağ tüpte 326 metre, sol tüpte 50 metre kazı çalışmaları tamamlandı. 


İzmirli sürücülerin kentin iç kısımlarındaki trafik yoğunluğundan kaynaklanan ve giderek artan sorunlarına dur demek için Konak Tüneli'ni hizmete açtık. 


Adnan Menderes Havalimanı'nı çağın ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde büyüttük. Gerekirse İzmir'e ikinci hatta üçüncü havaalanını da kurarız ki, İzmir'in geleceği bunun sinyallerini şimdiden veriyor. Şu anda deprem güçlendirmesi, apron ile taksi yolları yapımı, çevre güvenlik yolunun ve dahili yolların rehabilitasyonu ile çevre tel örgüsü imalatlarının nizami hale getirilmesi için de 186 milyonluk yatırım planlıyoruz. 


İzmir'i Türkiye'nin en büyük yat turizm merkezi haline getirmek için yat limanları projesini başlattık. Yeni Foça, Çeşme Fenerburnu, Güzelbahçe, Urla Çeşmealtı, İnciraltı, Karşıyaka, Bayraklı, Şakran, Karaburun, Çeşme Şifne ve daha nice yeni yerde projelerimiz başladı. 


Bir de İZKARAY projemiz var. İzmir kenti kuzey aksından gelen trafiğin kent içi trafik akışına girmeden Körfez güney aksına ulaşım sağlayacak ve raylı sistemi de ihtiva edecek İzmir Körfez Geçişi proje çalışmalarının bu yıl tamamlanmasını planlıyoruz. 


İzmir'i e-ticaret üssü yapacak projelerimizi de hayata geçirmiştik. 17 Mayıs 2012'de e-PTT AVM'nin açılışı yapılarak firmalara ait ürün sergileme ve satış işlemlerine başlandı. 2015 Kasım sonu itibariyle 1 milyon 500 binden fazla ürün vatandaşlarımızın hizmetine sunuldu. 


Dereler nedeniyle altı alüvyon dolan, gün geçtikçe kirlenen Körfezi temizlemek için İzmir Rehabilitasyon Projesi'ne başladık. Bu projeyle Körfez'in kuzey aksında açılacak bir sirkülasyon kanalıyla İzmir Limanı- Yenikale Geçidi arasında bölgede akıntı hızını artırarak su kalitesini iyileştireceğiz. 

Engelsiz Yaşam Gören Gözler projesiyle görme engellilere ışık olduk. 



Yeni Asır


Geri Dön