28 / 03 / 2024

İzmir'in bisiklet yolu 135 kilometreye çıkıyor!

İzmir'in bisiklet yolu 135 kilometreye çıkıyor!

Kent içinde 40 kilometrelik bisiklet yoluna sahip olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu rakamı 135 kilometreye çıkarabilmek için harekete geçti. Büyükşehir, bir yandan da İzmir Bisiklet Master Planı için çalışıyor.




Ege Üniversitesi,  İzmir  Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Emniyet Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen “3. Bisiklet Sempozyumu”, İzmir’in bisiklet konusundaki duyarlılığını da ortaya koydu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, kentte bisikletli ulaşımın planlı olarak geliştirilmesi ve uluslararası platformlarda İzmir’in yer almasına yönelik projeleri, sempozyumda büyük ilgi gördü.


İzmir'in diğer kentlerden farklı, ayırt edici en önemli özelliklerinden birisinin, bisiklete- bisikletliye  karşı tavrı ve bisikleti kent içi ulaşımın bir parçası haline getirmek yönündeki yaklaşımı olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe,  İzmir'deki bu güzel ortamı yeni projelerle  destekleyerek geliştirmeye çalıştıklarını söyledi. Gökçe, “Bir yandan FLOW bir yandan  EUROVELO ile tüm uluslararası ağlarda İzmir'in aktif bir şekilde  kendini gösterebilmesi için 'Daha iyi ne yapabiliriz? Başka ülkelerde neler yapılıyor? Nasıl etkileşebiliriz?’ gibi konuların araştırması içersindeyiz. Bu çalışmalarımızı da katılımcı bir şekilde sürdürmeye çalışıyoruz” dedi. 


Bisiklet Master Planı da geliyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Fidan Aslan ise İzmir Ulaşım Ana Planı kararlarıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 135 kilometrelik bisiklet yolu gerçekleştirmeyi öngördüğünü ve bunun 40 kilometrelik kısmının büyük ölçüde tamamlandığını  söyledi. Fidan, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaşama geçirdiği ve İzmirlilerden yoğun talep gören "BİSİM" projesini de sempozyum katılımcılarına anlattı.


Üniversite öğrencilerinin, akademisyenlerin ve bisikletli ulaşım aktivistlerinin bir araya gelerek farklı ölçeklerde tasarımlar yaptığı ve kentin farklı bölgelerinde bisiklet rotalarının belirlendiği 'YOLA GEL' ve 'Bİ NOKTA:PUNTA' adlı bisiklet atölyelerine de dikkat çeken Aslan, “Büyükşehir Belediyesi, bisikletli ulaşımla ilgili her türlü projeyi desteklenmekte ve bisiklet yollarına yönelik tüm talepler değerlendirilerek Avrupa standartlarında bir düzenleme yapılması için çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca İzmir Bisiklet Master Planı yapılması için de çalışmalarımız sürüyor. Bu kapsamda örnek planlar inceleniyor” şeklinde konuştu.


Avrupa’da 6 öncü şehir

Bisikletli ulaşımın diğer ulaşım türlerine entegrasyonu ve uygun standartlarda güvenli bir ulaşım alternatifi olarak düzenlenebilmesi için gelişmiş ülkelerdeki mevcut bilgi ve deneyimin edinilebilmesi konusunda yoğunlaşan İzmir Büyükşehir Belediyesi, uluslararası platformda gerekli bilgi alışverişini sağlayabilmek amacıyla, Avrupa Birliği’nin Horizon 2020 Yatırım ve Teşvik Programları kapsamında düzenlediği FLOW Projesi’ne dahil oldu. FLOW Projesi, kent içi trafik sıkışıklığının azaltılması, yürüyüş ve bisiklet yollarının arttırılması, bisiklet kullanımının teşvik edilmesi ve motorlu taşıtlar ile eşit koşullarda değerlendirilmesini hedefleyen düzenlemelerin gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. FLOW Projesi kapsamında 6 öncü şehir (Sofya, Lizbon, Münih, Gdynia, Budapeşte, Dublin) ve 39 katılımcı şehir bulunuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, bu süreçte Münih Belediyesi, Rupprecht Danışmanlık Şirketi ve WRI (World Resources Institute) ile görüşmeler yaptı ve iki şehir arasında anlaşma imzalandı. 


“EUROVELO İzmir’e uzansın”

İzmir’de bisikletli turizm rotalarının ve alternatif turizm sektörünün gelişmesine katkı koyacak Avrupa Bisikletli Turizm Ağı “EUROVELO” ile ilişkilerini de geliştiren Büyükşehir Belediyesi,  bir yandan da Avrupa’daki EUROVELO bisiklet  rotalarının Türkiye’deki devamı olabilmek için EUROVELO kriterlerine uygun turizm rotaları planlıyor. Çalışmalar, Pire Limanı’na kadar uzanan EUROVELO rotasının Sakız Adası üzerinden geçerek Çeşme’ye bağlanması veya aynı rotanın Midilli ve Selanik üzerinden İzmir’e bağlanarak 350 kilometrelik  Bergama-Efes Bisiklet Rotası’nı tanımlaması yönünde devam ediyor. 


İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bir diğer çalışması ise, bisikletli ulaşımın yaygınlaşmasını teşvik ederken, ilgili planlama birimlerine önemli veriler sağlayacak olan “EUROPEAN CYCLING CHALLENGE 2016” yarışması. Bisiklet kullanımının yaygın olduğu kentlerin birbiriyle yarıştığı etkinliğe 52 Avrupa kenti katılıyor




İzmir Büyükşehir Beledşyesi




Geri Dön