20 / 04 / 2024

İzmir'in dönüşümü Türkiye'ye örnek olacak!

İzmir'in dönüşümü Türkiye'ye örnek olacak!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kültürpark'taki değişimi anlattı: Basmane kapısı girişindeki holleri yıkıp, oraya Kültür ve Sergi Sarayı yapacağız Başkan Kocaoğlu, Kentsel Dönüşüm'e de diğer illerden farklı baktıklarını kaydetti.



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kültürpark'taki değişimi anlattı: Basmane kapısı girişindeki holleri yıkıp, oraya Kültür ve Sergi Sarayı yapacağız Başkan Kocaoğlu, Kentsel Dönüşüm'e de diğer illerden farklı baktıklarını kaydetti: Bizim yaptığımız iş yavaş ama sağlam ilerliyor. Türkiye'ye örnek olacak... 


Habertürk Egeli ekibini konuk eden  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. 


Fuar İzmir'in yapılması ve fuarların oraya alınması sonrasında yeşil alan görevi gören Kültürpark için çalışmalara başlayacaklarını belirten Kocaoğlu, "Düğün salonlarını çıkartacağız. Neler yapılacağı belli oldu. Hollerin bulunduğu yere Kültür ve Sergi Sarayı yapacağız. İçinde kongre de yapılabilecek. Bu sene içinde çalışmalar başlar. Belediye imkanları ile yapacağız. Kültürpark'ı, kültür, sanat ve spor ağırlıklı bir park yapacağız. Kültürpark işlevini taşıyacak. Lunapark'ın da konseptinin değişmesi lazım. Daha değişik oyunlarla yenilenebilir. Zeka ve su oyunlarının bulunduğu bir yer olabilir" şeklinde konuştu. 


40-50 BİN KONUT DÖNÜŞÜRDÜ 


Dönüşüm yasalarının değişmesi gerektiğini vurgulayan Kocaoğlu, "Kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Dönüşüm, mevcut bir kenti yıkıp yerine daha iyisini yapmak demek. Bostan tarlasına inşaat yapmak demek değil. Bu ayrı bir şey. Gecekondulara aflarla tapular verilmeseydi dönüşüm tereyağından kıl çeker gibi yapılabilirdi. Şu ana kadar ben en az 40-50 bin konutu dönüştürürdüm. Şimdi adamın elinde tapusu var, küçücük arsaya 4-5 katlı gecekondu yapmış. Anlaşmaya çalışıyorsun. Bir de tabi riskli yapı dönüşümleri var. 6306 sayılı Kentsel Dönüşün yasasını çıkartan eski Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar da yasanın eksikleri olduğuna ilişkin itirafta bulundu" diye konuştu. 


Sonuna kadar devam 


Büyükşehir'in açtığı tahsis iptali davasını kazanmasına karşın İzmir Valiliği bünyesinde kurulan Devir Tasifye ve Paylaşım Komisyonu'nun Maliye Hazinesi'ne verdiği Sümerbank arazisi hakkında konuşan Kocaoğlu, "Sonuna kadar mücadeleye devam" dedi. 


İDDİA EDİYORUM 


Dönüşüme Uzundere'den başlayacaklarını söyleyen Kocaoğlu, "İlk örnek çok önemli. Namuslu, şerefli, herkesin hakkını koruyarak adil güven veren ilk örneği yapacağız. Gerisi çorap söküğü gibi gelecek. İddia ediyorum, Türkiye Cumhuriyeti'nde izmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüme baktığı gibi hiçbir vatandaş, kurum bakmıyor. Bizim yaptığımız iş yavaş ama sağlam ilerliyor. Bir başlayıp da insanlar görünce hızlı bir şekilde devam edecek. Uzundere'de inşaat başlıyor, ihaleye çıkıyoruz" şeklinde konuştu. Büyük Körfez Projesi'nin eksikleri olduğuna ilişkin iddiaları yanıtlayan Kocaoğlu, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yapacağımız görüşmede bu konuyu konuşacağız. Orada bir eksik yok. Dönüşümleri onaylandı gibi. Bir de Körfez üzerine 'Ada Projesi' var, zaten özel bir çalışma gerektiriyor. Ada çalışması hem bizim için hem de körfez geçiş projesi için gerekiyor. Ada işi en az 2-3 sene çalışması sürecek bir iş. Ufaktan başlayalım diyoruz, Çiğli arazisindeki rehabilitasyondan dolayı bunu gerçekleştirelim. Birinci ayağımızda Bostanlı vapur iskelesinden Mavişehir'e gidip orada vapur iskelesi yapmak. Oraya iskele yapmadan deniz ulaşımını artırmanın imkanı yok" dedi. 


ÇOCUKLARINI AYIRMAK GİBİ 


Başkanlık döneminin bitmesinin ardından ticarete geri döneceğini kaydeden Kocaoğlu, görev süresi bitmeden başlamak istediği projeleri anlattı: "Kongre binası, opera, müze olmalı, Narlıdere'ye metro gitmeli, Buca'ya ve Otogar'a da öyle. Körfez projesi başlamalı, körfezde yüzmeli, Kemeraltı'nın alt yapısı bitmeli, tiyatronun kazısı bitmeli. Projeleri ayırmıyoruz, bu çocukları ayırmak gibi olur." Kentte olimpik havuza da ihtiyaç olduğunun altını çizen Kocaoğlu, "Elinizde sihirli değnek olsa, 10 tane havuz yapsanız dolu bir şekilde çalışır" dedi. 


BAKANLIK OTURMADI 


İzmir'de düşünce özgürlüğünün olduğunu ve herkesin kendisini eleştirebileceğini belirten Kocaoğlu, İZBAN'ın Bergama'ya uzaması konusunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile fikir birliğinde olduklarını söyledi. Kocaoğlu, "Binali Yıldırım'ın kendisi de 'Yapacağız' diyor. Seçimde de söyledi,  Ankara  ziyaretimizde de söyledi. Yapılacak. Yıldırım'ın eski bakanlığı dönemindeki kadrosu revizyona uğradı. Mesela Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir türlü oturmadı. Sürekli bakan değişir mi? ÇED Genel Müdürü sürekli değişir mi? Ben daha 2 defa aynı genel müdürle görüşmedim. Sürekli değişiyor" şeklinde konuştu. Yatırımcıların İzmir'e dışarıdan gelmesinin nedenlerini anlatan Kocaoğlu, "İzmir 70'li yıllarla 2000'li yıllar arasında kapasitesinin altında büyüdü. Birçok nedeni var. Çok çeşitli problemler var. İzmir o problemlerden sıyrıldı. İş yapmaz duruma gelen İzmirli aileler ondan sıyrıldı ama yatırıma yönelmiyorlar çünkü ürküyorlar. İlerleyen süreçte bir şeyler yapacaklarından umudum var. Dışarıdan gelenler cazibeyi artırdı. Üzerinde ölü toprağı bulunan İzmir'e yapılan yatırımlar yatırımcının gözünü açtı. Ben ilerleyen süreçte yatırım yapacaklarını tahmin ediyorum" diye konuştu. 


Metroda kimse beklemeyecek 


Metroda seferleri 1.5 dakikaya, İZBAN'da 5 dakikaya indirmek istediklerini kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Metroya 85 tane daha çeker geliyor. 90 saniyeye yani 1.5 dakikaya indireceğiz sefer sıklığını. Bu sistemi hep beraber zorlamamız gerekiyor. Metro'da patron biziz, her şeyi yapabiliyoruz. İZBAN'da banliyö trenlerinin yük trenlerinin hepsinin çıkması lazım. Yük trenlerinin geceden çalışması lazım. Sadece şehirler arası trenler gelecek. Bizim sefer sıklığımızın 5, 4 ya da 3 dakikaya inmesi lazım. Böylece kimse istasyonda beklemeyecek. İZBAN'da çeker problemimiz yok. Sadece aynı hattı kullanan yük trenleri, ilçe banliyöleri ve şehirlerarası trenler var. Bu durum da sefer sıklığını etkiliyor" diye konuştu. 


Alsancak Stadı'nın daha projesi yok 


Ankara'da bakanlıklara yaptığı ziyaretlerin iyi geçtiğini belirten Kocaoğlu, Alsancak'a 30 bin kişilik stadyum isteğinin güneş açısına göre ters olması nedeniyle pürüz çıktığını kaydetti. Kocaoğlu, "Alsancak Stadı'nın daha projesi yok. Üzerinde çalışıyorlar. Karşıyaka ve Göztepe'de yargı son kararını verdi. Sıkıntı çıkan konuları çözerek başlayacaklar. Sorunlar çözülür, çözülmeyecek iş değil. 

AK Partililer, 'Mahkeme kararını geri al' diyorlar. Neyi geri alacağım, mahkemenin kararını mı çekeceğim? Biz Alsancak, Göztepe'deki arazilerimizi bedava verdik. 10 bin liraya metrekaresini kolayca satabilirsin. Biz para bile istemedik. 5 senedir stat yapılmaya çalışılıyor, daha da kazmayı vurmadılar. Biz yanlışı tespit ettik, bunu yapmak en doğal hakkımız. Tarihe not düştük, 'Biz buna karşıyız ama mal mülk peşinde değiliz' dedik" dedi. 


Sistem bozulsun kim ister?
 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Şubat ayı Meclis toplantısında hafta sonunda ulaşım kartı sisteminde yaşanan sıkıntının elektrik kesintisinden kaynaklandığını açıkladı. Kocaoğlu, "TEDAŞ'ta elektrik kesinti oldu. Sonra bizim jeneratör devreye girdi. Orada elektrik kesintisinde dolayı problem yaşanıyor. 2 gün böyle bir sıkıntı yaşandı. Yaşanacak, keşke yaşanmasaydı. Bunu kim ister?" diye konuştu. "Belediye otopark paralarını ne yaptı" şeklindeki eleştirilere de esprili yanıt veren Kocaoğlu, "O para otopark fonunda durur ve kullanılır. Çamur at izi kalsın. Aldı Aziz Kocaoğlu evine götürdü. Torbaya doldurduk evimize götürdük. Sayacağım eve gidince. Böyle şey mi olur?" dedi. 


LİMANA DAVA AÇMIYORUM 


Konak Belediyesi'nin Alsancak Umanı planlarına itirazına da değinen Kocaoğlu, "Başkan Sema Pekdaş ile görüşmem olmadı. Sanki ilçeler büyükşehir belediyelerine bağlı sanılıyor. Kesinlikle yok. Bağımsız hareket ediyorlar. Ankara ziyaretimde duydum itirazı. Fikrimi açıkladım. Dava açmıyorum. Biz AVM'ye karşıydık o da metrekare olarak düştü. Uygun olduğunu söyledik" dedi. 


OPERA ÇOK ÖNEMLİ 


Mavişehir'e yapılacak Opera binası ile ilgili konuşan Kocaoğlu, "Proje bitti, ruhsat alma aşamasına geldi. Yapım ihalesine çıkacağız. Çok önemli bir proje" dedi. AK Parti'nin İzmir'e bakışını değerlendiren Kocaoğlu, "Değişiklik olacak mı yaşayıp göreceğiz. Seçim öncesinde söz verdiler" şeklinde konuştu. 


YARIM SAAT BİZE YETER 


İzmir'in projeleri için Ulaştırma, Denizcilik, Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile görüştüklerini belirten Kocaoğlu, "Ben belde belediye başkanı değilim, her şeyin raconu var. Büyükşehir Belediye Başkanı milletvekillerinden bilgi ister ya da verir. Onlar da Yıldırım'a söyleyecek. İzmir'den sorumlu Yıldırım'dır, biz de onunla görüşüyoruz. Para istemiyoruz, sadece çomak sokmayın diyoruz. İzmir'in sorunları istense yarım saatte çözülür" dedi. 


YÜZDE 60'INI VERSİNLER 


Yeni Kent Merkezi'nin ulaşım konusunu değerlendiren Kocaoğlu, "Arsalarının yüzde 40'ını verdiler. Yüzde 60'ını versinler çözelim, yüzde 20'yi yolların genişlemesine versinler. Arsalarından yüzde 20 daha versinler. Yüzde 40 ile bu kadar oluyor. Trafik kaldırmayacak diye bir şey yok. Büyükşehirlerde normaldir. Toplu taşıma araçları kullanılmalı. Bizden geçti ancak ilerleyen süreçte kent merkezlerine paralı giriş değerlendirilebilir" dedi. 


YENİ FUAR BÜYÜYEBİLİR 


Fuar İzmir planlarında bulunan otel ve kongre merkezi için ilerleyen süreçte çalışmalara başlayabileceklerini belirten Kocaoğlu, "Hem Gaziemir kavşağına hem de arka tarafta 30 bin metrekare rezerv alanımız var. Tabi ki daha da büyütmek mümkün" ifadelerini kullandı. 



Ali Arda PERK/Habertürk Egeli


Geri Dön