29 / 03 / 2024

İzmir'in gayrimenkulde değerlenen 3 bölgesi!

İzmir'in gayrimenkulde değerlenen 3 bölgesi!

Son 3 yılda ortalama konut fiyatlarının yüzde 40 değer kazandığı ve ardı ardına yeni projelerin yükseldiği İzmir’de gelecekte en çok prim yapması beklenen 3 bölge dikkat çekiyor.



İZMİR, gayrimenkul alanında değerine değer katarak yükseliyor. Bu yıl konut satış hızı biraz düşse de özellikle İzmir-İstanbul Otoyolu projesinden aldığı güçle gelecekte en çok konuşulan kentler arasında. Peki, gayrimenkulün hala güvenli liman olarak görüldüğü İzmir’de hangi bölgelere yatırım yapmak kazandırır? Konut mu, ofis mi, yoksa arsa ve arazi mi almak gerekir? 


Ekonomist Dergisi, TSKB Gayrimenkul Değerleme’nin katkılarıyla Türkiye’de önümüzdeki 3 yılda en çok prim yapması beklenen konut, arsa-arazi ve ofis bölgelerini ortaya çıkaran bir araştırma yaptı. Araştırmada  İzmir  de var. 


Konutta; Mavişehir, Bayraklı ve Bornova

Ofiste; Yeni Kent Merkezi, Bornova ve Alsancak

Arsa-arazide; Bayraklı, Pınarbaşı ve  Ankara  Caddesi prim potansiyeli yüksek bölgeler olarak öne çıkıyor.


METREKARESİ 5 BİN TL

Son 3 yılda ortalama konut fiyatlarının yüzde 40 değer kazandığı ve ardı ardına yeni projelerin yükseldiği İzmir’de gelecekte en çok prim yapması beklenen 3 bölge dikkat çekiyor.


Mavişehir, Bornova ve Bayraklı. 2013’te metrekaresi 2 bin 900-3 bin 500 liralarda olan Mavişehir’de bu fiyatlar bugün 5 bin-5 bin 500 TL civarında. İzmir’de en fazla değer kazanan bölge olarak öne çıkan Mavişehir’in gelecekte de prim yapmasında İzmir kıyı kullanımının artmasına yönelik projelerin tamamlanmasıyla Üçkuyular’dan bu buraya uzanan 40 kilometrelik sahil gezinti yolu, bisiklet yolu, kafeler, servis birimleri, çocuk oyun alanları, spor alanları ve özel peyzajlarla düzenleme projelerinin 2019’a kadar tamamlanacak olmasının payı var.


Bayraklı, Göztepe Üçkuyular ve Mavişehir’de yeni vapur iskelesi; Göztepe, Karataş, Alaybey ve Bostanlı’da semt marinaları; Alaybey-Mavişehir arasında tramvayın yapılıyor olması da diğer artılar olarak öne çıkıyor. Metrekare fiyatlarının 6 bin-8 bin liralardan 9 bin-10 bin TL’ye yükseldiği Bayraklı’da ise devam eden ve yapılması planlanan projeler bölgenin değerine değer katacak gibi.



Metrekare fiyatlarının 2 bin 500-3 bin 500’ten 4 bin-5 bin liraya yükseldiği Bornova’da ise Ege Üniversitesi-Evka 3 metro hattının 1 kilometre derin tünelle Bornova merkeze bağlanma planı ile çeşitli yol çalışmaları bölgenin gelecekte prim yapmasında etkili olacak.


SANAYİ DÖNÜŞÜMÜ BÖLGEYİ HAREKETLENDİRECEK

İZMİR’de en önemli konulardan biri de arsa. Burada da son 3 yılda Bornova-Bayraklı hattındaki hareketlilik dikkat çekiyor. Bayraklı’da 3 yıl önce 3 bin 500 lira olan arsa metrekare fiyatları bugün 6 bin-7 bin liralara yükselmiş durumda. İnşaatı devam eden ve yapılması planlanan projelerle İzmirlilere karma kullanım fonksiyonlarını sunan Bayrakalı’ya gelecekte de ilgi artacak. İzmir-İstanbul Otoyolu’nu İzmir kent merkezinde ilk karşılayan yerleşim yeri olan Pınarbaşı, Kemalpaşa Caddesi’nden kuzey ve güney yönde otoyol projesinin tamamlanmasıyla birlikte Pınarbaşı’da arsa fiyatlarında artış olacak. Arsa metrekare fiyatları 800 liradan bin 500 TL’ye yükselmiş durumda. Yeni Kent Merkezi’nin Konak ve Bayraklı kesimlerini birbirinden ayıran özelliğiyle dikkat çeken Bornova Ankara Caddesi, çevresindeki gelişmelerle değerlenen bir alan. Güneyinde bulunan sanayi ve depo yapılarının da dönüşümüyle birlikte bu alana olan ilgi daha da artacak. 3 yıl önce 2 bin 250 liralarda olan metrekare fiyatları bugün Ankara Caddesi’nde 3 bin 500 TL’ye yükselmiş durumda.


MERKEZİN ALTERNATİFİ BORNOVA

İZMİR’de ofis yatırımlarında Yeni Kent Merkezi, Bornova ve Alsancak son 3 yılda prim yapan, önümüzdeki 3 sene de prim potansiyeli olan bölgeler olarak dikkat çekiyor. Kent merkezine alternatif bir bölge olarak öne çıkan Bornova, merkeze göre daha düşük fiyatlarla satışların gerçekleştirilmesi ofis konusunda talebi de artırmış durumda. Bölgenin sanayi ve üniversite alanının olması ve güçlü ulaşım bağlantıları da Bornova’nın tercih edilebilirliğini ve gelişimini etkiliyor. 2013’te 3 bin-3 bin 500 lira olan metrekare fiyatları bugün 4 bin 500 liralardan 3 yılda 7 bin-9 bin TL’ye yükselen Alsancak, gelecekte de prim yapacak bir nokta. 


Hürriyet


Geri Dön