25 / 04 / 2024

İzmir'in ilçesi Foça'ya ihale ile yeni umut doğuyor!

İzmir'in ilçesi Foça'ya ihale ile yeni umut doğuyor!

İzmir'in önemli turizm merkezlerinden biri olan Foça'da işadamları ilçede 25 yıl önce gelişmeye başlayan turizmin geleceğinden endişeli.İzmir'in eski tatil köylerinden Foça'ya ihale ile 'yeni' umut doğuyor.



İzmir'in önemli turizm merkezlerinden biri olan Foça'da işadamları ilçede 25 yıl önce gelişmeye başlayan turizmin geleceğinden endişeli. Foça'nın çeşme, Alaçatı, Didim gibi merkezlerle rekabette zorlandığını, turizmde 'küme düştüğünü' vurgulayan iş çevreleri, umutlarını  İzmir  Defterdarlığı tarafından 3 Kasım'da satışa çıkarılacak eski Fransız Tatil Köyü'ne bağladı. 5 yıldır kapalı olan tesisin büyük bir yatırımcı tarafından alınmasını isteyen iş çevreleri, ilçede ka: liteli yatak sayısının artırılması, turizm master ve koruma amaçlı imar planlarının hazırlanması gerektiği düşüncesinde. İş çevreleri turizmin 2 aydan 12 aya çıkarılması için Foça'nın tarihi ve doğal güzelliklerinin de iyi tanıtılmasına ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Foça Genç İş Adamları Derneği (FOGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Taner Acar, turizm sektörünün Foça'nın olmazsa olmazları arasında yer aldığını belirterek, 'Fakat ilçemizin turizm sezonu 2 ay gibi kısa bir süreyle sınırlı. Oysa ki turizm sektöründe yeni değiliz.Turizmde yıldızımız 25 yıl önce parladı. şžimdi o günleri arıyoruz. Yerel yönetimin sektörü canlandırmak için çeşitli çalışmaları var. Ancak bunlar yeterli değil. Foça'da sürdürülebilir turizmin gelişimini sağlamak için yerel yönetim siyasi partiler ve biz sivil toplum örgütleri ortak hareket etmek zorundayız' dedi.

Halk arasında Fransız Tatil Köyü adıyla bilinen Türkiye'nin ilk tatil koyununun 3 Kasım tarihinde İzmir Defterdarlığı tarafından satışa çıkarılacağını hatırlatan Acar, 'Fransız Tatil Köyü ilçemiz turizmi adına önem arz eden bir tesis. Yeniden faaliyete geçmesini herkesten çok bizler istiyoruz. Tesis 5 yıldır kapalı. Aslında bu kadar uzun bir süre kapalı kalması mümkün değildi. Ancak siyasi çekişmeler arasında siyasi rant kazanmak isteyenler geçmişte tesisin satışına asılsız iddialan bahane ederek engel oldular. İlçemiz turizmi tesisin beş yıl kapalı kalmasıyla telafisi mümkün olmayan ciddi zarar yaşadı. Bizim dileğimiz tesisin bir an önce satışı yapılarak yatırımcılar tarafından yeniden hayata geçirilmesidir' diye konuştu.

çeşme ile rekabet ederse kalkınır
Foça'nın kalkınmasını ve çeşme, Alaçatı, Didim gibi kıyı ilçeleri ile rekabet edebilir bir ekonomik yapıya kavuşmasını sağlayacak sektörün turizm olduğunu kaydeden FOGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Acar, Foça'da iş adamından esnafına, balıkçısından sanatkarına kalkınmanın yolunun yine turizmden geçtiğini belirtti. Turizmin Foça'daki işsizlik sorununu da çözebileceğini ifade eden Acar, ilçede turizm sektör temsilcilerinin birlik beraberlikten uzak olduklarını, bir an önce dayanışma içerisine girmesi gerektiğini söyledi. Acar, Foça'da turizm sezonunun okulların açılış ve kapanış tarihlerine endeksli olduğunu da vurguladı.

İlçede 25 yıl önce başlayan turizmin artık küme düştüğünü söyleyen Foça iş dünyası,umutlarını 3 Kasım'da satışaçıkarılacak eski Fransız TatilKöyü'ne bağladı.Tesisin büyük bir yatırımcı tarafından alınmasını bekleyen işçevreleri,Foça'nın turizm master planının çıkarılmasını istiyor.

FOGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Taner Acar, turizmde Foça'nın emsallerine göre son derece geri kaldığını belirterek, 'Foça'da turizmin ilerlemesi daha fazla turist getirmekle mümkünı ancak var olan yapı ve idare anlayışı ile bu mümkün olmuyor' dedi. Foça'nın en büyük sorununun plansızlık olduğunu iddia eden Acar, 'Foça'da turizm master planı yok. Koruma amaçlı imar planı yok. ilçemizde var olan turizm yapısında maalesef kaliteli yatak sayısı da çok düşük seviyede. Bu nedenle FOGİAD olarak mega şehirlerde faaliyet gösteren iş adamlarını ilçemizde turizm yatırımı yapmaları için davet ediyoruz. Fakat yatırım davetimize verilen yanıt genelde aynı oluyor. Bize Foça'nın iklim, konum, coğrafya olarak turizm yatırımı yapmak için çok uygun bir yer olduğunu ancak planı, projesi olmayan, önüne hedef bile koyamamış bir ilçede yatırım yapmanın son derece mantık dışı olduğunu söylüyorlar' diye konuştu.
Dünya

 


Geri Dön