20 / 04 / 2024

İzmir'in inşaat sektöründeki geleceği parlak!

İzmir'in inşaat sektöründeki geleceği parlak!

BTM Yönetim Kurulu Başkanı Levent Ürkmez, İzmir'in inşaat sektöründeki geleceğinin parlak olduğunu belirtti. Ürkmez, "Son dönemdeki gelişmeler, büyük ulaşım yatırımları insanları İzmir'e doğru cezbeder oldu. " dedi.



İzmir'in inşaat sektöründeki geleceğinin parlak olduğunu belirten Ürkmez, şöyle konuştu: "Çünkü İzmir, değişik nedenlerle Ankara'dan istediği yatırımları alamadı. Bu nedenle özel sektör yatırımları da azaldı. Halbuki bu son dönemdeki gelişmeler, büyük ulaşım yatırımları insanları İzmir'e doğru cezbeder oldu. Geçen ay İstanbul'da yapılan Yapı Fuarı'nda en fazla konuşulan yerlerden biri İzmir'di. Sebebi hem hızlı gelişmesi hem de batılı çağdaş bir ülke konumunda olması. O yüzden insanlar İzmir'de yaşamayı çok arzu ediyor."


41 yıllık tecrübesi ile Türkiye dışında da yatırımları olan ve yaklaşık 50 ülkeye ihracat yapan BTM, ülke ekonomisi açısmdan da çok önemli bir görevi yerine getiriyor. Türkiye'deki yaklaşık 20 milyon konuttan 15-16 milyonunun yalıtımsız olduğuna dikkat çeken BTM Yönetim Kurulu Başkanı Levent Ürkmez, "Yalıtım ve izolasyonun yüzde 50'lik enerji tasarrufu sağladığı bilimsel bir gerçektir" dedi. 


Havayı ısıtıyoruz 

Ürkmez, Türkiye'deki binaların çoğu yalıtımsız olduğuna dikkat çekti, "Biz her yıl yaklaşık 10 milyar doları havayı ısıtmak için harcıyoruz. Biz bir türlü ısınamıyoruz ama milyarlarca doları havaya saçmış oluyoruz. Halbuki bu binalara yalıtım yapılsa bir defaya mahsus olmak üzere o civarda bir para harcanacak ama ondan sonra her yıl yaklaşık 10 milyar dolarlık bir enerji tasarrufu sağlanacak. Bu korkunç bir rakam" diye konuştu. 


Denetim yetersiz 

Su yalıtımının da önemli olduğu vurgulayan Ürkmez, şunları söyledi: "Sağlıklı ve konforlu yaşamın yanında, yalıtım artık can güvenliği açısından da çok önemli. İnsandan önemli daha ne olabilir? Marmara'da 20 bin kişi öldü. Onları geriye getirebilecek herhangi bir güç var mı? Yok. Bu nedenden bizim her zaman vurguladığımız gibi binaların ısı ve su yalıtımı muhakkak ve muhakkak yapılmalı. Derneklerimizin çalışması ile ısı ve su yalıtımı, binalardaki zorunlu standartlar içine girdi. Yani artık bir bina yapıldığı zaman projesinde muhakkak ısı ve su yalıtımı olmalı. Bunlar olmadan oturma ruhsatı verilmemeli. Yasal düzenleme var fakat denetim az. Biz bu şikayetleri yaptığımızda karşımızda doğru dürüst  bir birim ya da yetkili bulamıyoruz, işler ağır aksak gidiyor. Ancak güzel olan tarafı yine de eskiye nazaran çok büyük bir yol kat edilmiş olması" diye konuştu. 


Yalıtım kredisi 

Levent Ürkmez, yalıtımlı binaların artması için neler yapılması gerektiği sorusuna da şöyle cevap verdi: "Avrupa'yı örnek alsak yeter. 4-10 yıl arasında sıfır faizli yalıtım kredisi veriyorlar.  Zaten yalıtım sistemi 4-5 yılda kendini amorti ediyor. Mesela siz her ay yakıt için bin lira harcıyorsanız, yalıtımla bunun 500 lirasını tasarruf ediyorsunuz. Bu parayla da kredinin taksidi ödeniyor. En fazla 5 yıl sonra borcunuz bitiyor ve tasarruf ettiğiniz para yanınıza kâr kalıyor. Böyle kârlı bir yatırım yok. Artık sanayide bile geri dönüş 10 yılı bulurken yalıtımda bu rakam en fazla 5 yıla iniyor. Kısacası insanlarımız binalarına muhakkak yalıtım yaptırsınlar. Çünkü paraları ceplerinde kalacak." 


HÂYAT KURTARIYOR 

Uzun yıllar görev aldığı İzolasyoncular Derneği'nin yaptığı bir araştırma hakkında bilgi veren Levent Ürkmez, yalıtım ve izolasyonun ne kadar hayati bir etken olduğunun daha iyi anlaşıldığını söyledi. Marmara Bölgesi'nde 65 bin konut üzerinde yapılan çalışmanın, binaların yıkılma nedeninin temellerindeki yalıtımsızlık olduğunu ortaya çıkardığını belirten Ürkmez, "Temelin çürümesi ve bunun demire etki etmesiyle binaların direnme gücünde müthiş bir düşüş yaşanıyor. Depremde de çok daha çabuk yıkılabiliyor. O yüzden bizim 'Yalıtım Şart' diye sloganımız var. Bu konuda da güzel gelişmeler var aslında. Eskiden insanlar binaların; salonuna, mutfağına, banyosuna bakardı. Yalıtıma kimse bakmazdı. Ama artık insanlar bilinçlendi. Enerji tasarrufu ve yalıtımla ilgili sertifikaları istiyorlar" dedi. 


İnşaat maliyetleri içinde sadece yüzde 2'lik bir payı olan yalıtım ve izolasyonun yüzde 50 enerji tasarrufu sağladığına dikkat çeken Ürkmez, insanların özel kredilerle teşvik edilmesini istedi.


Posta


Geri Dön