23 / 04 / 2024

İzmir'in Manhattan'ın önündeki engel kalktı!

İzmir'in Manhattan'ın önündeki engel kalktı!

İzmir İkinci İdare Mahkemesi'nin, Yeni Kent Merkezi Nazım imar Planı'nın yürütmesinin durdurulmasına ilişkin talebi reddetmesi ile İzmir'in Manhattan'ı olması planlanan Alsancak-Turan arasındaki Yeni Kent Merkezi'nde binaların inşaası önündeki engel kalkt



İzmir'de 550 hektarlık Yeni Kent Merkezi adı ile hayata geçirilecek olan gökdelenler projesinin önündeki engelle-rin kalkması ile bu bölge için planlanan inşaat projeleri hızlandı. Her birinin yatırım bedeli 100 ile 200 milyon TL aras ında değişen 10'u aşkın projenin 2012 yılında başlaması bekleniyor. Alsancak-Turan arasında 550 hektarlık alam kapsayan Yeni Kent Merkezi'nde 30 ayda 3 milyar liralık yatırım yapılması bekleniyor. Burada Avrupa'nın 5'inci büyük ikiz kulesini dikecek olan Folkart Yapı, projenin şanslarına başlarken, Megapol firması da 50 katlı kulenin inşa sürecini hızlandırdı. Bayraklı'da başlayan bir başka projeyi de Kavuklar-Miray oraklığı yürütüyor. Bu iki firma 27 kat üzerine inşa edecekleri 100 metre yüksekliğindeki Bayraklı Tower"da satışlara başladı. İzmir'de yüksek bina yoğunluğuna izin veren imar değişikliğinin somutlaşması üzerine burada arsaları bulunan İş GYO, Tariş, Sabancı Grubu, Altmbaşak, Kula Mensucat, Küçükbay Grubu, Torunlar Gıda, Petrol Ofisi ve Henkel firmalarının da yatırım planları olduğu öğrenildi.

Alsancak Limanı'ndan başlayıp Turan'a kadar olan alanı kapsayan ve toplamda 550 hektarlık alanı kapsayan Salhane-Turan bölgesinde Tariş, Pamuk, Üzüm, İncir ve Zeytinyağı Birlikleri sahip oldukları 31 bin 276 metrekare büyüklüğündeki arsayı değerlendirmek için çalışmalarım sürdürüyor. İş Bankası'ndan Sirgeli Kavşağı'ndaki depoların olduğu 18 bin 392 metrekarelik araziyi devralan İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı buraya konut, ev-ofis ve alışveriş merkezini içeren karma fonksiyonlu bir proje yapacak. İzmirli Küçükbay ailesi de daha önce satın aldıkları Bayraklı'daki 44 bin metrekarelik alana yayılan tütün deposunun bulunduğu alana, Salhane Turizm şirketi aracılığıyla iş merkezi yapacak. Torunlar Gıda'nın sahibi Aziz Torun, Hayat Kimya'nın sahibi Yahya Kiğılı ve Sur Yapı'mn sahibi Altan Elmas, otak oldukları Nokta İnşaatla Turyağ tesislerinin 44 bin metrekarelik arsasına alışveriş merkezi projesi hazırlıyor. Sabancı Grubu Bayraklı'daki Piyale tesislerinin yerine çok katlı alışveriş merkezi yapmak üzere hazırlık yapıyor. Kula Mensucatta sahibi Eyilik Ailesi Salhane'deki 125 bin metrekare alana en az 35 katlı ticaret merkezi yapacak. Altınbaşak Un Fabrikası'nm bulunduğu 10 bin metreka-relik araziye, 24 kadı iki gökdelen dikilecek. Bu bölgede Devlet Demiryolları, Ziraat Bankası, Başak Sigorta, Vakıflar Genel Müdürlüğü gibi kurumların da arazileri bulunuyor.

Yatırımcıların iştahım kabartan İnciraltı Kentsel Dönüşüm Projesi de  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'nden geçti. Ancak proje, hukuki sorunlar nedeniyle henüz uygulama aşamasına gelmedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise bu projenin yaşama geçirilmesi için 8 yıldır uğraştıklarını belirterek, "Salhane-Turan'da 30 ay içerisinde 2-3 milyar liralık yatırım yapılacak. 3 yıl içinde buradaki yüksek binalı yapılaşma önemli bir aşamaya gelmiş olacak. İzmir'in ofis ve alışveriş merkezi ihtiyacı karşılayacak bölge yabana yatinmalann da ilgisini çekiyor.

Dünya

 


Geri Dön