27 / 04 / 2024

İzmir'in tarihi binalarında yıkım tehlikesi

İzmir'in tarihi binalarında yıkım tehlikesi

Konak Belediyesi, kent merkezinde yıkım tehlikesiyle karşı karşıya bulunan sit kapsamındaki bini aşkın binadan 101'ine uyarı levhası astı, bazı yapıları da kafes içine aldı.



Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, yaptığı açıklamada, çoğunluğu İzmir'in Kemeraltı ve Alsancak bölgesinde olan bini aşkın tarihi binanın yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Kemeraltı ve Alsancak'taki tarihi evlerin 150-200 yıllık olduğuna dikkati çeken Tunçağ, yıkım tehlikesiyle karşı karşıya olan 101 yapıya uyarı levhası konduğunu, bazı yapıları da metal kafes içine aldıklarını bildirdi. Bazı tarihi binaların kurum veya kişiler tarafından belediyeye bağışlandığını belirten Tunçağ, söz konusu yapıları kurum ortaklıklarıyla müze veya semt evi haline getirip hizmete açtıklarını kaydetti.

Restorasyon maliyeti 300 bin TL

Sit kapsamındaki yapıların restore edilip yeniden hizmete açılmasının 300 bin TL'ye mal olduğunu bildiren Muzaffer Tunçağ, bazı yapıların restorasyon maliyetinin 400-500 bin TL'ye ulaştığını ifade etti. Mülkiyet sahiplerine yapıları restore etmeleri konusunda sürekli çağrıda bulunduklarını belirten Muzaffer Tunçağ, şunları söyledi: "Bu konuda Tarihi Kentler Birliği toplantılarında da özel sunumlarım oldu. Restorasyon işlerinin basitleştirilmesi ve yaygınlaştırılması gerekiyor. 1. derece sit kapsamında olduğu için bazı binaları ellemek mümkün değil. Diğerlerini yıkmak için Anıtlar Kurulu'ndan izin alıyor ve yıkımını gerçekleştiriyoruz." Kültür ve Turizm Bakanlığının tarihi yapıların projelerinin veya
restorasyonlarının yapılması için karşılıksız kredi verdiğini kaydeden Tunçağ, mülkiyet sahiplerinin bir an önce yapıları kente ve turizme kazandırmasını istedi.

Belediyenin bugüne kadar 10'a yakın tarihi binayı hizmete açtığını bildiren Tunçağ, gelecek dönemde kent yenileme projesi kapsamında daha çok tarihi yapıyı kamu kullanımına açmak istediklerini sözlerine ekledi.

Geri Dön