16 / 04 / 2024

İzmit Cedit Mahallesi'nde kentsel dönüşüm başladı!

İzmit Cedit Mahallesi'nde kentsel dönüşüm başladı!

İzmit Belediyesi’nin büyük çabası ile riskli alan ilan edilen ve kentsel dönüşüm başlatılan Cedit Mahallesi’nde dönüşe giren konut sayısı belli olurken, bundan sonra izlenecek yolda netleşmeye başladı.



İzmit Belediyesi’nin büyük çabası ile riskli alan ilan edilen ve kentsel dönüşüm başlatılan Cedit Mahallesi’nde dönüşe giren konut sayısı belli olurken, bundan sonra izlenecek yolda netleşmeye başladı. 15 Haziran’da Bakanlar Kurulu tarafından riskli alan ilan edilen Cedit Mahallesi’nde çalışmaların yapılması için bakanlığın yetki devri yapması bekleniyor. Daha önce bölgenin neden risk alanı ilan edilmediğini noktasında her hangi bir açıklama yapılmazken, bölgenin üst yapısının can ve mal kaybına sebebiyet vereceği gerekçesi ile riskli alan ilan edildiği öğrenildi.


126 DÖNÜM YERDE DÖNÜŞÜM OLACAK


Proje alanı içinde dere yatağı geçen, olukça eğimli, heyelan riski taşıyan ve çarpık kentleşmenin olduğu bir alan olarak tarif ediliyor. Cedit mahallesinde kentsel dönüşüm yapılacak alan 126 bin 221 metrekare olarak belirlendi. Bu alanın üzerinde 522 bina, 1145 daire ve 408 parsel bulunuyor. Kentsel dönüşüm çalışmasının başlaması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yetki devri yapması bekleniyor. Yetki devrinin yapılmasıyla birlikte İzmit Belediyesi 6-7 aylık süreçte yapacağı planları da belirledi.


5-6 MİLYONLUK ÇALIŞMA


İzmit Belediyesi bundan sonraki aşamada bölgede hak sahiplerini belirleyecek ve hak sahiplerinin mülklerinin değerlendirilmesini sağlayacak. Alana ait yeni 1/5000 ve 1/1000 imar planlarını yapacak. Hazırlanan planlar doğrultusunda tasarım projeleri yapılacak ve bakanlığın onayına sunulacak. Ardından hak sahipleri ile görüşmeler başlayacak. Yapılacak tüm çalışmaların 5-6 milyon liraya mal olması bekleniyor.


YERİNDE DÖNÜŞÜM


İzmit Belediyesi kentsel dönüşüm noktasında önceliklerini de belirledi. Özellikle yerinde dönüşümü önemseyen belediye, vatandaşın mülküne değerinde ödeme yapılması için titizlikle çalışma yapacak. Aynı zamanda bölgede yapılacak tüm çalışmalar şeffaf olacak ve vatandaşın bilgisine açık olacak.


RİSKİ ÜST YAPIDA


Cedit Mahallesi’nin hangi gerekçelerle risk alanı ilan edildiği noktasında her hangi bir açıklama daha önce yapılmadı. Ancak bölgenin zemin yapısı ile ilgili bir sorunun olmaması bölgenin zeminden dolayı riskli alan ilan edilme olasılığını ortadan kaldırdı. İzmit Belediyesi yetkilileri bölgenin üzerindeki yapılaşma nedeniyle can ve mal kaybına neden olacağı gerekçesi ile riskli alan ilan edildiğini belirtti.


Demokrat Kocaeli


Geri Dön