26 / 04 / 2024

İzmit Cedit Mahallesi'nde kentsel dönüşüm yapılacak!

İzmit Cedit Mahallesi'nde kentsel dönüşüm yapılacak!

İzmit Cedit Mahallesi’nde kentsel dönüşüm gerçekleştirilecek. Evleri kamulaştırılacak vatandaşlar için Yenidoğan Mahallesi’nde 51 dönüm araziye 600 konut inşa edilecek.



Bakanlar Kurulu bir süre önce İzmit Cedit Mahallesi’nde yer alan yaklaşık 126 dönüm büyüklüğündeki alanda ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi’ kapsamında bir dizi değişiklik yaptı. Bu alanda yapılması beklenen kentsel dönüşüm çalışmaları kısa süre önce başladı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili komisyonlarında görüşülen konu gereği, bölgede 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve plan notu değişikliği yapılması kararlaştırıldı.

 

MECLİSE GELİYOR

Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Cedit Mahallesi’nde yapılacak nazım imar planı ve plan notu değişikliğiyle ilgili rapor hazırladı. Komisyonun hazırladığı rapor yarın saat 15.00’te Leyla Atakan Kültür Merkezi Şefik Postalcıoğlu Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilecek meclis toplantısında gündeme gelecek. Gündemin 44. maddesinde Cedit Mahallesi’ndeki değişiklikler görüşülecek. 42. madde de ise yine imar ve bayındırlık komisyonunun Cedit Mahallesi’yle ilgili bir raporu konuşulacak.

 


Belediyenin imar planlarında yer alan 10 metre genişliğindeki çevre yolu da projeye dahil olacak. Bölgenin Kocaeli Üniversitesi’ne ulaşımı bu yol üzerinden sağlanacak

 

600 KONUT YAPILACAK

Gündemin 42. maddesine göre, İzmit Yenidoğan Mahallesi’nde yer alan 4868 ada 1 nolu parsel ve 4869 ada 16 nolu parselde hazırlanan koruma amaçlı nazım ve uygulama imar planlarında değişiklik yapılacak. Bu değişiklik sonrasında 51 dönümlük arazide 0.80 emsal olan emsal 1.20’ye, 5 kat inşaat izni de 6 kata çıkarılacak. Gerekli değişiklikler yapıldıktan sonra Kent Konut A.Ş. tarafından bölgede 600 konutluk bir site inşa edilecek. Yenidoğan’ın deniz manzaralı bölgesinde inşa edilecek konutların büyük bir kısmı takas için kullanılacak.

 

TAKASTA KULLANILACAK

Belediye yetkilileri, bölgede inşa edilecek 600 konutu kamulaştırma çalışmalarında vatandaşlarla takas yapmak için kullanacak. Belediye vatandaşlara hem nakit para hem de bu konutları teklif edecek. İzmit kent merkezine oldukça yakın bir mevkide yer alan bölgede inşa edilecek konutlara Cedit Mahallesi’nden çok sayıda vatandaşın taşınması, bölgede yer alan İzmit Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’ne ait tesisin de başka bir bölgede faaliyet vermesi bekleniyor. Konutlar tamamlandıktan sonra imar planlarında yer alan 10 metre genişliğindeki çevre yolu da tamamlanacak. Çevre yolu ile konutların Kocaeli Üniversitesi’ne bağlantısı sağlanmış olacak.

 


51 dönüm alan üzerinde kurulacak olan yeni konut alanı Gültepe Cemevi’nin hemen önündeki boş araziden başlayacak. Belediyenin imar planlarında yer alan 10 metre genişliğindeki çevre yolu da projeye dahil olacak. Bölgenin Kocaeli Üniversitesi’ne ulaşımı bu yol üzerinden sağlanacak

 

SAHİL DEVREDİLİYOR

Büyükşehir Belediyesi Eylül Ayı Meclis Toplantısı’nda yarın 135 madde görüşülecek. İzmit ve Gebze’de 28 adet konutun, 13 adet arsanın kamusal hizmetlerde kullanılmak üzere belediye adına satın alınması, Derince Harikalar Sahili’ninin 100 dönümlük dolgu alanı üzerinde kurulu bölümün Derince Belediyesi’ne devredilmesi, Gölcük Katlı Otoparkı’nın işletilmek üzere Belde A.Ş.’ye devredilmesi, Pertev Paşa Külliyesi’nin (Yenicuma Camii) Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından belirlenen koruma alan sınırlarının imar planlarına işletilmesi belediye meclisinin başlıca gündem maddeleri arasında yer alıyor.

 

ORHAN DA KORUMA ALANI

Orhan Mahallesi’nde yer alan Nicomedia Sur Duvarları da Büyükşehir Belediye Meclisi’nin gündemine gelecek. Sur duvarları ile ilgili Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından alınan kuzey ve güney bölgelerde 10 metre uzaklık içerisinde yapı yasağı uygulanmasıyla ilgili imar ve şehircilik daire başkanlığının teklifi görüşülecek. Teklifin ilgili komisyona havale edilmesi bekleniyor. Bilindiği üzere Orhan Mahallesi’nde yer alan Nicomedia Surları ile ilgili koruma alanı sorunu bir süre önce gündeme gelmiş, bölgede yer alan konut sahiplerine evlerinin koruma alanı içerisinde yer aldığını belirten tebligatlar gönderilmişti.

 


CHP’li belediye meclis üyesi Engin Taşdemir, Büyükşehir Belediyesi’nin “Ben yaptım oldu” mantığıyla hareket ettiğini söyledi

 

PAŞA’YA YENİ CAMİ

1979 yılında Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından tescil edilen ancak 1995 yılında İzmit Büyükşehir ve Saraybahçe belediyelerinin CHP’li başkanları Sefa Sirmen ve Hikmet Erenkaya tarafından imara açılan bölgeyle ilgili Büyükşehir Belediyesi gerekli imar değişikliklerini yaptıktan sonra koruma alanı içerisinde kalan kimi konutların yıkılması bekleniyor. Mecliste ayrıca Mehmet Ali Paşa Mahallesi’nde yer alan bir alanın camii ve külliye yapılmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edilmesi de konuşulacak.

 

BEN YAPTIM, OLDU

Toplantı gündemini gazetemize değerlendiren CHP’li meclis üyesi Engin Taşdemir, “Büyükşehir Belediyesi hiçbir sivil toplum kuruluşuna danışmadan Cedit Mahallesi’nde kentsel dönüşüm, Yenidoğan’da da toplu konut yapmak istiyor. Bunun adı, ‘Ben yaptım, oldu’ dur. Buna karşı çıkıyoruz. Gündemin 48. maddesinde de ağaçlık bir alanı konut alanı yapmak istiyorlar. Karamürsel’de Oluklu Mahallesi’nde yapılacak bu değişiklik bölgeye zarar verecektir. Muhalefet şerhimiz olacak bu konuda. Biz halkın yararına olan bütün tekliflere destek veriyoruz ancak belediye çoğu zaman halkın düşüncesini bir kenara bırakarak hareket ediyor” dedi.



Bizim Kocalei


Geri Dön