25 / 04 / 2024

İzmit Kemer Camii’nin inşaatı imara aykırı mı?

İzmit Kemer Camii’nin inşaatı imara aykırı mı?

İzmit Tepeköy’de yıktırılıp yeniden yapılan Kemer Camii’nin inşaatının imara aykırı olduğunu ve arazisine tecavüz edildiğini söyleyen Yüksel Korkmaz, “Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi ancak karar uygulanmıyor” dedi.



İzmit Yeşilova’da 40 yıl önce yaptırılan Kemer Camii, ‘yetersiz’ denilerek belediye tarafından yıkıldı ve yerine yenisi yapılıyor. Ancak cami yapımı sırasında arsasına tecavüz edildiğini iddia eden Yüksel Korkmaz, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına rağmen belediyenin mahkemeyi dinlemediğini iddia etti. Korkmaz açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Yeşilova Tepeköy Mahallesi’nde 1976 yılında dedem kendi arazisine Kemer Camii’ni yaptırdı. Ancak belediye, ‘yetersiz’ kalıyor diyerek 30 Mart 2014 seçimlerine günler kala camiyi yıktı. Caminin yapım aşamasında imara aykırı davranıldığı için durumu İzmit Belediyesi’ne şikayet ettim.

 

RANT İÇİN ARAZİME GİRDİLER

Ama belediye hiçbir şey yapmadı. Rant için arazime tecavüz ettiler. Sessiz kalsaydım istimlak yoluna gideceklerdi. Ancak sessiz kalmadım bu duruma. Çalışmanın durması için Kocaeli 2. İdare Mahkemesi’ne gittim ve mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Belediye, Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz etti ancak itirazları reddedildi. Mahkeme kararının verilmesinin üzerinden bir ay geçti ve hala çalışma sürüyor. Belediye, çalışmayı durdurmuyor. Kararın Danıştay’dan döneceğini düşünüyorlar.

 

NASIL BİR ÇIKAR VAR?

Ben merak ediyorum ve tüm kamuoyunun da bu konuya eğilmesini istiyorum; Kemer Camii Yapma ve Yaşatma Derneği ile İzmit Belediyesi arasında nasıl bir çıkar ilişkisi var? İl Müftülüğü ile ilçe müftülüğünün yıkımdan haberi dahi yok. Bir müftülük nasıl bu konuya kayıtsız kalır. Mahkeme kararını uygulamayan tüm yetkililer hakkında ceza davaları açılacak. Hiçbir şey olmamış gibi camiinin yapımı sürüyor. Mahkeme kararı uygulanmıyor ve caminin yapımına destek olan insanların parasını çarçur ediyorlar.

 

TEHDİT EDİLDİM

Atalarımız zaten bir cami yapmıştı, sapasağlamdı neden yıktınız bu camiyi? Kamuoyunun bu işin peşini bırakmaması, hakkını araması gerekiyor. Rant için yıkıldı o cami. Buradan soruyorum İzmit Belediyesi’ne; niçin o şantiyeyi kapatmıyorsunuz? Yapılmış bir camiyi yıkarken utanmadınız da kul hakkı üzerine yapılan camiyi inşaatını kapatmaya mı utanıyorsunuz? Bakın beni yapı kontrol müdürü Mehmet Öğretmen ‘Seni mahvederiz süründürürüz’ diyerek beni tehdit etti. Yine imardan sorumlu Adnan Pala, “Eğer bir hukuksuzluk varsa ya bu koltuğu bırakırım ya da orayı yıkarım” demişti. Hadi yapsın görevini.

 

MAHKEME KARARI UYGULANSIN

3 yıldır bana zulmediyorlar. Ben 3 cenazemi o camiden kaldıramadım. Ben İzmit’in yerlisiyim. Beni kimse ata toprağımdan atamaz. Ötekileştirmeye çalıştılar ama başaramayacaklar. Ben İzmit Belediyesi’nin mahkeme kararını uygulamasını istiyorum. Kararı uygulamayan Nevzat Doğan hakkında da savcılığa görevi kötüye kullandığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Savcılık soruşturma açmadı ancak Danıştay’a dilekçemizi yazdık. Olumlu dönecektir.

 

İNSANLAR DOĞRUYU GÖRSÜN

Bu süreçten çok yoruldum. İstediğim tek şey, Kemer Camii Yapma ve Yaşatma Derneği’nin kandırdığı insanların doğruyu görmesi. İmar mevzuatına aykırı bir iş yapılıyor. Kamuoyu bunları takip etsin. Bu bir toplumsal mesele. İl Müftülüğü’nün sesi dahi çıkmıyor. Din görevlisi hutbeye çıkıp ‘Biz davayı kazandık, yardımlarınızı esirgemeyin’ diyor. Bu kişilere eğitim verilirken ‘Kul hakkı yiyin Allah’ın huzuruna öyle geçin’ mi diyorlar. Cumhuriyet savcıları harekete geçsin. Biz kararın uygulanması için gerekli başvurularımızı yaptık. Ayrıca 2 ay önce de fiziki saldırıya uğradım. Bunun için gerekli davalarımızı da açtık.”


Bizim Kocaeli


Geri Dön