24 / 04 / 2024

İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün inşaatı hızla ilerliyor!

İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün inşaatı hızla ilerliyor!

İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün inşaatı hızla ilerliyor. Dünyanın en büyük orta açıklıklı 4. asma köprüsünün inşa edildiği projede, asma köprü kule ve ana kablo çelik imalat çalışmaları iş programına uygun olarak sürüyor.




İzmir'i İstanbul'a bağlayacak Gebze-İzmir Otoyol Projesi'nin en önemli bölümü olan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün inşaatı hızla ilerliyor. Dünyanın en büyük orta açıklıklı 4. asma köprüsünün inşa edildiği projede, asma köprü kule ve ana kablo çelik imalat çalışmaları iş programına uygun olarak sürüyor. Samanlı Tüneli'nde de 4 ayrı aynada çalışmalar devam ederken, toplamda 6 bin 582 metre (yüzde 94) mesafe kat edildi. Selçukgazi Tüneli'nde yakında kazı çalışmalarına başlanacak. Gebze-Orhangazi-Bursa kesiminde ise toprak işleri çalışması yapılan projede, 12 köprü, 5 üst geçiş ve 117 küçük sanat yapısı bulunacak. 2015 sonu itibariyle İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü, Gebze-Gemlik kesimi ve Kemalpaşa-İzmir kesimindeki yapım çalışmalarının tamamlanması hedefleniyor. 

Dünyanın en uzun ikinci köprüsü olacak Dünyanın en uzun ikinci köprüsü olacak İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nü, Japon IHI şirketi inşa ediyor. 10 milyar TL'ye mal olması beklenen köprü için Otoyol Yatırım İşletme AŞ adı altında şirket kuran projenin yüklenicisi Nurol-Özaltın-MakyolAstaldi-Yüksel-Göçay Ortak Girişim Grubu, IHI ile sözleşme imzalamıştı. 

• Kulelerin deniz yüzeyinden yüksekliği 252 m olacak. 

• Kule temelleri, deniz tabanına her kule için çakılacak 204 adet çelik kazık üzerine oturan ve yaklaşık boyutları eni: 48 m, boyu: 78 m olan kesonlar üzerinde bulunacak. 

• Köprü tahliyesi 3 şerit gidiş, 3 şerit geliş olarak planlandı. Her iki tarafta yaya-bakım platformu bulunuyor. 

• Köprünün güney tarafından, köprüden bağımsız olarak yaklaşık 1.400 m uzunluğunda çelik viyadük yapılacak. 

Körfez Köprüsü sayesinde karayoluyla 1 saat 10 dakika, feribotla 1 saat süren Gebze-Yalova arası körfezden geçiş 6 dakikaya düşecek. Köprüyü kullanan otomobiller 35 dolar geçiş ücreti ödeyecek. 

Kamyon ve otobüslerde tutar 50 dolara çıkacak. Otoyolda her kilometre başına da 0.05 dolar talep edilecek. Projede Gebze-Orhangazi kesimi için 40 bin otomobil, Orhangazi-Bursa kesimi için 35 bin otomobil, Bursa ayrımı kesimi için 17 bin otomobil, Balıkesir-Edremit ayrımı-İzmir kesimi için 23 bin otomobil garantisi verildi. Trafik sayısının garanti edilenin altında kalması nedeniyle oluşacak gelir kaybı, gelir kaybının olduğu yılı takip eden yılın nisan ayı içerisinde idare tarafından görevli şirkete ödenecek. 


Dünya




Geri Dön