28 / 03 / 2024

İzmit Körfez Geçişi Köprüsü'nde iki kule arasına ilk tabliye yerleştirildi!

İzmit Körfez Geçişi Köprüsü'nde iki kule arasına ilk tabliye yerleştirildi!

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nde çalışmalar hızla ilerliyor. En son iki kule arasına ilk tabliye de yerleştirildi.



Dünyanın en büyük orta açıklığa sahip dördüncü asma köprüsü olacak İzmit Körfez Geçişi Köprüsü'ndeki iki kule arasına ilk tabliye yerleştirildi. İstanbul ile  İzmir  arasını 9'dan 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan köprüdeki çalışmalar devam ediyor. Körfez geçişini 6 dakikaya düşürecek köprünün kuzey kulesine yüzer vinç yardımıyla tabliye konuldu. Bu iki kule arasına yerleştirilen ilk tabliye oldu.


HALATLAR BAĞLANIYOR


Genişliği 11 metre 80 santimetre olan tabliye, deniz seviyesinden 70 metre yüksekte bulunuyor. Köprünün ana kablolarına kelepçelerin takılmasının ardından, askı halatları bağlanacak. 


650 milyon $ tasarruf


OTOYOLUN tamamının, mevcut devlet yoluna göre mesafeyi 95 kilometre kısaltacak olmasının sağlayacağı avantajlar fizibilite çalışmalarında hesaplanırken, bunun sonucunda yılda yaklaşık 650 milyon dolar tasarruf sağlanması öngörülüyor.


Akşam


Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı;


İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 3 saate indirecek olan Körfez Geçiş Köprüsü’nde ilk tabliye yerleştirildi.


İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 3 saate düşürecek olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nun en önemli parçası olan Körfez Geçiş Köprüsü’nde tabliyeler yerleştirilmeye başladı. İzmit Körfezi geçişini 1 buçuk saatten 6 dakikaya indirecek olan Körfez Geçiş Köprüsü’nde toplam 113 tabliye yerleştirilecek. Köprüye yerleştirilecek dev tabliyelerden deniz üstünde duracak olan ilk tabliye bugün yerleştirildi.

55 TON AĞIRLIĞINDA 

TAKLİF 7 isimli yüzer vinç ile getirilen 55 ton ağırlığındaki ilk tabliye deniz seviyesinden 70 metre yüksekliğe yerleştirildi. Toplam 11 metre 80 santimetre genişliğe sahip olan ilk tabliye yerleştirilirken üzerine Japon ve Türk bayrakları asıldı. Körfez Geçiş Köprüsü'nün deniz üzerine ilk yerleştirilen tabliyesi askı halatlarında yapılan çalışma tamamlanana dek bugünkü yerinde kalacak. Daha sonra askı halatları ile nihai yerine sabitlenecek.


Mevcut devlet yoluna göre mesafeyi 95 kilometre kısaltacak olan Körfez Geçiş Köprüsü’nde tabliye montajlarının Nisan ayına kadar tamamlanması bekleniyor. Tabliye ve askı halatlarının tamamının montajının tamamlanmasının ardından köprünün kullanıma açılması bekleniyor.


Hürriyet


Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


GEBZE- Orhangazi- İzmir Otoyolu'nun en önemli bölümü olan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün ilk tabliyesi konuldu. Dünyanın dördüncü orta açıklığa sahip köprüsünde 113 adet tabliye birleştirilerek iki yakanın buluşması sağlanacak. 


İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi, Yap- İşlet- Devret Modeli ile yürütülen, İstanbul ve İzmir arasındaki yolculuğu 3.5 saate indirecek olan Gebze- Orhangazi- İzmir Otoyol Projesi’nin en önemli ayağı olan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü’ne teknik gezi düzenledi.


Yüksel Proje- Emay- Chodai İş Ortaklığı eğitim Baş Mühendisi İrfan Ünal, tekne gezisi öncesi inşaat mühendislerine proje ile ilgili sunum yaptı. Bağlantı yolları da dahil olmak üzere 433 kilometre olan otoyolun 45 kilometrelik bölümünün Ocak ayı içerisinde açılacağını belirten Ünal, Körfez Geçiş Köprüsü’nün ilk tabliyesinin konulduğunu söyledi. İMO Bursa Şubesi üyelerinin tarihi bir ara tanıklık ettiklerini ifade eden Ünal, "113 adet tabliyemiz konulmak için bekliyor. İlkini başarılı bir şekilde yerleştirme çalışmalarımız başladı.  Tabliyelerin tümümün Şubat ayında bitirilmesini hedefliyoruz.  Her bir tabliyenin uzunluğu 25 metre, genişliği 35.93 metredir. Ağırlıkları 285 ile 300 ton arasında değişiyor. Dengeli olması için kuleden başlayarak karaya doğru ilerleyeceğiz. Ana açıklıkta ise ortadan başlanarak dengeli bir şekilde ilerletilecek ve iki yaka birleşecek" dedi.


PROJE 2018’DE TAMAMLANACAK

Tüm projenin 2018 yılında tamamlanmasının hedeflendiğini kaydeden Ünal, Gebze Kavşağı ile Altınova Kavşağı arasındaki 12 kilometrelik yolun Nisan sonunda açılacağını hatırlatarak, "12 kilometrelik yol 6 dakikada geçilecek. Yol açılmamış olsaydı. Körfezi 90 kilometre dolaşarak,  1 saat 20 dakikada dolaşarak geçebiliyorduk. Feribot ile geçiş 45 ile 60 dakika arasındaydı.  Fizibilite çalışmaları sonucunda İzmir- İstanbul arasındaki yolun 3.5 saate geçileceği ve 650 milyon dolar tasarruf edileceği öngörülmüştür. 1550 metre orta açıklığı ile dünya da dördüncü Avrupa’da ikinci büyük köprüyü inşa ediyoruz" diye konuştu.


DEPREM BÖLGESİNE UYGUN TEMELLER

Deprem bölgesinde denize uygulanan büyük açıklıklı bir asma köprü olması nedeniyle kulelerin oturduğu keson temellerin dünya inovasyonu olduğunu vurgulayan Yüksel Proje- Emay- Chodai İş Ortaklığı Eğitim Baş Mühendisi İrfan Ünal şunları söyledi: "Kesonların oturacağı yer denizin altında yaklaşık 40 metre, 40 metreden sonra 3 metrelik bir taban kazısı yapılıyor ve çatılı malzemeden oluşan bir yatak oluşturuluyor. Öncesinde de altına 35 metre uzunluğunda, 195 adet, iki metre çapında çelik kazık çakıldı. Üzerine 3 metrelik kazılan alına çakıl yatak yapıldı. Bu sismik izalatör görevi görüyor. Önemli olan çelik kazıklarla temel arasında bağlantı olmaması, Deprem olduğunda kesonlar temelden kayarak yıkılmayacak." Sunumun ardından İMO Bursa Şubesi üyeleri tekne ile Altınova- Hersek ayağından bulunan Güney Ankraj Bölümü’nden, Dilovasında bulunan Kuzey Ankraj Bölümü’ne geçerek asma Köprü Saha Mühendisi İnanç Uslu’dan bilgi aldı. İlk tabliyenin kuleye yerleştirilmesine tanıklık etti.


Star


Geri Dön