27 / 04 / 2024

İzmit Sekapark-Otogar tramvay hattında ilk raylar döşendi!

İzmit Sekapark-Otogar tramvay hattında ilk raylar döşendi!

2017 yılının şubat ayında tamamlanıp hizmet girmesi beklenen Sekapark-Otogar arasında yapılacak tramvay hattı için altyapısı tamamlanan Yahya Kaptan Hanlı Sokak’ta ilk raylar döşendi.



Rayların montajı için tören yapılmadı. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Genel Sekreter Tahir Büyükakın ve belediye yetkililerinin katıldığı ilk ray montajının başlattı. 


MAYIS AYINDA M.ALİPAŞA’YA DÖŞENECEK

İlk etapta Hanlı Sokak’ta 100 metre uzunluğunda ray montajı yapılacak. Rayların döşeneceği Hanlı Sokağın sağ ve solunda 3’er metrelik kaldırım bulunacak. Hanlı Sokak’taki çalışmalar tamamlandıktan sonra Yahya Kaptan Salkım Söğüt, Sarı Mimoza ve Necip Fazıl Caddelerinde çalışmalar sürdürülecek.  10 Mart’tan itibaren M.Alipaşa Mahallesi’nde tramvay için altyapı çalışması başlatılacak. Mayıs ayın sonunda da bu mahallede ray döşenmesine başlayacak. Polonya’da üretilen tramvay raylarından 1200 tonunun üçte ikisi İzmit’e geldi. Tramvay hattını yapan Gülermak firmasının taşeronu olan Mekik Ray firması’nın şimdilik 30 elemanı ray döşeme çalışmalarına katılıyor.


TRAMVAY SONRASI HEDEF METRO:

Kocaeli’de ilk kez raylı sistem için çalışma başlattıklarını belirten ve heyecanlı olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu, “Altyapı çalışmaları uzun sürüyor. Firma düzenli çalışmaya başladı, iş rayına girdi. Gidiş-geliş 14 km uzunluğundaki tramvay hattı için önemli bir başlangıç yaptık. Raylı sistemden sonra metro çalışmalarına başlayacağız. 2023 hedefleri öncesi 2018-19’da temelini atmayı hedefliyoruz.” dedi. Karaosmanoğlu, 550 günlük çalışma ile tamamlanacak tramvay hattının gelecek yıl şubat-mart ayında tamamlanıp hizmete açılacağını söyledi. 



Özgür Kocaeli


Haber Kocaeli Gazetesi'nde şöyle yer aldı;

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Otogar ve Sekapark arasında yapımı gerçekleştirilen tramvay hattının ilk rayları döşendi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Otogar ve Sekapark arasında yapımını sürdürdüğü Tramvay Hattı Projesi’nin ilk raylarının montajına başlandı. Yahya Kaptan Hanlı Sokak’ta başlayan ray montajı tamamlandıktan sonra Salkım Söğüt, Sarı Mimoza ve Necip Fazıl Caddeleri’nde ray çalışmaları yapılacak. Hanlı Sokak’ın ilk 100 metresinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun katılımı ile ilk ray monte edildi.


RAYLI SİSTEMDE BAŞLANGIÇ

İlk rayı Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Genel Sekreter Doç Dr. Tahir Büyükakın, Genel Sekreter Yardımcıları Gökmen Mengüç ve Doğan Erol, Ulaşım Daire Başkanı Mustafa Altay, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Hasan Yılmaz, Destek Hizmetleri Daire Başkanı Hasan Özer, Başkan Danışmanı Ömer Polat birlikte monte etti.


2017 YILINDA BİTECEK

Çalışmalar hakkında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “550 günlük süre içinde 14 kilometrelik hattımızı tamamlayacağız. 2017 yılının Mart ayında tramvaya bineceğiz. Tramvay hattı yerleşim bölgesinden geçtiği için alt yapı çalışmaları süreci uzatıyor. Raylı sistem açısından büyük bir başlangıç yaptık” dedi.


METRONUN PROJELERİNE BAŞLADIK

Başkan Karaosmanoğlu “Bugün ilk rayımızı döşedik. Bundan sonra süratle raylarımızı döşeyeceğiz. Metronun da projelerine başladık. 2018 ya da 2019 yılının başında metronun temellerini atacağız ve 2023 tarihinden önce metro çalışmalarımızı bitirmeyi hedefliyoruz. Kocaeli gibi büyüyen kentlerin en büyük sorunu ulaşım, ulaşımda da en önemli şey raylı sistemdir. Gelişen dünyada örneklerini görüyoruz. İnşallah süratli bir şekilde tamamlayıp hizmete alacağız” şeklinde konuştu.


İKİNCİ ETAP ÇALIŞMALARI

1. etapta toplam 1800 metre hattın ray ve üst yapı imalatları Mart sonunda bitirilecek ve Nisan ayı ortasına kadarda Elektromekanik işler bitmiş olacak. 2. Etap da Mayıs ayının sonuna kadar tamamlanmış olacak. Bu etapta önemli altyapı deplaseleri yapılacak.


Kocaeli Gazetesi 



Haber Özgür Kocaeli'de şu şekilde yer aldı;


İzmit’e ilk tren rayları, 1800’lü yılların sonlarında Almanlar tarafından döşenmişti. 1999 yılında, büyük deprem felaketinin ardından tren yolu İzmit’in ortasından çıkartılmış, şehir raylardan kurtulmuştu. Şimdi, Yahya Kaptan’dan başlanarak, yeniden şehir merkezine bu kez tramvay rayları döşeniyor. 


ÖNCE 300 METRE

Büyükşehir Belediyesi’nin İzmit Tramvay inşaatı projesini üstlenen Gülermak firması, Yahya Kaptan Hanlı Sokak’ta cumartesi günü ray döşemeye başlamıştı. Müteahhit firma dün ray döşeme işinde çalışan 40 personelin tamamını sağlık kontrolüne götürdü. Bu nedenle, ray döşeme çalışması dün yapılamadı. Hanlı Sokak’ta 300 metre tramvay yolu döşenecek. 1 nci etapta 7 kilometrelik güzergahın 1.800 metresinde raylar tamamlanacak. Hanlı Sokak’tan sonra Salkım Söğüt ve Sarımimoza Sokaklar ile Necip Fazıl Caddesi’nde raylar döşenecek. 


10 GÜN SONRA M.ALİPAŞA

Öte yandan, tramvay yolu güzergahında alt yapı deplase çalışmaları da hızla şehir merkezine doğru ilerliyor. Müteahhit firma, 10 gün sonra M.Alipaşa Mahallesi’ne ve Rafet Karacan Bulvarı’na alt yapı için girecek. İlerleyen aylarda İnönü Caddesi, Şahabettin Bilgisu Caddesi kazılacak. Bu bölgelerdeki esnaflar şimdiden çok tedirgin oluyorlar.


Özgür Kocaeli


Geri Dön