20 / 04 / 2024

İzmir Yeşildere güzergahı kentsel dönüşüm istiyor!

İzmir Yeşildere güzergahı kentsel dönüşüm istiyor!

İzmir'in havalimanı adına yakışır biçimde yenilendi ancak yabancı misafirlerin merkeze gelişte kullandıkları Yeşildere güzergahında kentin imajını yerle bir eden gecekondu manzarası duruyor.



Türkiye'nin batıya açılan penceresi diye anılan İzmir, milyonlarca dolarlık yatırımla yenilenen Adnan Menderes Havalimanı ile Avrupalıları kıskandıran bir tesise kavuşsa da şehrin imajını yerle bir eden havalimanı- kent merkezi yol güzergahındaki Yeşildere bölgesindeki çirkin gecekondu yapılaşmasına ilişkin bir türlü harekete geçilemiyor.  İzmir  Büyükşehir Belediyesi Yeşildere ve Kadifekale'deki gecekonduların bir kısmını heyelan tehlikesi yüzünden yıksa da utanç veren manzaranın büyük bölümü hala duruyor. Ülkenin üçüncü büyük şehri İzmir'in en önemli sorunlarından biri çarpık yapılaşma. İzmir yüzde 65 çarpık yapılaşma oranıyla Türkiye'de başı çekiyor. Adnan Menderes Havalimanı'nı şehir merkezine bağlayan Yeşildere Caddesi'nin çevresindeki gecekondular İzmir'in protokol yolunu utanç yoluna çeviriyor. İzmir'e hava yolu ile gelen yabancı konuklar, yöneticiler ve turistler Adnan Menderes Havalimanı'ndan kent merkezine giderken bu yolu kullanıyor. Yol boyunca gözlenen manzara Büyük Türkiye ve metropol kent İzmir imajına hiç yakışmıyor. 


YOL DEĞİŞTİRİLMİŞTİ 

EXPO 2015 ile EXPO 2020 adaylıkları sürecinde ağırlanan Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) delegeleri, Adnan Menderes Havalimanı'nda karşılandıktan sonra kente girişte Yeşildere civarındaki çirkin manzaraya tanık olmasın diye güzergah değişikliğine gidilerek merkeze getirilmişti. Yeşildere Caddesi daha mesafe açısından daha uygun olmasına rağmen çarpık yapılar ve gecekondular delegeler tarafından görülmesin diye Balçova Çevre Yolu kullanılmıştı. 2005 yılında da İzmir'de organize edilen Dünya Üniversiteler Yaz Oyunları (UNIVERSIADE) dolayısıyla kente gelen sporcu ve delegasyon heyetleri de açılış ve kapanış organizasyonları için Atatürk Stadı'na gidip gelirken benzer yönteme başvurulmuştu. Sporcuların ve heyetin Ege Mahallesi'nde gecekonduları görmemeleri için Meles Çayı'nın önüne yetişkin ağaçlar dikilerek çirkin görüntünün önüne set oluşturulmuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi aradan yıllar geçmesine rağmen kent merkezindeki gecekondular için henüz yıkım işlemi yapmadı. Ege Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm projesi ile ilgili uzlaşma görüşmeleri henüz tamamlanamazken, hala ilk kazma vurulamadı, projeler kağıt üzerinde kaldı. 


ANKARA ÇÖZDÜ 

Benzer sıkıntıları yaşayan Ankara'da Büyükşehir Belediyesi kentin imajına büyük zarar veren gecekonduları yıllar önce yıktı. Başkentte protokol yolu olarak bilinen Esenboğa Havaalanı yolu üzerindeki gecekondular yıkılarak modern görüntüsüyle 2006'da hizmete açıldı. İzmir'de Mayıs 2015'te Hükümet tarafından kent trafiğini büyük ölçüde rahatlatan ve Yeşildere ile bağlantı sağlayan Konak Tünelleri hizmete açıldı. İstanbul'dan sonra İzmir'de de Başbakanlık Ofisi açıldı. Kentte önemli gelişmeler yaşanırken Yeşildere'deki gecekonduların büyük bir bölümü hala duruyor. 


Sabah Ege




Geri Dön