18 / 04 / 2024

İzocam yalıtım malzemeleri binalarda yangına engel oluyor!

İzocam yalıtım malzemeleri binalarda yangına engel oluyor!

Yalıtım malzemeleri alevlerin geçişi yavaşlatılabiliyor ve güvenli kaçış imkanı sağlanabiliyor



Türkiye'de ısı yalıtımının önemi, yavaş da olsa anlaşılmaya başlandı. Bununla beraber yangın yalıtımı konusunda pek fazla kişinin bilgisi yok. İş yerlerinde, evlerde, fabrikalarda yapılabilen yangın yalıtımı, yangına dayanıklı bölümler oluşturuyor ve alevlerin geçişini büyük ölçüde yavaşlatıyor. Tabu her zaman olduğu gibi, yangın yalıtımı yapılırken de doğru malzemeler kullanılması, işin uzmanlarıyla çalışılması önemli.

Yangın yalıtımı yapılarak, binaların içinde yangına dayanıklı bölümler oluşturuluyor ve yangının yayılması önleniyor. İzocam Genel Müdürü Nuri Bulut, bu yalıtımın yapının yük taşıyan kısımlarına, ara bölmelerine ve dış cephesine yapılabildiğini belirtiyor ve nasıl çalıştığını şöyle anlatıyor: "Yalıtım ile binayı taşıyan yapı elemanlarında ısı yayılımı azaltılarak, yangına müdahale için zaman kazandırılıyor. Yangın yalıtımı, can ve mal kayıplarının en aza indirgenmesi, güvenli kaçış imkanlarının sağlanması, yangının diğer binalara veya bina içi diğer hacimlere yayılmasının inlenmesi ve yangına müdahalede zaman kazandırması açısından önemlidir. Yangın yalıtımı ile angından korunaklı bölmeler oluşturularak diğer hacimlere duman, sıcaklık ve alevlerin ulaşması önleniyor veya geciktiriliyor."

Malzeme tercihi önemli
Bulut, yapılan uygulamanın ve kullanılan malzemelerin çok önemli olduğunu belirtiyor ve ekliyor: "Malzemelerin yanmazlık özelliğine dikkat edilmesi, yangınla mücadelede büyük rol oynamaktadır. Can ve mal güvenliği sağlanması, kayıpların en aza indirilmesi için tasarım ve seçim aşamasında hassasiyet gösterilmeli. Birbirleriyle uyumlu malzemelerin, özellikle yanmaz cam yünü ve taş yünü kullanımı önem taşıyor. Enerji verimliliği amaçlı ısı yalıtım uygulamalarında da yanmaz yalıtım malzemesi seçimine dikkat edilmesi, birbirlerine çok yakın veya bitişik nizam yaşadığımız yüksek binaların yangın yükü ile yüklenmesini de önemli derecede azaltacaktır."

Yönetmelik dış cephe için sınırlama getiriyor
Bulut, 2007 yılında revize edilen Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik'in, yangın yalıtımı ile ilgili birçok konuya açıklık getirdiğini belirtiyor. "Yönetmelikte dış cepheler ve buralarda kullanılan malzemeler ile ilgili çeşitli sınırlamalar getirmektedir" diyen Bulut, buna bir de örnek veriyor: "Örneğin, 'Dış cephede yer alan malzemelerin ve kaplamaların, bir yangın anında yanarak alev yayılımına katkıda bulunmaması gerekmektedir' maddesi kullanılan malzemenin ve yalıtımın önemine vurgu yapıyor."

Avrupa'da zorunlu
Bulut tüm Avrupa ülkelerinin bina ve yangın yönetmeliklerinde, yüksek binaların dış cephelerinde yüksek seviyede yangın güvenliği sağlanmasını zorunlu kıldığını belirtiyor. İzocam olarak Türkiye'de de Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik'e uygun şekilde yapılar inşaa edilmesine destek olduklarını belirten Bulut, "Özellikle binalarda enerji verimliliği amaçlı yalıtım uygulamalarında, yanıcı malzemelerin kullanımı ile yangın yükünün artması, can ve mal güvenliğini riske sokması dikkatle değerlendirilmeli" diyor.

Bulut'un verdiği bilgilere göre, bugün Türkiye'de yatırım yapan yabana sermayeli kuruluşlar, yangın yalıtımı bulunan binalar kullanmaya dikkat ediyor. Bulut, "Yabancı sermayeli kuruluşlar, tesislerin çatı ve duvarlarında yangın emniyeti için A sınıfı malzeme kullanımını şart koşuyor. A sınıfı yanmaz malzemelerin, yeni Avrupa Yangın standartlarına göre sadece mineral yünler (camyünü ve taşyünü) olduğu biliniyor. İzocam da yangın yalıtımı için Türk Standartları Enstitüsü (TSE) kriterlerine uygun olarak, İzocam Tekiz markası altında Mineral Yün Yalıtımlı paneller üretiyor" diyor.

Yüksek yangın güvenliği istenilen yapılarda veya yama, parlayıcı maddelerin depolandığı yerlerde İzocam Tekiz Mineral Yün Yalıtımlı Paneller tercih ediliyor. Bu paneller kesintisiz üretim kullanılarak üretiliyor. Metal dış kabuk ve yalıtım dolgu olarak kullanılan "A" yanmazlık sınıfındaki mineral yün tabakası sayesinde, yangına dayanıldı kompozit bir sistem elde ediliyor. Yangın emniyetinin yanı sıra yüksek ses ve ısı yalıtımı da sağlayan paneller, çevreye zararlı madde içermiyor.

Eda Utku/ Hürriyet


Geri Dön