16 / 04 / 2024

İzocam'la bina mantolaması tasarruf sağlıyor

İzocam'la bina mantolaması tasarruf sağlıyor

İzocam Genel Müdür Yardımcısı Fatih Öktem,Türkiye´de inşa edilen yalıtımsız yapıların, yalıtımlı binalara göre üç kat daha fazla enerji kullandığını söyledi



Binaların kalitesini belirleyen önemli bir kriter olan ısı yalıtımının zorunlu hale gelmesi küçük bir erteleme ile yıl sonuna bırakıldı. Fakat bu erteleme, yalıtımın hayatımızdaki önemini de yıl sonuna bırakmıyor.
Yalıtım yaptırırken dikkat edilmesi gereken konuların başında doğru malzeme kullanımı ve malzeme kalınlığı geliyor. Yalıtım malzemesi, tüketici açısından tasarrufu sağlayan ve geri ödeme süresini belirleyen en önemli konu olarak ön plana çıkıyor.

İzocam Genel Müdür Yardımcısı Fatih Öktem yaptığı açıklamada yalıtımın önemini vurgularken doğru malzeme kullanımı ve malzemenin kalın olması gerektiğine dikkat çekerek "Yıllık enerji tüketimiyle ilgili verilere bakıldığında, Türkiye´de inşa edilen yalıtımsız yapılar, yalıtımlı binaların üç katı kadar enerji kullanıyor. Buda enerji açığı olan ülkemiz için yüksek bir gider kalemi oluşturuyor" diye konuştu.

Dış cephe yalıtımı ile birlikte iklim değişikliği ile mücadele yönünden gelişmiş ülkelerin artık "Sıfır Karbon Binaları" tasarlamakta olduğunu söyleyen Öktem´e göre daha az enerjiye ihtiyaç duyan evler, yapılacak küçük değişikliklerle hayata geçirilebiliyor. Kışa hazırlık döneminde binalara uygulanacak olan yalıtım sistemlerinin çok çeşitli olduğuna vurgu yapan Öktem, "Mantolama, çatılara ve binaların iç duvarlarına yapılabilecek uygulamalar ile kış aylarını çok daha sıcak, yaz aylarını ise çok daha serin geçirebilmek mümkün.  Taşyünü, izopor ve diğer yalıtım malzemeleri ile yapılan mantolama, ısı  kaybını önemli ölçüde azaltıyor. Binalarda ısıtma ve soğutma amaçlı kullanılan kombi, kalorifer, klima ve benzeri cihazların sarf ettiği enerjiden mantolama uygulaması ile büyük oranda tasarruf edilebiliyor. Mantolama ile binalarda hem yaz hem de kış aylarında faturaya yansıyan enerji gideri en az yüzde 50 oranında azalıyor" diye konuştu.
Milliyet-Emlak eki


Geri Dön