24 / 04 / 2024

İZSU kar amacı güderek tarife uygulamayacak!

İZSU kar amacı güderek tarife uygulamayacak!

Geçtiğimiz Mayıs ayında 137 milyon lira kar ettiği ortaya çıkan ve buna karşın Temmuz'da suya yüzde 10 zam yapan İZSU, İzmir 3. İdare Mahkemesi'nin aldığı kararla artık kar amacı güderek tarife uygulamayacak




İzmir 3. İdare Mahkemesi, 5 yıl önce "Birlikte Başaracağız Platformu" tarafından açılan davada İZSU'nun "kar" elde etmesine dur dedi. Buna göre İZSU artık kar amacı güderek tarife uygulamayacak. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin geçtiğimiz Mayıs ayı gerçekleşen oturumunda İZSU'nun 2013 faaliyet raporu AK Parti'nin red oyuna karşı kabul edilmişti. Görüşmeler sırasında İZSU'nun 137 milyon lira kar ettiği ortaya çıkmıştı. Aradan 2 ay geçtikten sonra ise kar eden İZSU, 1 Temmuz'dan itibaren suya yüzde 10 zam yaptı. Tepki çekmeye devam eden İZSU, bazı faturaları 30 günlük dönemde okuyamadığı için de vatandaşın faturası katlamalı tarifeye girdi. 


Davayı reddetti 

İZSU'nun kar elde etmesinin önüne geçen dava, 5 yıl önce "Birlikte Başaracağız Platformu" tarafından açıldı. Davada  İzmir  Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü Tarifeler Yönetmeliği'nin su tarifesinde en az yüzde 10 karlılık öngören 7. ve 9. maddelerinin iptali istendi. Mahkeme ise 7. ve 9. maddelerin iptalini isteyen davayı reddetti. 

Dosya temyize giderken Anayasa Mahkemesi'nin, 7. ve 9. maddelerin dayanağı olan 2560 sayılı İSKİ Kanunu'nun 23. maddesinde yer alan "Yüzde 10'dan aşağı olmayacak nispetinde" ibaresinin, açılan bir başka davada anayasaya aykırı bularak iptal ettiği ortaya çıktı. Danıştay 8. Dairesi de yerel mahkemenin kararını bozdu. Dosyayı yeniden ele alan İzmir 3. İdare Mahkemesi, dava konusu düzenlemelerin de bu açıdan dayanağı kalmadığına dikkat çekerek, "Bu ibarenin Anayasa'ya aykırı bulunarak iptal olunması karşısında, Tarifeler Yönetmeliği'nin 7. ve 9. maddelerinde yer alan dava konusu düzenlemelerde bu yönüyle hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Açıklanan bu nedenle dava konusu işlemin iptali" kararını verdi. 


Önemli bir başlangıç

Mahkemenin verdiği kararın suya erişim hakkının güvence altına alınması kapsamında önemli olduğunu belirten avukat Arif Ali Cangı, "Anayasa Mahkemesi tarifelerde kar oranının yüzde 10'dan aşağı olmamasını iptal etmişti. İdare Mahkemesi tarifenin bu maddelerini hepten iptal etti. Bunun anlamı artık İZSU'nun tarife belirlerken kar koyamayacak olması. Olsa olsa yeniden değerlendirme oranlarını göz önüne alacak. Karsız su tarifesi önemli bir başlangıç. Asıl olan insanın sağlıklı yaşamı için gereken asgari suyun ücretsiz olması" dedi.



Yeni Asır


Geri Dön