27 / 04 / 2024

İZSU'dan bir arıtma tesisi daha!

İZSU'dan bir arıtma tesisi daha!

İzmir'in turistik bölgelerinden Yeni Foça'nın 21 milyon liralık yatırımla kanal şebekesi çalışmalarını başlatan Büyükşehir Belediyesi ileri biyolojik arıtma tesisi için de gelecek ay ihaleye çıkacak.



İleri biyolojik atık su arıtma tesisinin kurulacağı mahallede İZSU, önce kanal şebekesi döşeme çalışmalarına start verirken, artıma için de ihale hazırlığını tamamladı. 


Çevre yerleşimlerde gerçekleştirdiği artıma hamlesiyle Gediz, Küçük Menderes, Nif ve Yarımada havzalarını kirlilikten kurtaran  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, Yeni Foça arıtması için de 17 Mart tarihinde ihaleye çıkma kararı aldı. 


Arıtma yapılacak bölgelerde arıtma tesisi ile kanal sistemini bir bütün olarak hayata geçiren ve modern bir alt yapı sistemi kuran İZSU Genel Müdürlüğü, kanal şebekesinin arıtma tesisine oranla daha uzun sürmesi nedeniyle kanal çalışmalarını öncelikli olarak, Kasım ayında başlattı. 88 kilometre uzunluğundaki kanal şebekesi ve evsel atıkları arıtmaya pompalar vasıtasıyla iletecek 5 adet terfi merkezi, 20 milyon 830 bin liraya mal olacak ve 30 ayda tamamlanacak. Kanal imalatları sürerken arıtma tesisinin de yapımına başlanacak. Yaklaşık 2.5 yıllık bir sürenin ardından Yeni Foça, foseptikten kurtulacak ve evsel atıklar arıtmadan geçirilecek. 


Cumhuriyet Mahallesi Korucak Mevkii'nde 26 bin metrekarelik alanda inşa edilecek ileri biyolojik atık su arıtma tesisi, günde 10 bin metreküp evsel atık su arıtacak. Avrupa standartlarında inşa edilecek tesis azot ve fosfor giderimini sağlayacak. Koku giderim sisteminin de yer alacağı tesiste, arıtılmış sular UV ile dezenfekte edilecek. 


Hürriyet


Geri Dön