20 / 04 / 2024

İzzet Özgümüş oğluna verdiği 'Paşa' ismi nedeniyle mahkemelik oldu!

İzzet Özgümüş oğluna verdiği 'Paşa' ismi nedeniyle mahkemelik oldu!

Koza İnşaat'ın veliahtı İzzet Özgümüş oğluna verdiği 'Paşa' ismi nedeniyle mahkemelik oldu



İzzet ve Volga Özgümüş bu yıl doğan oğullarına 'Paşa' adını verdi. Ancak çift, kısa süre sonra Niğde Cumhuriyet Savcılığı'nın suç duyurusuyla karşılaştı. Savcılık, 'Paşa' adının 1934 tarihindeki 2590 numaralı yasayla yasaklandığını bildirdi.

Koza İnşaat'ın veliahtı İzzet Özgümüş, kendi şirketinde yönetici olarak çalışan Rusya Federasyonu vatandaşı Olga Evdolimova ile 2007'de evlendi. Özgümüş Ailesi, 2009'da dünyaya gelen oğullarına 'Paşa' adını verdi. Baba Özgümüş, doğumdan kısa bir süre sonra Sarıyer Nüfus Müdürlüğü'ne başvurdu ve oğlunun nüfus kağıdını aldı.

İsme suç duyurusu

Buraya kadar normal seyreden olay, Özgümüş Ailesi'nin kütüğünün bulunduğu Niğde Nüfus Müdürlüğü'nün Niğde Cumhuriyet Savcılığı'na yaptığı suç duyurusu ile boyut değiştirdi. Nüfus Müdürü Yüksel Baş tarafından hazırlanan suç duyurusu dilekçesinde, İzzet Özgümüş adlı kişinin, Sarıyer Nüfus Müdürlüğü'ne başvurarak, oğluna 'Paşa' adını verdiğine değinildi. Çocuğun annesinin Rus, babasının Türk olduğuna vurgu yapılan dilekçede, 'Paşa' adının 2590 sayılı "Efendi, bey, paşa gibi lakap ve unvanların kaldırılmasına dair kanun"un 1'inci maddesi uyarınca, "konulması yasaklı" isimlerden olduğu iddia edildi.

Mahkeme belirleyecek

Niğde Savcılığı, nüfus müdürlüğünün "ihbaren" yaptığı suç duyurusuyla ilgili yetkisizlik kararı vererek, dosyayı Sarıyer Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdi. Konuyla ilgili soruşturma, geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Savcılık tarafından hazırlanan davaname doğrultusunda, anne-baba Özgümüşler ile Sarıyer Nüfus Müdürlüğü hakkında, "isim iptali" davası açıldı. Sarıyer 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan davanın görülmesine önümüzdeki günlerde başlanacak ve minik Paşa'nın adının "kaderi" belli olacak.

İşte o yasa!

Kanun Numarası: 2590

Kabul Tarihi: 26/11/1934

Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 29/11/1934

Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 2867

Madde 1 - Ağa, Hacı, Hafız, Hoca, Molla, Efendi, Bey, Beyefendi, Paşa, Hanım, Hanımefendi ve Hazretleri gibi lakap ve unvanlar kaldırılmıştır. Erkek ve kadın vatandaşlar, kanunun karşısında ve resmi belgelerde yalnız adlarıyla anılırlar.

Anne Olga, baba İzzet Özgümüş oğullarının ismini mahkemede savunmak zorunda kalacak. 


Geri Dön