29 / 03 / 2024

Japonya, Akkuyu Nükleer Santrali projesinde söz sahibi olmak istiyor!

Japonya, Akkuyu Nükleer Santrali projesinde söz sahibi olmak istiyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya’nın Akkuyu nükleer santralini yapmazsa yapan başkaları çıkabileceği yönündeki açıklamasının hemen ardından Japon devi Toshiba açıklama yaptı.



Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya’nın Akkuyu nükleer santralini yapmazsa yapan başkaları çıkabileceği yönündeki açıklamasının hemen ardından Japon devi Toshiba açıkladı: “Türkiye’nin talebi durumunda nükleer santral projesinde söz sahibi olmak isteriz.”


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Japonya seyahati sırasında Rusya’nın Suriye müdahalesi üzerine “Rusya hassas olmalı. Eğer Akkuyu nükleer santralini yapmazlarsa yapan başkaları çıkabilir” açıklamasının hemen ardından Japon devi Toshiba nükleere talip oldu. Japon elektronik üretim şirketi Toshiba’nın İş Geliştirme Yöneticisi Toyoaki Fujita, Türkiye’nin istemesi halinde, yeni bir nükleer santral projesinde söz sahibi olmak istediklerini söyledi. Fujita, Avrupa’nın enerji piyasasındaki büyük rekabette Türkiye’nin çok özel bir yeri olduğunu söyledi.


‘BİZ HAZIRIZ’


Japon Mitsubishi şirketinin, Türkiye’de kurulacak Sinop Nükleer Enerji Santrali’nde yetkili şirket olduğunu hatırlatan Fujita “Türkiye’de kurulacak nükleer enerjinin bir parçası olmak istiyoruz. Şu anda Sinop için çalışmaları Mitsubishi yapıyor, bu nedenle yeni bir proje olursa bundan bahsedebiliriz. Türkiye’nin istemesi durumunda yeni bir nükleer santral projesinde söz sahibi olmak isteriz. Türkiye’de nükleer enerjiyi destekliyoruz. Türkiye’nin nükleer enerjiye ihtiyacı var ve biz de bu yolda yürümeye hazırız” diye konuştu. Avrupa’da genel olarak bilgisayar ve elektronik teknolojisiyle bilindiklerini söyleyen Fujita, aynı zamanda enerji piyasasında da yer aldıklarını, bunun çok bilinmediğini ancak teknik çalışmalar için hazır bir şirket olduklarını vurguladı. Anadolu Ajansı’na açıklamalarda bulunan Fujita, yatırımcı ülkelere teknoloji tedariki sağladıklarını belirterek, Türkiye’de jeotermal, hidroelektrik ve kömürle çalışan santraller için de birçok yatırım fırsatı olduğunu ifade etti. Erdoğan da, Japonya’da yaptığı açıklamada, 2023 yılında Türkiye’yi kişi başına 25 bin dolar, toplamda 2 trilyon dolar milli gelire, 500 milyar dolar ihracat yapan, dünyanın sayılı deniz ve havalimanlarına sahip, 3 nükleer santral inşa etmiş bir ülke haline getirmeyi hedeflediklerini kaydetti.


Star


Geri Dön