26 / 04 / 2024

Japonya Ontake Yanardağı'nda ölü sayısı 36'ya yükseldi!

 Japonya Ontake Yanardağı'nda ölü sayısı 36'ya yükseldi!

Dağcılar tırmanırken patlayan Japonya'daki Ontake yanardağının zirvesindeki arama çalışmalarına zehirli gaz nedeniyle ara verildi. Beş kişinin daha cesedinin bulunmasıyla ölü sayısı 36 ' ya yükseldi...



Dağcılar tırmanırken patlayan Japonya'daki Ontake yanardağının zirvesindeki arama çalışmalarına zehirli gaz nedeniyle ara verildi. Beş kişinin daha cesedinin bulunmasıyla ölü sayısı 36'ya yükseldi.


Japonya'da geçen cumartesi aktifleşen Ontake Yanardağı'nın üç bin metrelik zirvesinde gerçekleştirilen arama kurtarma çalışmaları durduruldu. Patlama sırasında kalabalık bir grubun dağa tırmandığı, dağcılardan büyük bir kısmının bölgeden uzaklaşmayı başardığı, bazılarının ise yanardağın püskürttüğü volkanik kül ve kayaların altında kaldığı sanılıyor. Bin 160 kişilik aramakurtarma ekibinin çalışmalarına, zehirli gaz nedeniyle ara verildiği açıklandı. Ülkenin önemli bir tırmanış mekânı olan Ontake'de volkanın patladığı gün bulunan yüzlerce dağcıdan beşinin daha cesedinin bulunmasıyla, ölü sayısı 36'ya yükseldi. Kayıp yakınları çevredeki bir ilkokulda endişeli şekilde beklerken, yetkililer yanardağın zehirli gaz, kaya ve kül püskürtmeye devam ettiğini bildirdi. 


NEDEN TAHMİN EDİLEMEDİ?

Öte yandan patlamanın magmatik ya da freatomagmatik değil "hidrovolkanik" olduğunu belirten uzmanlar, bu yüzden felaketi önceden tahmin etmenin imkansız olduğunu söyledi. Hidrovolkanik patlamada magma tabakası ile yer altı suları arasında belli bir toprak tabakasının var olduğu ve bu nedenle patlamada magmanın kendisini püskürtmek yerine su ve taş parçalarını ortaya çıkardığı belirtildi. 


Sabah 


Geri Dön