25 / 04 / 2024

Kaan Yücel: Kentsel dönüşüm bir gerekliliktir!

Kaan Yücel: Kentsel dönüşüm bir gerekliliktir!

Kentsel dönüşümün lüks veya bir rant aracı değil, gereklilik olduğunu belirten Eston Yapı Genel Müdürü Kaan Yücel, ciddi bir depremde İstanbul’daki konutların dayanamayacağını dile getirdi



Kentsel dönüşümün lüks veya bir rant aracı değil, gereklilik olduğunu herkesin kabul etmesi gerektiğini belirten Eston Yapı Genel Müdürü Kaan Yücel, ciddi bir depremde İstanbul’daki konutların dayanamayacağını dile getirdi.
Kentin konut stoğunun son derece yaşlı ve sağlıksız koşullarda üretilen yapılardan oluştuğuna dikkat çeken Yücel, “İstanbul yatay bir şekilde büyürken ulaşım, hava kirliliği ve enerji kaybı gibi ciddi sorunları beraberinde getiriyor. Kentsel dönüşüm kapsamlı ve şehrin tamamına yayılmalı” diye konuştu.
Tüm İstanbul’un kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunu söyleyen Yücel, “Deprem riskine karşı tüm konutlar elden geçirilmeli. Mutlaka otopark, altyapı ve yeşil alan ihtiyaçlarına dikkat edilmeli. Kanunlar ada veya parseller üzerinde toplu plan yapılmasını zorunlu kılmalı. Bu işle ilgili finansal imkanları mutlaka düşünülmeli” diye konuştu.
Gerçek anlamda mortgage kullanımının sağlanması gerektiğine vurgu yapan Yücel, devletin, bankaların elindeki mortgage’leri toplayıp yurtdışı piyasalarda pazarlayacağı sigorta destekli bir sistemi mutlaka oluşturması gerektiğini ifade etti. Konut sahipliliğinde teşviklerin artırılması gerektiğini söyleyen Yücel, “Oluşturulacak bu sistemler, kişilerin uzun vadeli finansman kaynaklarına ulaşmasını sağlayacak ve mal sahiplerinin evlerini kendi başlarına yenileme imkanlarını da oluşturacaktır. Özellikle konut sahipliği oranının yüksek olduğu ülkemizde, mal sahiplerine evlerini yenileme hakkı sağlayan imkanların da yasalaştırılması gerekmektedir” diyerek sözlerini bitirdi.
Kaan Yücel’in dönüşüm reçetesi:
1- Kentsel dönüşümün kapsamlı yapılması gerekir. Belirli bölgeleri kapsayan değil, şehrin tamamına yayılmalıdır.
2- Deprem riskine karşı yapılacak yenilemelerde otopark, altyapı ve yeşil alan ihtiyaçlarına dikkat edilmeli. Ada veya parseller üzerinde toplu planlar yapılmasını zorunlu olmalı.
3- Gerçek anlamda mortgage kullanımını sağlayacak oluşumlar sağlanmalı.


Geri Dön