20 / 04 / 2024

Kabataş-Bağcılar tramvayları basına tanıtıldı!

Kabataş-Bağcılar tramvayları basına tanıtıldı!

Topbaş, “Bağcılar hattındaki yüksek tabanlı tramvayları kaldırıp, bu hattı aktarmasız bir şekilde Kabataş’a bağlayarak vatandaşlara kolaylık sağlayacağız" dedi



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kabataş-Bağcılar hattında hizmet verecek düşük tabanlı tramvayları basına tanıttı. Kabataş istasyonunda bindiği tramvayı Sultanahmet’e kadar kullanan Topbaş, güzergah boyunca duraklarda kendisini alkışlayan vatandaşları selamladı. Topbaş’ın kullandığı tramvaya sadece basın mensupları alındı. Sultanahmet Meydanı’nda açıklama yapan Topbaş, göreve geldiklerinden beri ulaşımla ilgili ciddi projeler gerçekleştirdiklerini belirterek, “Kabataş-Zeytinburnu ve Bağcılar hattında vagonların yetersizliği sebebiyle yolcu yoğunluğu yaşanmaktaydı. Bağcılar istikametinden gelen 25 vagon ise yüksek tabanlı olduğu için aktarmalı olarak hizmet vermekteydi. Biz bu bölgeyle ilgili çok modern, düşük tabanlı, klimalı ve konforlu 37 adet vagonumuzun 12’sini bugün hizmete sunduk” diye konuştu.

2 DAKİKA ARAYLA 92 VAGON ÇALIŞACAK

Yeni vagonların ön kısımlarının, İstanbul’u simgeleyecek şekilde lale motifi şeklinde tasarlandığını anlatan Topbaş, seferlerine başlayan vagonlarla Kabataş-Bağcılar hattındaki yoğunluğun oldukça azalacağını kaydetti. Topbaş, sipariş edilen diğer 25 tramvayın da bir ay içerisinde hizmete gireceğini belirterek, “Bağcılar hattındaki yüksek tabanlı tramvayları da kaldırıp, bu hattı aktarmasız bir şekilde Kabataş’a bağlayarak vatandaşlara kolaylık sağlayacağız. Toplamda 92 vagonun hizmet edeceği hatta, daha önceki 5 dakikaya varan aralıklar yerine, 2 dakika gibi kısa süreli aralıklarla seferler yaparak, çok sık tercih edilen bu hattı rahatlatacağız” şeklinde konuştu.

YAYALAŞTIRMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Başkan Topbaş, tarihi yarımadanın özellikleri ve güzelliklerinin korunabilmesi için geçmişte bazı yayalaştırma çalışmaları yaptıklarını hatırlatarak, “Fatih Belediyesi ile birtakım kurumların ortaklığındaki çalışmalarımız sürmektedir. Topkapı Müzesi’ne gelmek isteyenler için kullanılan turist otobüslerini artık bölgeye sokmayacağız” dedi. Ulaşım A.Ş’nin, Galata Limanı’ndaki turistlerin bölgeye taşınması için özel bir hat yaptığını dile getiren Topbaş, “Galata Limanı’ndan bölgeye sadece turistlere hizmet eden, üzerlerinde tarihi ögelerin bulunacağı 500 kişi kapasiteli vagonları, ray sistemini biraz uzatmak suretiyle tarihi yarımadayı otobüslerin baskısından kurtaracak olan projemizi de 2011 yılı içinde inşallah hayata geçireceğiz” şeklinde konuştu.
Türkiye

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Kabataş-Bağcılar tramvay güzergâhı tek hat olacak

İstanbul'da artan talebi karşılamak üzere satın alınan 37 adet düşük tabanlı yeni tramvay aracının ilk sürüşünü Başkan Kadir Topbaş yaptı. Basın mensuplarını kendi kullandığı tramvay ile Kabataş'tan Sultanahmet'e götüren Topbaş, hattaki araç sayısının 92'ye çıktığına dikkat çekerek, "Bugüne kadar 5 dakikada bir yapılan seferler artık 2 dakikaya indirilecek." dedi.
 
Kabataş-Bağcılar hattında yoğunlaşan yolcu trafiğini rahatlatmak amacıyla alınan 37 yeni tramvay aracı basına tanıtıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yeni tramvaylarla birlikte bugüne kadar iki ayrı hat olarak hizmet veren Kabataş-Zeytinburnu ve Zeytinburnu-Bağcılar tramvay hatlarının bundan sonra tek hat olacağını söyledi. Zeytinburnu-Bağcılar hattının işlediği güzergahtaki zemin taş döşemelerinin alçak tabanlı araç için uygun hale getirildiğini aktaran Topbaş, "Bir ay sonra Kabataş'tan Bağcılar'a kadar tek hat olarak hizmet verilecek. Araçlar düşük tabanlı olduğundan, içinde herhangi bir basamak veya engel bulunmuyor. Bu sayede engelli yolcular, araçların içinde de rahat hareket edebilecek." diye konuştu.

Yeni tramvayların tasarımlarının İstanbul'un simgesi olan kırmızı lale olduğunu belirten Topbaş, 37 yeni tramvayın hatta girmesiyle sefer aralığının 2 dakikaya düşeceğini söyledi. Hızlı tren teknolojisinde elektrikli tahrik motorlarının ilk kez bu tramvayların üretiminde kullanıldığını anlatan Topbaş, tam korumalı kabinin muhtemel çarpışmalarda makinisti koruyacak şekilde tasarlandığını, yüksek acil frenleme özelliğiyle daha emniyetli yolculuğun hedeflendiğini söyledi. Topbaş, araçların içinin kapalı devre kamera sistemiyle denetlendiğini ve tramvayların GPS ile hat boyunca takip edilebildiğini kaydetti.

Yeni tramvaylarla hattaki araç sayısının 92'ye çıktığına dikkat çeken Topbaş, şu bilgileri verdi: "Bugüne kadar 5 dakikada bir yapılan seferler artık 2 dakikaya indirilecek. Böylece çok ciddi bir yolculuk talebi bulunan bu hatta önemli bir rahatlama olacak. İnsanlar gayet ileri teknolojiyle donatılmış bu hatta hızlı, kaliteli, konforlu ve güvenli yolculuk yapacak."

Tarihî yarımadadaki cadde ve sokakların yenilenerek yayalaştırılmasına devam edildiğini hatırlatan Topbaş, cadde ve sokaklara döşenen granitlerin eski Arnavut kaldırımı gibi doğal taş olduğunu ve Antalya ile Bergama bölgesinden getirildiğini belirtti. Granitlerin ebat ve özelliklerinin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandığını vurgulayan Topbaş, "Bu bölgedeki çalışma Mayıs ayında bitecek ve tarihi yarımada araç baskısından kurtulmuş olacak. Esnafımız için gece saatlerinde servis imkanı vereceğiz. Böylece turizmi sürekli gelişen İstanbul, turizmden daha çok pay alacak. İstanbullular ve esnaflarımız da bu yayalaştırılmış alanlardan çok memnun kalacak. Fatih Belediyesi ve İstanbul 2010 Ajansı ile birlikte gerçekleştirdiğimiz bu çalışma gerçekten gurur verici bir çalışma." dedi. Tarihi yarımadadaki uygulamanın daha sonra İstanbul'un bütün tarihi alanlarında yapılacağını belirten Topbaş, işçilerle birlikte taş döşedi.
Zaman/SEVGİ KORKUT


Geri Dön