19 / 04 / 2024

Kaçak arsa tapulu binalar da kentsel dönüşümden yararlanabiliyor!

Kaçak arsa tapulu binalar da kentsel dönüşümden yararlanabiliyor!

Kaçak arsa tapulu binalar da dahil olmak üzere kat mülkiyetli ve kat İttifaktı binalar da kentsel dönüşümden yararlanabiliyor. Bu gibi durumlarda çekilecek kredi miktarlarında değişimler söz konusu oluyor...




Kaçak arsa tapulu binalar da dahil olmak üzere kat mülkiyetli ve kat İttifaktı binalar da kentsel dönüşümden yararlanabiliyor. Bu gibi durumlarda çekilecek kredi miktarlarında değişimler söz konusu oluyor. 


Muaf olduğunuz masraf kalemleri 6306 sayılı yasa gereği evini yenileyen kişiler noter masraflarının tamamından muaf tutuluyor. Bina bittikten sonra satışlarda tapu harçlarından muafiyet de kentsel dönüşüm kapsamında yer alıyor. Yenilenen evin veya dükkanın KDV'si de yüzde 1 olarak hesaplanıyor. 


Kredi bloke edili Dönüşümle ilgili olarak, Şehircilik Bakanlığı daire başına 100 bin li- - raya kadar kredi veriyor. 1 kişinin 5'ten fazla evi jffolması durumunda ise rjf kredi 500 bin lirayla sınırlı. Bu kredinin en güzel *yanı ise projenin onayından sonra inşaatlara başlanması ve inşaat ilerledikçe ödemeye dönüşmesi. Bu durum komşunun veya müteahhidin parayı har vurup harman savurmasını önleyen önemli bir detay. Çünkü kredi doğrudan sizin hesabınıza yatmıyor. 


Banka, inşaatı kontrol eden yapı denetimden belgeleri alıyor ve yerinde inceleme yapıyor. O zamana kadar yapılan işin tutarı ne kadarsa yetkilendirilen kişiye o kadar para veriyor. Ancak kentsel dönüşüm kredisi kullananlar kira yardımı alamıyor. 


Kârınızı kaptırmayın Kentsel dönüşüme konu olan evler için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı daire başına 100 bin liralık kredi veriyor. Bu kredileri kullanarak apartmanı müteahhide vermeden yeniden yaptırmak mümkün ama güçlü işbirliği lazım Konuyla ilgili bilgi veren uzmanlar, sürecin zorlu olduğunu hatırlatarak ev sahiplerine önerilerde bulunuyor. Bunların ilki ortak akıl.' Aydınlı İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Alpay Çepni, şunları söyledi: "Birden fazla karar vericinin bulunduğu bu tür projelerde aynı noktada buluşmak imkansız değil ama zor. 


Bu nedenle en güzel yöntem öncelikle işi bilen bir firmayla anlaşmak. Ama imkanlar buna elvermiyorsa apartman sakinleri arasında sinerjinin çok kuvvetli olması gerekiyor." Uzmanların önerilerini dikkate alan, iş takibini iyi yapacağını bildiğiniz bir lider ve iyi bir araştırma, zor olan işi başarmanızı mümkün kılıyor. 


Kentsel dönüşüm kapsamında riskli ilan edilen binalar 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası gereği 6 ay içinde yıkılmak zorunda. Bu noktada en önemli konu yıkılan binanın yeniden yapılması olarak karşımıza çıkıyor. Müteahhitsiz de olur İstanbul'da arazisi büyük y olan binalarda, müteahhitler hak sahiplerinden artı para talep etmeden riskliyi yıkıp yerine s yenisini yapabiliyor. Ancak her bina müteahhidin kazanç elde etmesine imkan verecek ölçüde değil. Bu durumda yıkılan evler için ev sahipleri, paylarına düşen miktarda belli ödeme yaparak evini yenilemek zorunda. Ayrıca buna müteahhit bedelini de ekleyecek. Ancak müteahhide para ödemeden de yıkılan evlerin yeniden yapılması mümkün. 


Noterde sözleşme Sözleşme ve inşaat yapım sözleşmeleri noterden yapılıyor. Bina ile ilgili alınan kararların ise bina  ve yıkıldıktan sonra mutlaka bakanlıga onaylatılması lazım. Çünkü bakanlık ilgili alınan kararı bilmek istiyor. Bunun da süresi 60 gün olarak veriliyor. 

Mevzuatı çok iyi bilmek gerekiyor Uzmanlar, hak sahipleri kendi aralanndan bir liderle yol alsalar bile mutlaka taraflar arasında bina ortak karar protokolü ve sözleşme yapılması gerektiğini söylüyor. Protokolde binanın kime, hangi koşullarda ve hangi dağılımda yaptınlacağının belirtilmesi gerekiyor. 


Diyelim ki bina yıkılmadan önce ikinci katta 4 numaralı dairede oturuyordunuz. Yeni yapılan binada da aynı yerde oturabilmeniz için bunu ortak karar protokolüne eklemeniz gerekiyor. Daire başına 20 bin lira Müteahhiderin en az yüzde 20 kâr marjı koyduğu düşünüldüğünde, bu 10 daireli bir apartmanda l'nci sınıf işçilikle yapılacak 100 metrekare ev için ev sahiplerinin cebinden yüzde 20 daha fazla para çıkması demek. Bu tür dairenin maliyeti 90-100 bin lira arasında, ikinci sınıf bir daire için 70-80 bin lira, 3'ncü sınıf için de 60-65 bin lira gerekiyor. 10 daireli bir apartmanda l'nci sınıf işçilik için 1 milyon liraya ihtiyaç duyuluyor. Müteahhit yüzde 20 kân ile bu rakam 1,2 milyona çıkıyor. Ama bu bina işini aranızdan seçeceğiniz bir liderle yürüttüğünüzde daire başına 20 bin lira cebinizde kalıyor. 


Bugün Gazetesi


Geri Dön