26 / 04 / 2024

Kaçak ev nasıl tespit edilir?

Kaçak ev nasıl tespit edilir?

Kaçak ev; yapı ruhsatı alınmadan inşasına başlanılan yapılar ile ruhsat alınmasına rağmen ruhsat ve eki projelere aykırı olarak inşa edilen evler olarak karşımıza çıkıyor. Peki, kaçak ev nasıl tespit edilir?



Kaçak ev nasıl tespit edilir?

Yapı ruhsatı alınmadan inşasına başlanılan yapılar ile ruhsat alınmasına rağmen ruhsat ve eki projelere aykırı olarak inşa edilen evler kaçak ev olarak tanımlanıyor. 


Bir yapının kaçak durumuna düşmemesi için inşaata başlanmadan önce mutlaka inşaat ruhsatı yani yapı ruhsatiyesinin alınması gerekiyor. Kaçak yapılar  için İmar Kanunu'nun 26, 27 ve 32. maddelerinde belirtilen bir çok idari yaptırımlar bulunuyor. Bunlar arasında en sıklıkla kullanılan cezalar, para cezaları ve yıkım cezaları oluyor.


Bir yapının kaçak durumuna düşmemesi için inşaata başlanmadan önce mutlaka inşaat ruhsatı yani yapı ruhsatiyesinin alınması gerekiyor. İnşaat ruhsatının verilmesi ile arsa üzerinde projede belirtilen şekilde bir yapının kurulmasına devlet tarafından izin verilmiş sayılıyor.  Peki, kaçak ev nasıl tespit edilir?


Kaçak evin anlaşılması..

İnşaatına başlanmış olan yapının belediyede kaydının olmaması ve belediye yetkilileri tarafından bu binanın tuhsatı olmamasının tespit edilmesi halinde kaçak ev durdurulabiliyor. Kaçak bina inşaatını öğrendiğinde, inşaatın o andaki durumunu tespit ediyor. 


Ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığının belirlenmesine yönelik olduğu için  ruhsatsız olarak hangi inşaat faaliyetlerinde bulunulduğunun, ruhsat varsa ruhsat ve eklerine aykırı olan inşaat faaliyetlerin ayrı ayrı belirtilmesi gerekiyor.



Kaçak ev nasıl ruhsatlandırılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön