28 / 03 / 2024

Kaçak yapı ihbarı nereye yapılır?

Kaçak yapı ihbarı nereye yapılır?

İmar mevzuatına aykırı olarak inşa edilen yapılara kaçak yapı deniyor. Kaçak yapılaşmanın önlenebilmesi için kaçak yapıların ihbar edilmesi gerekiyor. Peki, kaçak yapı ihbarı nereye yapılır?



Kaçak yapı ihbarı nereye yapılır?


İmar mevzuatına aykırı olarak inşa edilen yapılar kaçak yapılar olarak biliniyor. Yapının kaçak sayılabilmesi için yetkili mercinin bilgisi olmadan yapılmış olması yada imar mevzuatı koşullarına uymadan inşa edilmiş olması gerekiyor. 


Ruhsat alınmadan inşasına başlanılan yapılar ile ruhsat alınmasına rağmen ruhsat ve eki projelere aykırı olarak inşa edilen yapılar ruhsatsız yapı niteliğini taşıyor. Bu yüzden bir yapının kaçak duruma düşmemesi için inşaatına başlanmadan yetkili birimlerden izin alınması gerekiyor. 


Kaçak yapı ihbarı!

Kaçak yapılaşmanın önlenmesi ve yapı denetim sisteminin etkin uygulanabilmesi için, ruhsatsız olarak bir yapıya başlanıldığının anlaşılması durumunda, yapının bulunduğu ilçe belediyesinin ilgili birimlerine telefon ile şikayet edilebiliyor.


Kaçak inşaat ve kaçak kat şikayeti için bağlı olunan belediyenin Yapı Kontrol Müdürlüğü Yıkım Şefliğine başvuru yapılması gerekiyor. Söz konusu başvuru bir dilekçe ile yapılabiliyor.  Kaçak kat ihbar dilekçesinde, kaçak katın yapıldığı binanın açık adresine yer verilmesi gerekiyor.


Kaçak yapı cezasına itiraz dilekçesi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön