29 / 03 / 2024

Kaçak yapılaşma nereye şikayet edilir?

Kaçak yapılaşma nereye şikayet edilir?

İnşaat çalışmaları için belli başlı prosedürleri ve gereklilikleri yerine getirilmesi gerekiyor, aksi takdirde yapı kaçak yapı oluyor. Peki, kaçak yapılaşma nereye şikayet edilir?



Kaçak yapılaşma nereye şikayet edilir?

İnşaat çalışmaları için belli başlı prosedürleri ve gereklilikleri yerine getirilmesi gerekiyor, aksi takdirde başlanılan inşaatın kaçak olduğu tesbit edilirse gerekli yaptırım en kısa sürede uygulanıyor. 


Kaçak yapılar için yıkım cezası ile birlikte hapis cezası da karşımıza çıkıyor bu yüzden inşaat işlerine başlamadan önce gerekli başvuru ve resmi evrakları ilgili kurumlara iletilmesi gerekiyor.


İnşaat ruhsatı ilgili belediyeler tarafından düzenleniyor. Yapı ruhsatı belgesinin alınması ile arsa üzerinde projede belirtilen şekilde bir yapının kurulmasına devlet tarafından izin verilmiş oluyor.


Ruhsatsız binalara, yapı ruhsatı belgesi alınabilmesi için belirli bir süre veriliyor. Yapı ruhsatı alma imkanı bulunmayan yapıda verilen sürede aykırılığın giderilmemesi veya ruhsatlı binada ruhsat ve eklerine aykırılığın verilen sürede giderilmemesi halinde, ruhsat iptal ediliyor. Peki, kaçak yapılaşma nereye şikayet edilir?


Kaçak inşaat ve kaçak kat şikayeti için bağlı olunan belediyenin Yapı Kontrol Müdürlüğü Yıkım Şefliğine başvuru yapılması gerekiyor. Söz konusu başvuru bir dilekçe ile yapılabiliyor. 


Kaçak kat ihbar dilekçesinde, kaçak katın yapıldığı binanın açık adresine yer verilmesi gerekiyor. Ruhsatsız olarak bir yapıya başlanılması anlaşıldığı durumunda ise  belediyesinin ilgili birimlerine telefon ile bilgilendirme yapılabiliyor. 



Kaçak yapı para cezasına itiraz 2015!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön