18 / 04 / 2024

Kadastral yolu olmayan tarla!

Kadastral yolu olmayan tarla!

Yola cephesi olmayan parsellerin bulunduğu adalarda yola cephesi bulunmayan parsele ruhsat düzenlenmiyor. Peki, kadastro yola cephesi olmayan tarlaya nasıl ruhsat düzenlenir? Nasıl yol alınır? İşte yanıtı...



Kadastral yolu olmayan tarla!

Yola cephesi olmayan parsellerin bulunduğu adalarda yola cephesi bulunmayan parsele yola cephe sağlamaya yönelik düzenleme yapılmaksızın bu parsele ve sınırı bulunan diğer parsellere ruhsat düzenlenmiyor.


Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği hükümlerine göre; Bir adada ifraz yapılmak suretiyle yola cephesi bulunmayan parsel oluşturulamıyor.


Ruhsatın alınabilmesi için İmar Kanununun 18 inci maddesinin uygulanamadığı hallerde yola cephesi bulunan parsellerden herhangi biri ile tevhid edilmesi mecburi kılınıyor.


Parsellerin maliklerinin kendi aralarında anlaşamadığı hallerde bu alanlarda plana ve yapılaşmamış olup olmadığına göre müsait olan parsellerle resen tevhid yoluyla parselasyon yapmaya ilgili idare yetkili oluyor.


Kadastro yola cephesi olmayan tarlaya nasıl yol alınır?

Kadastral yola cephesi olmayan araziye yol alınabilmesi için aşağıdaki yolların izlenmesi gerekiyor.


Yola cephesi olan komşu parsellerden geçit hakkı alarak yola cephe sağlanabiliyor. Geçit hakkı komşu parsellerin malikleri ile anlaşarak alınabileceği gibi anlaşamama durumunda mahkeme kararı ile de alınabiliyor. Bu iki durumda da geçit hakkının tapuya tescil edilmesi gerekiyor.


İmar durumu alınabilmesi için her koşulda kadastral yola cephe olması gerekiyor. Kadastral yola cephesi olmayan tarla eğer imar planı kapsamında ise o zaman imar planlarının notları ile birlikte incelenerek, imar planının tarla için nasıl bir hüküm verdiğinin incelenmesi gerekiyor.




Geri Dön