24 / 04 / 2024

Kadastro çalışma alanı sınırına itiraz!

Kadastro çalışma alanı sınırına itiraz!

Kadastro çalışma alanı sınırına itiraz kaç gün içinde yapılıyor? Kadastro çalışma alanı sınırına kimler itiraz edebiliyor? İşte Kadastro Çalışma Alanlarının Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik kapsamında yer alan hükümler...



Kadastro çalışma alanı sınırına itiraz!

Kadastro Çalışma Alanlarının Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik kapsamında, kadastro çalışma alanı sınırına yapılacak itirazlara ilişkin bilgilere de yer veriliyor. Yönetmeliğe göre, ilan tarihinden itibaren 7 günlük süre içinde kadastro müdürlüğüne itiraz edebiliyor.


Söz konusu itiraz, belediye başkanı, köy veya mahalle muhtarı ve orman idaresinin mahalli kuruluşu ile sınırdaki taşınmaz malı ile ilgili özel ve tüzel kişiler tarafından gerçekleşiyor.


Kadastro çalışma alanı sınırına itiraz süresi kaç gün?

Kadastro teknisyenlerinin belirlediği çalışma alanı sınırına, sınır tespitine ilişkin tutanağın tebliğ veya ilan tarihinden itibaren 7 günlük süre içinde ilgililerince  (belediye başkanı, köy veya mahalle muhtarı ve orman idaresinin mahalli kuruluşu ile sınırdaki taşınmaz malı ile ilgili özel ve tüzel kişiler) kadastro müdürlüğüne yapılacak itirazlar, gerekiyorsa mahallinde de inceleme yapmak suretiyle kadastro müdürü tarafından 7 gün içinde karara bağlanır. Bu sürenin sonunda yapılacak itirazlar dikkate alınmaz.


Karar tebliği

Kadastro müdürünce verilen karar, ilgililer hazırsa birer örneği imza karşılığı kendilerine verilir. Hazır değilse, Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ edilir. Kararda, tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde kadastro mahkemesine itiraz edebilecekleri açıklanır.


Bu karara karşı itiraz edilmesi halinde, 3402 sayılı Kadastro Kanununun 4 üncü maddesi gereğince itiraz, kadastro mahkemesince, gerekiyorsa mahallinde inceleme yapılarak duruşma yapılmaksızın 15 gün içinde kesin karara bağlanır.


Kadastro çalışma alanı sınırı, mahalle, köy veya belediye mülki sınırı sayılmaz. Ayrıca, sınıra itiraz ve orman sınırı tespiti işleminin gecikmesi kadastro çalışmalarını  durdurmaz.


Mülki sınırda değişiklik

Kadastro çalışma alanı içinde, ilk parsel için kadastro tutanağı düzenlendikten sonra mülki teşkilat ve taksimatta yapılan değişiklik başlanan kadastroyu durdurmaz. Çalışmalar başladığı gibi devam eder. Köy veya mahalle muhtarlığının talebi halinde veya resen, tespitler kesinleştikten sonra mülki değişikliğe uğrayan kısımdaki taşınmaz malların kayıtları, mülki taksimata göre bağlı bulunduğu köy veya mahallenin tapu kütüklerine aktarılır. Fenni belgeler ve paftalarda buna göre düzeltilir. Henüz tapu kütükleri yazılmamış ise ayrıma göre düzenlenir.

 


Kadastro Çalışma Alanlarının Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik!
Kadastro çalışma alanı sınırı!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön