25 / 04 / 2024

Kadastro parsel ne demek?

Kadastro parsel ne demek?

Kadastro parsel, kadastro çalışması yapılan yerlerdeki, kadastro adaları içinde bulunan parselleri ifade ediyor? Kadastro parsel ne demek? Kadastro parsel nasıl sorgulanır? İşte kadastro parsel özellikleri..



Kadastro parsel ne demek?

Kadastro parsel, kadastro çalışması yapılan yerlerdeki, kadastro adaları içinde bulunan mülkiyeti tescilli parsellere deniyor.


Arsalarda bulunan yapılara, ilgili parsel sahiplerinin muvafakatları olmadığı veya plan ve mevzuat hükümlerine göre mahzur bulunduğu takdirde, küçük ölçüdeki zaruri tamirler dışında ilave, değişiklik ve esaslı tamir izni verilemiyor. 


Düzenlemeye tabi tutulması gerektiği halde, bu madde hükümlerinin tatbiki mümkün olmayan hallerde imar planı ve yönetmelik hükümlerine göre müstakil inşaata elverişli olan kadastral parsellere plana göre inşaat ruhsatı verilebiliyor.  


Kadastro parsel nasıl sorgulanır?

Kadastro parsel sorgulama, internet üzerinden online bir şekilde yapılabiliyor. Sorgulama için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün uygulaması olan "Parsel Sorgulama"ya giriş yapılması gerekiyor.


Sorgulamada istenen bilgiler:

İl

İlçe

Mahalle/Köy

Ada

Parsel


Bilgilendirme:

"Mekânsal Gayrimenkul Sistemi (MEGSIS) ile tapu ve kadastro bilgilerinin uyumlaştırılma çalışmaları ve kontrolleri kurumumuz tarafından yapılmaktadır.


Bu uygulama ile MEGSİS kapsamında tapu verileri ile uyumlaştırılması tamamlanmış kadastro bilgilerine ait temel bilgiler sunulmaktadır.


Sorgulama sonucu sunulan görüntüler bilgilendirme amaçlı olup, başka bir amaç için kullanılamaz.


Görüntülenen kayıtlar ile elinizde bulunan bilgiler arasında uyumsuzluk olması halinde ilgili tapu ve/veya kadastro müdürlüğüne müracaat ediniz."



Kadastral parsel ve imar parseli ne demektir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön