27 / 04 / 2024

Kadastro tespitine itiraz süresi!

Kadastro tespitine itiraz süresi!

Açık bir tapu sicili sistemi kurulması amacıyla kadastro ekip ve komisyonları tarafından kadastro çalışmaları yürütülüyor. Kadastro tespit çalışmalarına itiraz edilebiliyor. Peki, kadastro tespitine itiraz süresi ne kadardır?



Kadastro tespitine itiraz süresi!

Kadastro ile sağlam ve açık bir tapu sicili sistemi kurmulması amaçlanıyor. Bu doğrultuda kadastro ekip ve komisyonları tarafından kadastro çalışmaları yürütülüyor.


Kadastro tespit çalışmaları yapıldıktan sonra sonuçlara itiraz edilebiliyor. İtiraz, kadastro teknisyenliğine veya kadastro müdürlüğüne yapılıyor. Peki, kadastro tespitine itiraz süresi nedir? Kadastro tespitine itiraz süresi ne kadardır?


Kadastro tutanağı düzenlendikten sonra kadastro ekibi çalışma alanında işlerini bitirinceye kadar tespitlere itiraz edilebiliyor.    


Bu durumda itirazla ilgili tutanak veya ekleri en geç on gün içinde kadastro komisyonuna intikal ettirilir.    


İtiraz sadece uygulanan belgelerin geçerliliği hakkında yapılabilir. Bir belgeye dayanmayan itirazlar incelenmez. İtiraz edenin ilan süresi içinde dava açma hakkı saklıdır. 


Komisyon kendisine intikal eden işlerle itirazlı tutanakları, intikal tarihinden itibaren en geç bir ay içinde veya gerekçe gösterilmek suretiyle kadastro ekibinin çalışma alanındaki faaliyetleri sona erinceye kadar incelemek zorundadır.     

                                                       

Bu incelemeler sonucunda eski tutanağın yerine kaim olmak üzere hak sahibini belirleyici yeni bir tutanak düzenlenir. Gerektiğinde bilirkişilerin ve muhtarın bilgilerinden yararlanılabilir. 



Kadastro çalışmaları nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön