19 / 04 / 2024

Kadastro ve tapulama harçlarında ödeme zamanı!

Kadastro ve tapulama harçlarında ödeme zamanı!

Kadastro ve tapulama harçları ile ilgili yasal hükümler, Harçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki kadastro ve tapulama harçlarında ödeme zamanı ne zaman? İşte tapulama harçlarında ödeme zamanı...



Kadastro ve tapulama harçlarında ödeme zamanı!

Kadastro ve tapulama harçları ile ilgili yasal hükümler, Harçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Tapu ve kadastro harçları, makbuz karşılığında ödeniyor. Bunun şeklini Maliye Bakanlığı düzenlemeye yetkili oluyor. Peki kadastro ve tapulama harcı ne zaman ödeniyor?


Kadastro ve tapulama harçlarında ödeme zamanı..

Madde 68 – (Değişik: 4/12/1985 - 3239/92 md.) 

 

Kadastro ve tapulama harçları tahakkukundan itibaren (ihtilaflı işlerde hükmün kesinleştiği tarihi takip eden aybaşından itibaren) bir sene içinde ödenir. 

 

İştirak halindeki mülkiyetlerde tahakkuk ettirilen harcın tamamı, diğer şeriklere rücu hakkı mahfuz kalmak şartıyla, o gayrimenkule fiilen zilyed bulunan şerikten ve birden ziyade şerik fiilen zilyed bulunuyorsa bunlardan herhangi birinden tahsil olunur. 

 

Ancak, kadastro ve tapulaması yapılan gayrimenkul bu süre içinde tedavül ederse, harç yeni malik adına yapılacak tescilden önce ödenir. 

 

Tapulama Kanununun 71 inci maddesi hükmü mahfuzdur. 



Harç alma ölçüleri: 

Madde 60 – Tapu ve kadastro harcları, (4) sayılı tarifede yazılı işlemlerden, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınır. 

 

Değer esası: 

Madde 61 – Değer ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (4) sayılı tarifede yazılı değerler esastır. 

 

İpotekli gayrimenkuller: 

Madde 62 – Rehin ile takyid edilmiş bir gayrimenkulün bağışlanmasında bağışlama yapıldığı anda bakiye kalan rehinli borç miktarı gayrimenkulün mukayyet kıymetinden indirilir. 




Tapu ve Kadastro Harçları Kanunu!


Geri Dön