28 / 03 / 2024

Kadifekale-Agora-Kemeraltı aksı yeniden ayağa kalkıyor!

Kadifekale-Agora-Kemeraltı aksı yeniden ayağa kalkıyor!

Yatırımlarına son sürat devam eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale-Agora-Kemeraltı tarihi aksını yeniden ayağa kaldırıyor.




Yatırımlarına tam gaz devam eden  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, onlarca medeniyete ev sahipliği yapan İzmir'de duvarlar arasında kalan, dar sokaklara sıkışan köklü tarihi gün yüzüne çıkarabilmek için arkeolojik kazı alanlarının desteklenmesinden, restorasyona  kadar çok önemli çalışmalara imza atıyor.


İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin "tarihi desteği" kapsamında atılan en önemli adım, 250 hektarlık “Kadifekale-Agora-Kemeraltı” aksının dev bir “arkeoloji ve tarih” parkına dönüştürülmesi projesi olacak. Tarihi dokuyu bozmadan bu bölgeyi çekim merkezi haline getirecek olan "İzmir Tarih Projesi", tarihi alanların canlandırılması, tarihi yapıların restore edilmesi, geleneksel çarşı güzergahının sağlıklaştırılması ve arkeolojik kazıların desteklenmesinin yanı sıra söyleşiler ve yarışmalarla da dikkat çekiyor.


Dünyanın kent merkezindeki en büyük agorası olarak bilinen Smyrna Agorası, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin satın alıp yıktığı binaların yerinde yapılan arkeolojik çalışmalar sayesinde tüm görkemiyle ortaya çıkıyor. 


Agora’da kamulaştırmaların ardından hayata geçirilen çalışmalarda, İzmir için büyük bir önem taşıyan Smyrna kentinin yönetim ve adli işlerinin yürütüldüğü, depo, borsa ve diğer ticari mekanların bulunduğu Bazilika, “Batı Portiko” adı verilen mimari yapı, “Mozaikli Yapı” adı ile tanımlanan antik salon ve dört yüz kişilik Bouleuterion –Kent Meclisi ile Antik Roma Hamamı ortaya çıkarılan eserler arasında. 

Agora kazı alanı içinde yer alan terk edilmiş tarihi bina ile 17. yüzyıla ait tarihi tescilli bir bina, yine İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildi. Bu binalardan ilki "kazı evi" diğeri ise "Agora Müze ve Sergi Evi" olacak.


İkiçeşmelik Caddesi’ne açılan Antik Smyrna Kazı Alanı’nın güvenliğini sağlamak ve ziyaretçilerin ilgisini buraya çekmek üzere özel bir duvar tasarımı da hayata geçirildi. Tarihi alanın canlandırılması çalışmaları kapsamında Smyrna Agorası karşısında yer alan Agora Parkı’nın iyileştirme çalışmaları da tamamlanıyor.





İzmir Büyükşehir Belediyesi




Geri Dön