19 / 04 / 2024

Kadifekale ve Ballıkuyu'daki kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor!

Kadifekale ve Ballıkuyu'daki kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor!

Kadifekale, Büyükşehir Belediyesi'nin dört koldan sürdürdüğü çalışmalarla yeniden ayağa kalkıyor. 186 rakımlı Pagos Dağı üzerinde kurulan Kale ve yalan çevresindeki tarihi mirasın ortaya çıkarılması ve korunması için çalışmalar sürdürülüyor.




İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kadifekaie'de heyelan tehdidi altındaki konutları yıkıp boşalan alana ağaç dikiyor. Yeşildere ve Kosova, sağlıksız yapılaşmadan kurtuluyor İzmir'in tarih boyunca en önemli simgelerinden biri olan Kadifekale, Büyükşehir Belediyesi'nin dört koldan sürdürdüğü çalışmalarla yeniden ayağa kalkıyor. 186 rakımlı Pagos Dağı üzerinde kurulan Kale ve yalan çevresindeki tarihi mirasın ortaya çıkarılması ve korunması için çalışmalar sürdürülüyor. 


TURİZM BÖLGESİ 

Kadifekale'den Agora-Bayramyeri'ndeki Roma Yolu ve Kemeraltı'nı da kapsayan 270 hektarlık alanın "turizm bölgesi" olarak gelişmesini öngören Büyükşehir Belediyesi, özellikle Kadifekale heyelan bölgesinin boşaltılmasının ardından çalışmalarım hayli yoğunlaştırdı. Geçen yıl yıkımları tamamlanan 42 hektar büyüklüğündeki alanm devamı konumundaki Yeşildere'de yıkımın son aşamasına gelen, Kosova Mahallesinde yıkımlarım sürdüren ve Ballıkuyu'da kentsel dönüşüm için düğmeye basan Büyükşehir Belediyesi, bir yandan da tarihin gün yüzüne çıkması için projelerini birer birer hayata geçiriyor. Alanda eş zamanlı olarak ağaçlandırmalar sürerken, diğer yandan Kadifekale'nin tarihi surlarım yenilemek için restorasyon ve Antik Roma Tiyatrosunun çıkarılması için kamulaştırma çalışmaları devam ediyor.  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'nin bölgede yürüttüğü çalışmalar şöyle:lzmir Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale'deki kentsel dönüşüm çalışmalarının da tamamlanması ile tarihi aksın kentle bütünleşmesini ve görünür hale gelmesini sağladı. 

Kadifekale heyelan bölgesinde yıkılan konutlar için Uzundere'de  TOKİ  tarafından yapılan 3 bin 80 konutu satın alan Büyükşehir Belediyesi, boşaltılan bu alanm tamamen yenilenerek rekreasyon alanı olması için çalışmalarım sürdürüyor. Bölgedeki bin 967 konutun yıkılması sonucu ortaya çıkan 420 bin metrekarelik alanm 202 bin metrekarelik alanına bugüne kadar 779'u zeytin olmak üzere 4 bin 521 adet ağaç ve 625 adet çalı dikildi. Önümüzdeki günlerde, çeşitli türlerde 8 bin adet daha ağaç dikilecek. Kale'deki tüm çalışmaların Büyükşehir Belediyesi'ne maliyeti 300 milyon TL'ye yaklaştı. 


SURLAR YENİLENİYOR 

Kadifekale'deki heyelan bölgesinin yıkılması çalışmalarını tamamlayan ve tarihi Kale'nin çevreden "görünür" hale gelmesini sağlayan Büyükşehir Belediyesi, M.Ö. 334 yılında Pagos Dağında Makedonya kralı Büyük İskender'in isteği üzerine yaptırılan tarihi Kadifekale sur duvarlarım restore ediyor. Eylül 2012'de İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalarla Kadifekale surları onarılarak sağlamlaştırılıyor ve temizleniyor. Büyükşehir Belediyesi, surların restorasyon projesini bu yıl içinde bitirmeyi hedefliyor. 


YIKIM VE KAMULAŞTIRMA 

Kadifekale-Konak kentsel yenileme projesinin devamı olan Yeşildere'deki binaların yıkımlarının tamamlanarak bölgenin yeşillendirilmesi hedefleniyor Yeşildere'de 2 hektarlık alanda 153 yapıdan 152'si yıkıldı. Yıkımlarından ardmdan bölgenin yeşillendirilmesi hedefleniyor. Büyükşehir Belediyesi Yeşildere'de bugüne kadar 11 milyon TL'lik ödeme yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale surlarının hemen yanı başındaki Kosova Mahallesi'nde kamulaştırma yapabilmek için de çalışmalarını sürdürüyor. 4135 metrekarelik alandaki 38 parselin 3037 metrekaresinin tapusunu alan Belediye, 4 milyon liralık kamulaştırma yaptı. 


BALLIKUYU YENİLENİYOR 

3600 yapıyı kapsayan 48 hektarlık Ballıkuyu projesinde, proje alanı hali hazır durum tespitinin belirlenmesi, veritabanının hazırlanması ve hak sahipliğine bilgi belge toplanmasına yönelik çalışmalar Büyükşehir tarafından sürdürülüyor. Mevcut imar plam, yapılaşma yoğunlukları ve tarihi kale silüeti göz önünde bulundurularak kentsel vizyon ve kentsel tasarım çalışmaları yapılıyor. 


Günboyu


Geri Dön