18 / 04 / 2024

Kadıköy-Kartal metro hattıında kayma oldu!

Kadıköy-Kartal metro hattıında kayma oldu!

Kadıköy-Kartal metrosu inşaatının Pendik Köprüsü mevkiinde meydana gelen kayma nedeniyle E-5 karayolu trafiğe kapatıldı



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, olayda herhangi bir can kaybı ve yaralı olmadığını belirtti. Topbaş, tünel içinde kayma olduğunu, yüzeyde herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını ve yolun tedbir olarak trafiğe kapatıldığını söyledi.

D-100 Karayolu Pendik Köprüsü civarında devam eden Kadıköy-Kartal metro inşaatında çökme yaşandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı basın danışmanlığından yapılan açıklamada, metro inşaatının Kaynarca-Pendik arasındaki bölümünde tünel kazı çalışmaları sırasında akma ve kısmi boşalma meydana geldiği belirtildi. Durumun yüzeyde olumsuz etki yapmaması ve herhangi bir can ve mal kaybına yol açmaması için tedbir olarak trafik akışının iki yönlü olarak kapatılarak yan yollara verildiği bildirildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, olayda herhangi bir can kaybı ve yaralı olmadığını belirtti. Başkan Topbaş, tünel içinde kayma olduğunu, yüzeyde herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını ve tedbir olarak E-5 karayolunun trafiğe kapatıldığını söyledi. Büyükşehir Belediyesi, Avrupa-Anadolu ve Anadolu-Avrupa yakası arasındaki trafik yoğunluğunu azaltmak için arabalı vapur seferlerini artırdı. Sirkeci-Harem hattında bulunan 6 arabalı vapur seferinde tarifeli çalışma kaldırıldı. Vapurlar doldur-boşalt sistemi ile kesintisiz çalışmaya başladı. Açıklamada, vatandaşların arabalı vapurları tercih etmeleri önerildi. Belediyeden yapılan açıklamada, kaymanın yüzey zemine ve asfalta bir etkisi olmadığı belirtilirken şu bilgilere yer verildi: "Tünel tavanından yukarıya doğru gerçekleşen boşalmanın durdurulması ve ilerlemenin önlenmesi için, beton basılması ve istenmeyen durumların oluşmaması için yol, geçici olarak kapatıldı. Çalışmalar yerin 36 metre altında devam ediyor. Güçlendirme çalışmalarının 8-9 saat süreceği tahmin ediliyor."

D-100'DE TRAFİK AKIŞI YAN YOLLARDAN VERİLDİ

İstanbul metrosu Kartal-Kadıköy inşaatının Pendik mevkiindeki tünel kazı çalışmalarında meydana gelen toprak kayması sonrası tedbir amaçlı trafiğe kapatılan E-5 karayolunda trafik akışı yan yollara kaydırılarak sürdürülmeye çalışıldı. Asfalt zemine zarar vermeyen ancak tedbir amacıyla E-5'in kapanmasına neden olan toprak kaymasının yaşandığı bölgeye gelen Pendik Belediye Başkanı Kemal Şahin, bölgede incelemelerde bulundu. Belediye teknik ekipleri ile birlikte harita üzerinde planlama yapan Şahin, trafiğin yan yollara kaydırılacağı noktaları belirledi.

Olay yerinde çalışmalarını sürdüren belediye teknik yetkililerinden alınan bilgide, yaklaşık 80 metreküplük bir toprak boşalmasının olduğu, kayan toprağın oluşturduğu boşluğun uç noktasının asfalta yaklaşık 5 metre mesafede olduğunun tespit edildiği öğrenildi.

E-5'te bir çökme meydana gelebilirdi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistem Müdürü Yalçın Eyigün, metro inşaatı sırasında meydana gelen toprak kaymasının ilerlemesi durumunda E-5 karayolunda (D-100) istenmeyen bir çökmeye yol açabileceğini belirterek, "Kayma olayı çökmeye dönmeden tedbirimizi aldık." dedi. Zeminin dinamitle patlatılacak kadar sert devam ettiği sırada bir sonraki metrede su ihtiva eden akıcı bir kıvamda olabildiğini ifade eden Eyigün şöyle devam etti: "Benzeri bir şey yaşandı. 43'üncü metredeyken 12 metre çaplı büyük tünel bitip nispeten daha kolay açılabilen 6 metre küçük çaplı tünele geçmemize rağmen çalışmanın 15'inci metresinde bu defa kayadan akıcı zemine geçmiş olduk. Yolu kapatmadan durumu çözmeye çalıştık. Fakat zeminin 10 metresinden 5 metre yitirilince E-5 için geriye 5 metre toprak zemin kaldı. Dolayısıyla vatandaşlarımızı riske atamazdık. Yolu çift taraflı olarak trafiğe kapattık. Bu kontrollerimizin dışındaki durumun ilerlemesi durumunda E-5'te istenmeyen bir çökme meydana gelebilirdi."
ZAMAN   


Geri Dön