28 / 03 / 2024

Kadıköy-Kartal Metrosuna son teknoloji vagon!

Kadıköy-Kartal Metrosuna son teknoloji vagon!

Sürücüsüz kullanım özeliğine uygun son teknoloji vagonları Kadıköy-Kartal Metrosuna indirilmeye başlandı. Kaynarcaya kadar uzatılan hattaki 16 istasyonda, 144 metro vagonu hizmet verecek



İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanmak üzere olan Kadıköy Kartal Metrosunda sona doğru yaklaşılıyor. Kartal Taş Ocakları Mevkiinde düzenlenen törenle son teknoloji vagonların raylara indirilmesine başlandı. Tır ile parça parça Kartal Taş Ocakları Mevkii'ne getirilen vagonlar, yaklaşım tünelinde başarıyla raylara aktarıldı. Birkaç dakika süren aktarma sonrasında çalışanlar alkışlarla başarıyı kutladı. Hattın bu yıl sonunda açılması planlanıyor.

22 kilometre uzunluğa sahip Kadıköy-Kartal Metrosunda 16 istasyon bulunuyor. Kartaldan Pendik Kaynarcaya kadar uzatılan hattın inşaatında, şehir içinde açılan dünyanın en hızlı tünel çalışması yapıldı. Günde 150 m.yi bulan rekor tünel kazı hızları elde edildi. Şu anda 15 istasyonda elektromekanik ve ince işler başladı. Kozyatağı-Kartal arasında ray döşenmesi tamamlandı. Günde 250 m. ray montajı yapılıyor. Hattın toplam ray uzunluğu 48 bin 572 metreyi bulacak.

Son teknoloji vagonlar hizmete alınıyor

Hat için temin edilen vagon sayısı hattın Kaynarcaya uzatılması sebebiyle 120den 144e çıkarıldı. Ocak ayında başlayan sevkiyat sürecinde bugüne kadar 16 vagonun sahaya geldi. 4lü vagonlar 1.084 yolcu kapasiteli, 8li vagonlar ise 2 bin 168 yolcu kapasiteli. Hatta yüksek kapasiteli vagonlarla daha fazla yolcu taşıma imkânı sağlandı.

Kadıköy-Kartal Metro hattı ile Marmaray, Yenikapı-Hacıosman ve Otogar-Bağcılar-İkitelli Hatları tamamlandığında; Kartaldan metroya binen bir yolcunun Kadıköye 29 dakikada, Üsküdara 35 dakikada, Yenikapıya 47 dakikada, Taksime 55 dakikada, Otogara 66 dakikada, Hacıosmana 79 dakikada, Atatürk Havalimanına 79 dakikada, Olimpiyat Stadına 89 dakikada ulaşılabilecek.

Vagonlardaki konfor farkları:

* Tüm araçlar, sürücüsüz kullanım özeliğine uygun.. Bu sayede geceleri parklanma, tamir-bakım atölyesine intikal gibi operasyonlar, kontrol merkezindeki bir operatör vasıtasıyla ve sürücüsüz yapılacak. Bu işletmeye ekonomi ve esneklik sağlayacak.
* Vagonlar arasında birbirine geçiş imkanı sağlayan ara geçiş yolları mevcut olup, yolcuların 4 vagondan oluşan bir tren içerisinde homojen dağılımı mümkün olacak.
* Tüm vagonlarda ısıtma, soğutma ve havalandırma mevcut.
* Yolcu güvenliği için araç içi ve dışı kapalı devre kamera sistemi ile izlenecek.
* Aracın dışında hangi yöne gittiğini gösteren dijital göstergeler olacak.
* Vagon içinde kapı üstlerinde aracın hangi istasyona doğru gittiğini, hangi istasyonları geride bıraktığını, hattan aldığı online bilgi ile yolculara farklı ışıklarla gösteren Dinamik Yol Haritası vardır Ayrıca bu yol haritası üzerinde diğer ulaşım sistemlerine aktarma noktalarının gösterimi mevcut.
* Her araçta yolcuları bilgilendirmek ve reklam amaçlı kullanılmak üzere 8 adet yolcu bilgilendirme ekranı (LCD ekran) var.
* Araç içinde, araç istasyona geldiğinde hangi yöndeki kapıların açılacağını gösteren dijital  OK göstergesi olacak.
* Tüm vagonlar tam otomatik sürüş sağlayan son sistem bilgisayarlara sahip.
* Yolcular ile makinist arasında aktif iletişim sağlanabilecek.
* Konforlu bir yolculuk için titreşim ve ses izolasyonu ile yangın izolatörleri olacak.
İBB


Geri Dön