19 / 04 / 2024

Kadıköy kentsel dönüşüm projeleri 2013!

Kadıköy kentsel dönüşüm projeleri 2013!

Farklı kültürel ve ekonomik dokuya sahip 21 mahalleden oluşan Kadıköy’de her bir mahalle için özel kentsel dönüşüm planı hazırlanıyor. İşte 3 ay sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulacak yeni Kadıköy'ün detayları...



19 Mayıs, Acıbadem, Bostancı, Caddebostan, Caferağa, Dumlupınar, Eğitim, Erenköy, Fenerbahçe, Feneryolu, Fikirtepe, Göztepe, Hasanpaşa, Koşuyolu, Kozyatağı, Rasimpaşa, Merpenköy, Osmanağa, Rasimpaşa, Sahrayı Cedit, Suadiye ve Zühtüpaşa olmak üzere toplam 21 mahalleden oluşan Kadıköy’de farklı kültürel ve ekonomik dokuya sahip her bir mahalle için ayrı bir plan hazırlanıyor. Kadıköy Belediyesi bölgenin geneli için hazırladığı kentsel dönüşüm projesini 3 ay sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunmaya hazırlanıyor.


Kadıköy kentsel dönüşüm projeleri 2013!


Emsal 2,07’den 2.50’ye çıkartılmak isteniyor

Kadıköy’de kentsel dönüşüm sürecindeki en büyük handikap imar oranı. Bölgede 2,07 olan imar hakkının 2.50’ye çıkartılması isteniyor. Fakat Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy Belediyesi’nin 2,07 imar hakkını 2.50’ye yükselmesi talebini kabul etmiyor. 


Kadıköy kentsel dönüşüm projeleri 2013!


Fikirtepe’de bin 500 konut yıkıldı

Kadıköy’de şu anda Fikirtepe, Eğitim ve Dumlupınar mahallelerinde kentsel dönüşüm çalışmaları başlatıldı. Sadece Fikirtepe’de bin 500’den fazla konutun yıkımı yapıldı. Fikirtepe’de mülk sahipleri bir araya gelerek ada bazında yapılaşmaya gidiyor. Bu süreçte 200 parsel 3-4 blokta toplanacak. 



Fikirtepe’de 100 bine yakın nüfus mühendislik hizmeti almamış binada yaşıyor

Kadıköy Belediyesi’nden alınan bilgilere göre Fikirtepe bölgesinde 100 bine yakın nüfus hiç mühendislik hizmeti alınmamış binalarda yaşıyor. Bölgede nüfus ve yapılaşma yoğun olduğu için planlamalar yavaş ilerliyor. 


Dumlupınar, Eğitim ve Fikirtepe’ye özel plan

Gecekonduların yoğunlukta olduğu Fikirtepe, Eğitim ve Dumlupınar mahallerinde özel bir plan uygulanıyor. Kadıköy’de dönüşüm bölgeleri 3’e ayrılıyor.  Birincisi  Ankara  asfaltından denize kadar olan ve kurbağalı dereyle sınırlanan D-100 olarak adlandırılan bölge. D-100 bölgesinde Kadıköy Belediyesi özel bir çalışma yürütüyor. Belediyenin burada 3 sınıfta yapılaşma planı bulunuyor. İlki deniz kenarı yani deniz parselleri ve arkası diğeri Bağdat Caddesi ve üçüncüsü de karışık yapılaşma. 


Kadıköy kentsel dönüşüm projeleri 2013!


Bağdat Caddesi’ne kat verilmeyecek

Bağdat Caddesi’nde 5 katlı, sahil kesiminde 3 katlı, sahilin hemen arkasında ise 4 katlı binalar bulunuyor. Kadıköy Belediyesi sahil kesiminde, sahil arkası parsellerde ve Bağdat Caddesi’nde taban oturumunun yüzde 35 olmasını istiyor. Yani kat verilmesini istemiyor. Geriye kalan bölgelerde ise 2.07 emsalin 2.50’ye çıkartılması planlanıyor. 


Koşuyolu yatay yapılaşmasını koruyacak

Koşuyolu’nda ağırlıklı olarak 3-4 katlı binalar ağırlıkta bulunuyor. Belediye Koşuyolu’nda imarın artırılmasını istemiyor. Yani Koşuyolu yatay yapılaşmasını koruyarak dönüşecek. 


Kadıköy kentsel dönüşüm projeleri 2013!


Hasanpaşa’nın ayağa kaldırılması gerekiyor

Kadıköy sınırları içinde yer alan Hasanpaşa, bir çöküntü bölgesi olarak nitelendiriliyor. Dolayısı ile belediye Hasanpaşa için de ayrı bir plan yapıyor. 


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön