18 / 04 / 2024

Kadıköy'deki eğitim arazisine AVM mi yapılacak?

Kadıköy'deki eğitim arazisine AVM mi yapılacak?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Kadıköy’ün en değerli arazisinde imar değişikliğine giderek, eğitim alanlı araziyi ticaret ve konut alanına çeviriyor. İmar plan değişikliğinin 22 Ocak 2016 tarihinde askıya çıkarıldığı belirlendi.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Kadıköy’ün en değerli arazisinde imar değişikliğine giderek, eğitim alanlı araziyi ticaret ve konut alanına çeviriyor. İmar plan değişikliğinin 22 Ocak 2016 tarihinde askıya çıkarıldığı belirlendi. 


İmar değişikliği planı daha askıdayken ve itiraz süresinin zamanı dolmamışken arsanın, sac paravanlarla çevrildiği ve içerisine şantiye konteynerlerinin yerleştirildiği ve barakalar inşa edildiği tespit edildi. Araziye AVM yapılacağı iddia edildi.


Şerifoğlu Zelkif Gezici vakfına ait olan 12 bin 866 metrekarelik arsa 1975 yılında hazineye eğitim amaçlı bağışlandı. Arsanın 2/3 bölümünde 1975 yılında Kadıköy İmam Hatip Lisesi, 2002 yılında Ahmet Sani Gezici Lisesi eğitim - öğretim faaliyetlerine başladı. 1/3lük 4bin 666 metrekarelik bölümü boş bırakıldı. 2012 yılında 2 milyon TL ye depreme karşı güçlendirilen okul binaları 2014 yılında yıkılarak yerine Ahmet Sani Gezici Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi inşa edildi. Düz lise öğrencileri başka okullara nakledildiler. 


'Yeniden Okul Yapılsın'


Bakanlık şimdi arazinin 1/3’lük kısmını (4466 m2), eğitimden, ticarethane ve konut alanına dönüştürmek istiyor. Aydınlık gazetesinden Derya Derviş'in konuyla ilgili olarak görüştüğü İstanbul Büyükşehir Belediyesi CHP’li meclis ve İmar Komisyonu üyesi Nezih Küçükerden gazeteye yaptığı açıklamada “bu alan CHP’ li Kadıköy Belediyesi sınırları içerisindedir. İmar değişikliği belediye tarafından değil Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılması manidardır. Hele imar değişiklik planları daha askıdayken ve itiraz süresi dolmamışken arsanın çevrelenmesi ve içerisine inşaat şantiyesinin kurulması tam bir kanunsuzluktur. Arsanın çevrilmesi ve şantiyenin kurulması bu ihalenin askı süreci bitmeden birilerine verildiğini yani peşkeş çekildiğini göstermektedir” dedi.


Bu arada Acıbadem Halk Dayanışması platformu ”Tüm Acıbadem sakinlerine ve esnafına itiraz süresinin son günü olan 20 Şubat 2016 tarihine kadar Balmumcu’daki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçelerinin verilmesi çağrısı" yaptı. Açıklamada “Bu arazi üzerinde, 2013’e kadar hem İmam Hatip Lisesi hem de düz lise yer alıyordu. 2014 yılında her iki okulun binası yıkılıp, yerine sadece İHL yapıldı. Fikirtepe'ye gönderilen ve geri dönemeyen yüzlerce öğrencimiz için burada yeniden okul yapılmalıdır. Semtin en merkezi yerinde hem de eğitim alanı olarak böyle bir arazi varken, MEB tercihini ticari tesis için değil, gençlerin eğitimi için kullanmalıdır. Planın “emsal teşkil edici” nitelikte olduğu belirtildi. Bu değişiklik gerçekleşirse, Acıbadem’deki diğer kamusal alanların da ticaret alanına dönüştürülmesinin önü açılacak.” denildi.


Aydınlık


Geri Dön