25 / 04 / 2024

Kadın Kanser Tarama Merkezi Tiflis'te hizmete girdi

Kadın Kanser Tarama Merkezi Tiflis'te hizmete girdi

TİKA'nın inşaatını yaptığı Kadın Kanser Tarama Merkezi hizmete girdi



Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresinin (TİKA) Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te yürütülen kadın onkoloji hastalıkları önleme programı kapsamında, yapısal onarımını yaptığı Kadın Kanser Tarama Merkezi hizmete girdi. Açılış törenine Tiflis Belediye Başkanı Gigi Ugulava, Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin eşi Sandra Roelofs, annesi Prof. Giuli Alasania, ABD Büyükelçisi John Bass, Tiflis Büyükelçiliği Müsteşarı Arif Eser Torun, TİKA
Tiflis Program Koordinatörü Selim Kuş ve çok sayıda yetkili katıldı.

Sağlık merkezinin açılışında konuşan Belediye Başkanı Ugulava, sağlık taraması ve erken teşhisin kadınlar için büyük önem taşıdığını belirterek, tüm kadınlara geç olmadan bu merkezlere gelerek tarama yaptırması çağrısında bulundu.

Ugulava, destek veren tüm kurumlara teşekkür etti. "First Lady" Sandra Roelofs, erkekler için de bu tür projelerin yürütülmesi gerektiğini, 2010'da da erkeklerde görülen hastalıklar için bir tarama merkezi açmayı planladıklarını kaydetti. Roelofs, sigorta şirketlerinin de bu projelere destek vermesi beklentisini dile getirdi.

Merkezin açılışına katkı verenlere teşekkür eden TİKA Koordinatörü Selim Kuş, 1994 yılından beri Gürcistan'da faaliyet gösteren TİKA'nın Gürcü halkı için önemli projeleri gerçekleştirmek için elinden geleni yapmaya devam edeceğini söyledi.

Gürcistan'da, 2008 yılında ilk kez başlatılan "Göğüs ve Rahim Kanseri Erken Teşhis Programı" için pilot bölge olarak başkent Tiflis seçilmişti. Finansmanı Tiflis Belediyesi ile BM Nüfus Fonu tarafından sağlanan ve Sandra
Roelofs'un himayesinde gerçekleştirilen program kapsamında açılan yeni merkezin onarımı ve kullanıma hazır hale getirilmesi çalışmaları TİKA tarafından finanse edildi.

Kadınların, ücretsiz şekilde tetkiklerinin yapıldığı program kapsamında, bugüne dek binlerce kadının sağlık taramasından geçirildiği ve çok sayıda kanser vakasının erken teşhis edildiği belirtildi.
AA


Geri Dön