26 / 04 / 2024

Kadınlar dolaplara erkekler fonksiyonel olanlara takık

Kadınlar dolaplara erkekler fonksiyonel olanlara takık

Fabrikasyon mobilyalar, birbirinin aynı avizeler, standart renkler... Pek çok evde şahit olduğunuz eve dair tüm dekorasyon uygulamalarında değişmeyen tek bir konu var: Kadınların ve erkeklerin tercih ettikleri.



Göktürk Evleri, Siemens, Borusan gibi kurumsal firmaların yanı sıra kişisel projelere de imza atan Mimar Türker Doğancıl, kadınların depolamaya erkeklerin ise evde rahatlamaya odaklandığını bu yüzden de kadınların dolap, erkeklerin ise ışıklandırma ve fonksiyonel eşyalara takık olduğunu söylüyor. Kadınlar olabildiğince fazla eşyayı depolamaktan büyük bir zevk alıyor. Dolapların üçte birinin erkeklere üçte ikisinin ise kadınlara ayrılması da bundan ileri geliyor. Erkekler ise koltuğa uzanıp keyifli bir şekilde televizyon seyredip yatağına yattığında iyi bir aydınlatma ile kitabını okumaya bayılıyor.

İLLE DE MANZARA
Bu arada unutmadan! Erkekler için vazgeçilmez olan ayrıntılardan biri de evin manzaralı olup olmaması. İlle de Boğaz manzarası değil ama ucundan köşesinden deniz ya da yeşili görmesi onlar için yeterli. Tabii müzik, home theatre gibi teknolojik altyapılar da olmazsa olmazları. Kadınlar için mutfak, banyo ve salon önemliyken, erkekler için salon ve yatak odası vazgeçilmez köşeler.

AÇIK RENK KORKUSU
Açık renkler hala ev hanımlarının korktuğu bir ayrıntı. O yüzden ne duvarlar ne de mobilyalar kolay kolay açık renk alınmıyor. Lüks toplu konut projelerinde firmaların belirli bir konsept peşinde olduğunu dile getiren Doğancıl, sadece evlerin içlerinde değil havuz, asansör boşlukları gibi alanlara da tasarımcıları sokmaya başladıklarını belirtiyor. İnsanların doğal olana kayışları inşaat firmalarının da yönünü değiştirmiş. Ahşap en popüler malzeme. Ahşapı mermer ve lamine takip ediyor.

HAVA ATMAYA BAYILIYORUZ
Doğancıl'ın dikkat çektiği noktalardan birisi de evde bütün kontrolü kadınlara bırakan erkeklerin işyerlerinde aslan kesilmesi. Doğancıl'a göre ofisler erkeklerin güçlerini ve prestijlerini gösterebildikleri yegane alanlar. Bir tasarımcıya ait sanatsal objeler, bir ressama ait hoş bir tablo onlar için sanatseverliğin yanı sıra aynı zamanda hava atma aracı. Bu konuda masraftan da çekinmiyorlar. Zaten Doğancıl pek çok ofis için firmaların sanat danışmanlarıyla işbirliği içinde çalıştıklarını dile getiriyor.

İşi gösteren aydınlatmadır
Bir odayı ya da bir ofisi geniş ya da sıkıcı yapan etmenlerin başında aydınlatma geliyor. Tavana yerleştirilen güçlü bir ışık ya da duvvar ve mobilya renklerine göre seçilmiş bir yer lambası ortamı düşünülenden çok daha farklı gösterebilir.

Bej ve toprak her daim moda
Bej ve toprak renkleri mekanlar için en çok tercih edilen renkler. Bazen turkuaz, bazen yeşil tonlarıyla kombine edilen açık pastel renkler de özellikle mimarların vazgeçemedikleri arasında. Bu renklerin tercih edilmesinin nedenlerinin başında ise farklı renklerle rahatça kullanılabilmesi var.

Sabah Emlak/Pınar ÇELİK


Geri Dön