20 / 04 / 2024

Kadir Topbaş: Bütçeden çevreye önemli bir pay ayırdık!

Kadir Topbaş: Bütçeden çevreye önemli bir pay ayırdık!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ nde 2014 Yılı Bütçesi’ ni sunarken belediye olarak bütçeden çevreye önemli bir pay ayırdıklarını ifade etti...




Günümüz dünyasından kentlerde yoğun bir yaşamın sürdüğüne vurgu yapan Başkan Topbaş, Türkiye’de de İstanbul’un kent nüfusu bakımından en yüksek nüfusa sahipli şehri olduğunu söyledi. Çevre sorunlarının kentlerde çıktığını ve bu anlayışla dünya çapında yatırımlar yaptıklarını ifade eden Başkan Topbaş konuşmasına şöyle devam etti: “Boğaz’dan haliç’e Cansuyu veriyoruz.Bu başlı başına büyük bir çevre olayıdır. Haliç ve çevresi canlandı. Artık Haliç’te balıklar görebilirsiniz. Çöpten elektrik üretiyoruz. Onlarca arıtma tesisi inşa ettik. Kente milyonlarca metrekare yeşil alan kazandırdık. Melen projesi ile İstanbul’a su sıkıntısı yaşatmadık. Bu yüzden bütçeden çevreye önemli bir pay ayırdık. Bu pay yüzde 43’lerde. Bu 3 milyar 660 milyon liralık bir tutar anlamına geliyor.”


Başkan Topbaş derelerin ıslahı yönünde çok önemli projelere imza attıklarını ve sürdürülebilir çevre anlayışıyla hareket edip İstanbul’daki atık suların yüzde 97’sini arıttıklarını ifade ederek, “Proje aşamasında olan tesislerimiz var. Onlarla arıtma oranı yüzde 99’u bulacak. İstanbul’da farklı kapasitede 35 atıksu arıtma tesisi var. 18’inin yapımı devam ediyor. 7 tane katı atık aktarma istasyonumuz var” diye konuştu.


İstanbul’un su havzaları

Başkan Topbaş İstanbul’un su ihtiyacını karşılama adına Melen’den 186 Km mesafeden su getirdiklerini ve yine 130 km’lik mesedefen İSKİ’nin bütçesiyle ikinci bir hat getirdiklerini ifade eden Başkan Topbaş konuşmasını şöyle sürdürdü: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak su havzalarıyla ilgili çok önemli yatırımlar yaptık. Su havzalarında özel mülkiyet olan yerlerin kamulaştırılmasıyla ilgili çok yoğun mesai harcadık. Özellikle 2004 yılına kadar havzalarda kamulaştırılan alan 11 Milyon m2’yken, 2004 yılından bu güne kamulaştırılan alanları 23 m2’ye çıkardık. Kimse bize buraları kamulaştırın demedi. Biz buraya yaptığımız harcamaları başka yerlere, görünür işlere harcayabilirdik. Ama biz dedik ki su önemli. İstanbul’un su havzaları önemli. 1 Milyar Dolarlık bir yatırım yapmışız.”


İBB


Geri Dön