25 / 04 / 2024

Kadir Topbaş Havalimanı Kavşağı'nı tanıttı

Kadir Topbaş Havalimanı Kavşağı'nı tanıttı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ulaşıma açılan Atatürk Havalimanı Kavşağı'nı tanıttı



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı 5 ay gibi kısa bir sürede  tamamlanan havalimanı kavşağını gazetecilere anlattı. 

Yeşilköy Atatürk Havalimanı´ndaki THY genel müdürlük binasının terasında gazetecilere bilgi veren Başkan Topbaş, göreve geldikleri günden bu güne geçen zaman içerisinde ulaşıma 16.5 Milyar Lira harcadıklarını söyledi. Havaalanı kavşağının dünyadaki bir çok belediye başkanının dikkatini çektiğini ifade eden Başkan Topbaş, "Gururla ifade etmek istiyorum ki yurtdışından bazı ülke belediye başkanları ekiplerini göndererek inceleme yapıyorlar. Hatta yüklenici firmayla bu proje için görüşme yapıyorlar." dedi.

`Havaalanı kavşağı ile çok ciddi bir yoğunluğun önüne geçtik.´ diyen Başkan Topbaş sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu kavşakta hiçbir sinyalizasyon yok üstelik.  Bu kavşağın daha öncesini de biliyoruz. Buradaki yoğunluktan dolayı uçağını kaçıran vatandaşlarımız çoğunluktaydı. Ellerinde valizleriyle trafik yoğunluğundan dolayı uçağa yetişmeye çalışan vatandaşlarımızı da hatırlarsınız. Artık bu görüntüler geride kaldı."

Kavşaktan günde  231 bin 200 civarında araç geçtiğini ifade eden Başkan Topbaş,  7 km´lik  alan içerisinde 7 tane geçit ve katlı geçişler hazırladıklarını, bu katlı geçişlerden bir tanesinin de  48 metre açıklıklı mühendislik harikası denilebilecek bir tasarıma sahip olduğunu söyledi.

Toplamda 53 milyon TL´ye mal olan kavşağın 4,5 ay gibi kısa sürede tamamlandığına dikkat çeken Topbaş, havaalanlarının bir ülkenin giriş kapısı olması sebebiyle çok önemli olduğunu söyledi. Topbaş şöyle devam etti:  "Ben Ulaştırma Bakanlığıımıza özellikle teşekkür etmek istiyorum. Çünkü buranın kaynağını ulaştırma bakanlığı verdi. Ve havaalanlarının kişilerde bıraktığı ilk imajın önemli olduğunun farkındayız. Ve bizim buradaki projemizde bu farkındalığımızı gösteriyor."

İnsanların kendi bahçelerinin yeşilliğini bile korumayı zorlandığı bir dönemde İstanbul´un her yanını yeşil alanlarla ve çiçeklerle kapladıklarını söyleyen Topbaş, "Bu kavşakta da 50 bin metre kare yeşil alan var. Buradaki yeşil alanları geceleri de LED aydınlatma yapıp, buradaki estetiği göstermeye çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Yeşilköy ile Yeşilyurt arasında bulunan ve ''Havuzlu Kavşak'' diye bilinen kavşakla ilgili çalışmaların da sürdüğünü dile getiren Topbaş, ''Florya'dan Yenikapı istikametine giden yolu alta almak suretiyle bir çalışma başlattık. 18 milyon liralık maliyetinin 8 milyon lirasını Ulaştırma Bakanlığı karşıladı. Bu kavşağın yapımının Ekim ayının sonuna kadar bitirilmesini planlıyoruz.'' dedi.

"Trafik radyosuna yasa müsaade etmiyor"
Trafik uygulamalarının daha iyi kullanılabilmesi için bir radyo kurmayı düşündüklerini belirten Başkan Topbaş, "Devamlı anons geçebileceğimiz. İstanbul belediyesinin meteoroloji bilgilerini verebilecek, inşaat çalışmalarının faaliyetlerini gösterebilen, trafikle ilgili ikazları yapabilen radyo sistemi oluşturmak istedik. Ama maalesef yasa gereği böyle bir şey yapma imkanımız yok" dedi.

"Bayram´da ulaşım yüzde 50 indirimli"
Ramazan bayramında ulaşımın geçen yılki gibi yüzde 50 indirimli olacağını belirten Topbaş, "Daha önceleri tamamen ücretsiz yapmıştık ama çok ciddi şikayetler aldık. Meclisimiz yüzde 50 indirim uygulamasının daha doğru olacağı kararını verdi." dedi.
www.ibb.gov.tr

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

Yol çalışması yapılan yerlere geçici köprüler kurulacak!

İstanbul trafiği için Başkan Topbaş çare geliştirdi: 'Yol çalışması yapılan yerlere askerler gibi geçici köprüler kuracağız' dedi

En ufak bir yol çalışmasında felç olan İstanbul trafiği için Başkan Topbaş çare geliştirdi: 'Yol çalışması yapılan yerlere askerler gibi geçici köprüler kuracağız'

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yol yapım çalışmaları sırasında İstanbul´u yaşanmaz hale getiren `yol kapatma´ sorununa karşı geliştirdiği projenin ilk bilgilerini verdi: "İstihkam çalışmaları var askeriyenin biliyorsunuz. Dere üstünde, nehir üstünde geçişlerde acil köprüler oluşturuyorlar. `Gerekirse onlarla görüşmeler yapın´ dedim. Modüler bir sistem geliştirin, modüler sistemleri yan yana eklemek suretiyle hemen orada belki bir yarım gün içinde bir köprü oluşturun..."

Topbaş, `7 kilometre 7 kavşak´  projesi kapsamında yapılan Atatürk Havalimanı Kavşağı´nı gazetecilere tanıttı. THY´nin Yeşilköy´deki binasının çatısından kavşağı `kuşbakışı´ görerek açıklama yapan Topbaş, şehir içi yol yapımında farklı bir yöntem kullanacaklarını açıkladı:
"Artık şehirdeki yolları yaparken bundan sonraki çalışmalarda farklı bir strateji kullanacağız. Bu da mobil köprüler oluşturup trafiği aksatmadan çalışma sistemi olacak. Şu anda başlatılan yok. Bu konuyla ilgili çalışmalar yapılıyor. İstihkam çalışmaları var askeriyenin biliyorsunuz. Dere üstünde, nehir üstünde geçişlerde acil köprüler oluşturuyorlar. `Gerekirse onlarla görüşmeler yapın´ dedim. Modüler bir sistem geliştirin modüler sistemleri yan yana eklemek suretiyle hemen orada belki bir yarım gün içinde bir köprü oluşturun, trafiği kapatmadan sistemi çalıştıralım... Böyle bir çalışma önerdik."

İlk uygulama Ayamama´da

Topbaş, geçici mobil köprülerin ilk olarak Çobançeşme´de Ayamama Deresi´ni alttan geçirme çalışmaları sırasında kullanılacağını söyledi:
"Orada bu çalışmayı yaparken böyle bir sisteme gerek duyduğumuzu söyledim. `Buradaki trafiği aksatamayız. Hemen bir çözüm bulmamız gerekiyor´ dedim. Bu bize başka yerlerde fayda verecek. Meydan çalışmaları yaptığımız yerlerde geçişleri de sağlayacak. İlkini bu bahsettiğimiz yerde uygulayacağız."

Fikir Topbaş´ın

Projenin ayrıntılarını sorduğumuz Büyükşehir Belediyesi yetkilileriyse fikrin bizzat Topbaş´a ait olduğunu anlattı: "Bu, Kadir Topbaş´ın geliştirdiği bir yöntem. Araştırmalar yapılıyor. Mobil köprüler,  inşaat yapılan alanlara yönelik olacak. İnşaatların yapıldığı yerler,  yol çalışmalarından dolayı mevcut yolları daraltıyor.  Bu planlanan uygulamayla da, inşaat çalışmalarının yapıldığı yolların trafik durumunda bir rahatlama olacak ama şu an için net bilgi yok."
Radikal

Çile kavşağı inşaatı rekor sürede bitti havalimanı rahatladı 

Atatürk Havalimanı'na giden yolcuların yıllardır korkulu rüyası olan 'Havalimanı Kavşağı' sorunu nihayet çözüldü. Kimi zaman trafiğin tamamen durduğu ve yolcuların valizlerini alıp yollara döküldüğü kavşakta '7 Kilometreye 7 Köprü' projesiyle kesintisiz ulaşım sağlandı. 
 
Yaklaşık 53 milyon TL'ye mal olan ve daha önce birçok trafik ışığının bulunduğu kavşak, tamamen sinyalizasyondan arındırılarak yeniden inşa edildi. Kavşağın 4,5 ay gibi rakor sürede tamamlandığını belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, 7 kilometrelik alanda yapılacak 7 köprü ile Havalimanı Sahil Yolu (Kennedy Caddesi), D-100 Karayolu, TEM ve şehir içi bağlantısının kesintisiz sağlanacağını söyledi.

Havalimanı Kavşağı projesini, Türk Hava Yolları Genel Müdürlüğü'nün terasında anlatan Başkan Kadir Topbaş, 'kesintisiz trafik' çalışmasıyla çile kavşağına son verdiklerini ifade etti. Kavşaktaki trafik sorunu yüzünden birçok vatandaşın uçağını kaçırdıklarına şahit olduklarını vurgulayan Topbaş artık bu günlerin geride kaldığını söyledi. İhalesini Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı kavşak projesinin finansmanını Ulaştırma Bakanlığı sağladı. Yeni kavşakta 50 bin metrekare yeşil alan oluşturuldu. Gece de kusursuz görüş sağlayan 'Net aydınlatma sistemi' kullanıldı. Haftada 231 bin 200 aracın geçtiği kavşağın mühendislik harikası olduğuna işaret eden Topbaş, birçok Avrupa ülkesinden belediye başkanlarının kavşağı incelemeye geldiğini dile getirdi.

Florya'dan Yenikapı istikametine giderken Havuzlu Kavşak olarak bilinen kavşağın da yeniden yapılmaya başlandığını hatırlatan İBB Başkanı, projenin ekim ayı sonunda tamamlanacağını ifade etti. Projede yolu alta alma şeklinde bir çalışma başlatıldığını bildiren Topbaş, projenin 18 milyon TL'ye mal olacağını, bunun da 8 milyon TL'sinin Ulaştırma Bakanlığı tarafından sağlanacağını sözlerine ekledi.
MUZAFFER SALCIOĞLU/Zaman


Geri Dön