24 / 04 / 2024

Kadir Topbaş: İstanbul'un nazım planları yokken göreve geldik!

Kadir Topbaş: İstanbul'un nazım planları yokken göreve geldik!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 40 yıl önce mezun olduğu Mimar Sinan Üniversitesi’nde “ Kuşaktan Kuşağa Geleneksel Mimarlar Buluşması”nda sınıf arkadaşlarıyla bir araya geldi.



Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından düzenlenen, farklı kuşakların bir araya geldiği ve meslekte 30, 40, 50, 60 ve 70 yılını dolduran mimarların plaket aldıkları törende farklı yıllarda mezun olan öğrencileri bir araya getirdi. Başkan Kadir Topbaş da Mimar Sinan Üniversitesi’nden mezun oluşunun 40.yılını sınıf arkadaşlarıyla birlikte kutladı. 


Plaket töreninden sonra konuşan Başkan Kadir Topbaş, “Buraya ben bir belediye başkanı olarak gelmedim. Bir meslektaşınız bir arkadaşınız olarak geldim” dedi.


İstanbul’daki çarpık kentleşmeye dikkat çeken Başkan Kadir Topbaş, bunun en büyük sebebinin İstanbul’un yıllardan beri ciddi şekilde göç almasından kaynaklandığını söyledi.Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Siz meslektaşlarım da çok iyi biliyorsunuz ki İstanbul’a kırsaldan ciddi bir göç var. Bu yıllardan beri değişmeyen bir gerçek. Sanayi bölgeleri doğru seçilmediğinden, Anadolu’nun her bölgesinden bavuluyla İstanbul’a gelenler istedikleri yerlere yerleşmiş ve iş kurma yolunu seçmiştir. Diğer taraftan baktığınızda Türkiye’nin ulusal planları yapılmamış. Biz İstanbul’un nazım planları yokken aldık ve göreve başladık. Tarihi yarım adanın koruma imar planları yok, iptal ettirilmişti. Plansızlığın ne demek olduğunu benden çok daha iyi bilirsiniz.”


Başkan Topbaş medeniyetlerin insanlar tarafından kurulduğunu ama bu medeniyetlerdeki yaşam alanlarının da mimarlar tarafından tasarlandığını söyledi. “Büyük bir sorumluk alıyor ve attığımız imzanın ne demek olduğu bilinciyle hareket ediyoruz” diyen Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Dünyada hiçbir şehir kendi metrosunu yapmıyor İstanbul dışında. Dünyadaki şehirlerin metrolarını devletleri yapmıştır. Ama biz bu devletin işidir deyip bekletmiyor çok büyük paralara bu metroları yapıyoruz. Kaynakları doğru kullanarak yaşamı kolaylaştırmak için bu adımları atıyoruz.”


Kent Konseyi


Yakın tarihte çıkarılmış olan Büyükşehir Yasası’na da değinen Başkan Kadir Topbaş konuşmasını şöyle bitirdi: “Malatya’nın Diyarbakır’ın Denizli’nin Büyükşehir Yasaları ile İstanbul’un Büyükşehir Yasa’sı aynı. İstanbul aynı yasayla yönetilebilir mi? Aynı yasayla devam edebilir mi? Bu şehirde farklı olması lazım. Daha katılımcı, daha şeffaf kuralları olan, yasalarını kendisi koyabilen, halkın yönetim sürecine katılabildiği gerektiğinde ihtiyaca göre vergi koyduğu bir kent olabilmeli. Yani kentin ihtiyaçlarını kent Konseyi orada ortaya koyabilmeli. İstanbul tarihinde bir mimarın Belediye Başkanlığı yaptığı bir dönemi yaşıyoruz. Büyük bir sorumluluk taşıdığımın farkındayım. İnanıyorum ki dünyaya karşı sorumlu olan İstanbul’u hak ettiği yere hep birlikte getiririz.”


Mimarlık mesleğinde 30, 40, 50, 60 ve 70 yılını dolduran mimarların plaket aldıkları programda Başkan Kadir Topbaş’ta 40.yılını doldurması dolayısı ile plaket aldı. Başkan Topbaş sınıf arkadaşlarına da aynı programda plaket verdi ve hatıra fotoğrafı çektirdi.


İBB


Geri Dön