17 / 04 / 2024

Kadir Topbaş metro ile Marmaray'ı birleştirecek köprüyü 2013'te açacak!

Kadir Topbaş metro ile Marmaray'ı birleştirecek köprüyü 2013'te açacak!

Haliç Metro Köprüsü ile ilgili iddiaların projeyi yavaşlatmayı hedeflediğini söyleyen Başkan Topbaş “Projeye çokmak sokmak istiyorlar. Metro ile Marmaray'ı birleştirecek köprü 2013'te açılacak” dedi



Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Haliç Metro Geçiş Köprüsü ile ilgili olarak basında yer alan iddiaların projeyi  yavaşlatmaya yönelik olduğunu söyledi.19 yıl geciktirilen projeye halen çomak sokmak isteyenler olduğunu kaydeden Başkan Topbaş “Metroyu  Marmaray  ile birleştirecek köprünün iskeletini bu yıl ortaya çıkarmayı hedefliyoruz. Haliç Metro Geçiş Köprüsü ise 2013’te hizmete girecek” dedi. Haliç Metro Geçiş Köprüsü’nün ‘UNESCO standartlarına uygun olduğunu açıklayan uzmanların UNESCO tarafından görevlendirilmediği’ iddialarının asılsız olduğunu vurgulayan Topbaş “UNESCO uygun gördü. Daha önce bize olumlu rapor vererek, bir iki değişiklik istemişti” dedi.

‘Çomak sokmak isteyenler var’

Başkan Kadir Topbaş, şunları söyledi. “Birileri halen 19 yıl geciktirdikleri bu projeye çomak sokmak istiyor. UNESCO böyle proje yapmadı. Böyle bir talebimiz de olmadı. UNESCO zaten proje yapmaz. Orası bir değerlendirme kuruludur. Onların da görüşlerini alarak belediyemizin yapmış olduğu projeyi özellikle Haliç geçişinde çevre şartlarını da dikkate alan en rantabl şekilde ortaya çıkarmaya çalıştık. Bazı itirazlar vardı. Bununla ilgili bağımsız kurullar, iki ayrı bağımsız bilim adamı bir rapor hazırladı. Bu raporları gören UNESCO uygun gördü. Bize daha önce olumlu rapor vererek, değişiklik istemişti. Metroyu Marmaray ile birleştirecek köprünün iskeleti 2012 itibarıyla ortaya çıkacak. Sistemi göreceğiz. 2013’’te hizmete açacağız. Düşünün 19 yıldan sonra bu yapılabiliyor. Günde birkaç yüz bin yolcu taşıyabilecek olan böyle bir metro sistemin geciktirilmesi ekonomik kayıp, zaman açısından ciddi bir kayıptır. UNESCO bağımsız bir kurumdur. Biz de tarafız, içindeyiz. UNESCO’nun hiçbir problemi yok, birileri hâlâ projeye çomak sokuyor.”

‘dönüşüm maliyeti 100 milyar doları aşacak’

İstanbul’da yapılması planlanan kentsel dönüşüm projesinin 100 milyar doları aşabileceğini kaydeden Başkan Topbaş, kentin yenilenmesi ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi. Kadir Topbaş “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile çalışmalarının sürdüğünü, deprem ve afet dönüşüm başta olmak üzere kapsamlı çalışma başlatıldığını belirterek şunları söyledi. “İstanbul’un  en riskli gördüğümüz ilçeleri arasında Avcılar ve Küçükçekmec’de var. Tümünde çalışma yapılacak. Birinci etapta 100 milyon dolarlardan bahsediliyor. Bu proje bahsedilen miktarı da geçer. İstanbul’un bu afetlerle tehdit altında olmasını arzu etmiyoruz. Bu konuda yerel yönetimler olarak bizler ciddi bir işbirliği içinde çalışmaktayız. Aynı şekilde hükümetle de ilgili bakanlıkla da çalışıyoruz. Şu anda komisyonda olan afet yasası var. İstanbullular’da şunu gördü ki, ben bundan dolayı teşekkür ediyorum. Hiç olmadığı kadar bu dönemde İstanbullular buna hazır.”

ŞENOL BAŞTAKAR/Star


Geri Dön