19 / 04 / 2024

Kadir Topbaş MIPIM Fuarı değerlendirme toplantısına katıldı!

Kadir Topbaş MIPIM Fuarı değerlendirme toplantısına katıldı!

MIPIM Uluslararası Gayrimenkul Fuarı'nın İstanbul Ticaret Odası’ndaki değerlendirme toplantısında konuşan Başkan Topbaş, "Yarışan Şehirler devri bitti. Odak Şehirler dönemi başladı. Ve İstanbul Odak Şehirdir" dedi.



Fransa'nın Cannes kentinde geçen ay gerçekleştirilen MIPIM Uluslararası Gayrimenkul Fuarı'nın İTO’da yapılan değerlendirme toplantısında konuşan Başkan Kadir Topbaş, göreve geldikleri günden bu güne geçen 11 yıllık zaman içerisinde 68,5 milyar lira yatırım yaptıklarını söyledi.


Dünyada zaman içerisinde ticaret anlayışının değiştiğine vurgu yapan Başkan Topbaş, “Geçmişte herkes kendi gemisini yürütmeye çalışan kaptan konumunda iken, bugün ise herkes aynı gemidedir” dedi.


"Başarı merpenleri eller cepte iken çıkılmaz" sözünü hatırlatarak konuşmasına devam eden Başkan Topbaş, “Türkiye her alanda küresel güç olacak şekilde adımlar atıyor. Özellikle inşaat sektörü başta olmak üzere kendini dünyada kanıtlayan bir ülke haline geldik” şeklinde konuştu.


Dünyada yaşanan küresel ekonomik krize rağmen Türkiye'nin her türlü manipülasyona veya bir takım etkilere rağmen rotasını koruyarak yoluna devam ettiğini kaydeden Başkan Topbaş konuşmasına şöyle devam etti: "Dünyada küresel ekonomik güçler dengeleri yeniden şekilleniyor. Yeniden şekillenen bir dünyada yaşıyoruz. Bu değişimi doğru okuyabilirseniz bu dengenin merkezinde olur ve söz sahibi olur. Türkiye bu fırsatı yakaladı. Zaten Türkiye bulunduğu konum itibariyle buna müsait. Türkiye'yi bir kıta özelliğine benzetiyorum. Bulunduğu her kentte birer ülke gibi farklılıklar arz ediyor. Hepsi büyük güç. Bu birlikteliği oluşturduğumuz zaman Türkiye'nin önü açık demektir.”


Başkan Topbaş Cannes’de düzenlenen MIPIM fuarında İTO ve katılımcılarının Türkiye'yi ve İstanbul'u en iyi şekilde temsil ettiklerini belirterek, “MIPIM'e 2005 yılında gittiğimde üzülerek geri dönmüştüm. Biz İstanbul gibi bir markayı MIPIM'de gerçek değeri ile yansıtamamıştık. İlk katılımımızdı. 2013 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Türkiye Çadırı olarak bizi götürmüştü. Yine çok üzülmüştüm ve bir daha bu şekilde buraya gelmem demiştim. Sektörden birçok arkadaşımızda bir daha buraya gelişte büyük bir İstanbul Çadırı ile biz de orada olalım demiştim" diye konuştu.


-İstanbul İçin Gelmemliler-


Bu yıl yapılan fuara çok istemesine rağmen yoğun programı sebebiyle katılamadığını ifade eden Başkan Topbaş, 2016 MIPIM fuarını ajandasına not ettiğini söyledi. Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Gelecek yıl daha iyi bir katılımla, daha etkili ve daha farklı olmalıyız. İnsanlar 'İstanbul geliyor' diye gitmeliler fuara. Çin'den sonra en iyi olan sektör Türkiye ise ve başarılara imza atıyorsa, gelişmelere önemli katkılar sunuyorsa neden Türkiye MIPIM'de en iyi olmayalım?" 


-İstanbul Odak Şehir- 


Başkan Topbaş, yerel yöneticiler olarak kendilerinin kurumsal taassup gözetmeden özel sektör mantığı ile çalıştıklarının altını çizerek, “Bürokratik kurum anlayışı yok bizde. 26 şirketimize de bu talimatı verdim. Diyorum ki; yurt dışında belediyenin kamu kuruluşu niteliğini taşıyan bu kurum çatısı altında çok büyük işler alabilirsiniz. Gidin alın ve müteşebbislerle birlikte o işlerin yapılmasının kapısını açın" diye konuştu.


Bir dönem dünyada ‘Yarışan Şehirler’ devrinin olduğunu ve bu devrin sonra ererek ‘Odak Şehirler’ döneminin başladığını ifade eden Başkan Topbaş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Birçok sektörün orada olmak istediği, yaşayanların 'iyi ki bu şehirde yaşıyorum' dediği, dünyanın pek çok önemli projelerinin hayata geçirildiği şehir olmak... İşte bu 'odak şehir', 'güçlü şehir'dir. İstanbul buna müsait. Zaten İstanbul'un genlerinde ve geçmişinde bu var. Biz yeter ki bunu ortaya çıkartalım. Eğer bugüne kadar bu etkiyi göstermemişse hatalar bizlerdedir. Belediye olarak 11 yıllık başkanlık dönemimde 68,5 milyar lira yatırım yaptık. Bu kent ekonomisine giren para, istihdam ve sektörün gelişmesi demektir. İnovatif düşünemeyen ve hazırlığını yapamayanlar gelecekte olmayacak. Babadan gördüğüm usulle giderim dönemi artık bitti.”


-Lokomotif İnşaat Sektörü-


İnşaat sektörünün 200'den fazla sektörün lokomotifi konumunda olduğunu ve bunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde kendilerine arz ettiğini hatırlatan Başkan Topbaş, “KİPTAŞ olarak biz, Türkiye'de  TOKİ  ve şirketlerimiz binlerce konut yapmasaydı Türkiye ekonomik krizi tekstille geçemezdi. O kriz teğet değil, tam orta noktasından geçerdi. Şimdi daha düzenli, daha doğru ve çevreye duyarlı ama insan yaşamına yakışır tarzda yapıları yapma zorunluluğumuz var” diye konuştu.


İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar’da Başkan Kadir Topbaş’a MIPIM Uluslararası Gayrimenkul Fuarı'na verdiği destekten dolayı teşekkür etti. Çağlar ayrıca fuar dönüşü Başkan Topbaş’ı ziyaret ederek fuar hakkında bilgi verdiğini de söyledi.


Toplantıya İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yanı sıra Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.



ibb.gov.tr






Geri Dön